Het licht aan- en uitschakelen: dit is lang niet alles dat u vandaag de dag van moderne verlichting mag verwachten. Met slimme verlichting kunt u nu een echte belichtingservaring creëren die nog nooit zo uniek en divers was.

Met behulp van smartphone- en tablet-apps is men niet meer gebonden aan een lichtschakelaar. En met de eenvoudige programmering van zeer persoonlijke en unieke lichtscenario's, waarvoor u echt geen ICT-cursus nodig hebt, kunt u uw verlichting op elk gewenst moment aanpassen. Zo kunt u aanwezigheidssimulaties ontwerpen voor meer veiligheid als u niet thuis bent, uw ochtendroutine aanpassen of een ontspannen feel good-plek creëren met zachte kleuren en verschillende lichtscenario's. Met de Smart home lampen ervaart u met één druk op de knop uw persoonlijke oase van welzijn op het gebied van verlichting.

Hoe wilt u in de toekomst individueel licht ervaren binnen uw vier muren (en daarbuiten)?

Voordelen van slimme verlichting

Smartphones en afstandsbedieningen vormen vandaag de dag de centrale elementen bij het regelen van de verlichting in een smart home. Slimme verlichting, die op afstand kunnen worden bediend, zijn net zo eenvoudig te bedienen als een tv, dvd-speler of hifisysteem. Het bedienen van smart home verlichtingssystemen via de app is eenvoudig en biedt vele mogelijkheden.

De meeste systemen die worden bestuurd door apps verbinden verlichting en lampen. Dit betekent dat het huis over wifi moet beschikken. Het gebruik van extra accessoires, zoals draadloze bruggen, varieert van systeem tot systeem.

De interessantste en populairste functies van smart home-verlichtingssystemen met apps zijn:

 • Het instellen van verlichting waardoor het lijkt alsof er iemand thuis is, voor moment wanneer het huis onbewoond is.
 • Uitgebreide verlichtingsmogelijkheden met verschillende kleur- en helderheidswaarden
 • Bediening van de verlichting op grote afstand, ook zonder visueel contact
 • Comfortabele bediening via smartphone, bv. vanaf de bank
 • Breed scala aan uitbreidingsmogelijkheden, bv. door extra verlichting

Welke smart home-verlichtingssystemen zijn er?

Afhankelijk van de eigenschappen van het specifieke smart home-verlichtingssysteem, kunt u uw slimme verlichting bedienen met een afstandsbediening, smartphone of tablet. We geven een kort overzicht van prominente smart home-verlichtingssysteem en de bijbehorende, verschillende mogelijkheden en vereisten.

De bekendste systemen, die ook beschikbaar zijn op Lampen24.be, zijn:

PHILIPS Hue

PHILIPS Hue

Waarschijnlijk het bekendste smart home-verlichtingssysteem en een echte trendsetter. PHILIPS was in 2012 de pionier op de markt met dit verlichtingssysteem. Het assortiment omvat lampen, verlichting, schakelaars, sensoren en de bijbehorende apps. De bediening vereist een WLAN-netwerk en de bijbehorende router, een draadloze brug (hier bridge genoemd) en een smartphone. PHILIPS Hue gebruikt de ZigBee-standaard, waardoor andere ZigBee-producten compatibel zijn met PHILIPS Hue. Momenteel ondersteund is spraakbediening met Google Home, Amazon Echo en Apple HomeKit. Let op: niet alle producten hebben de volledige functionaliteit en er zijn momenteel veel verschillende versies. Zo zijn bijvoorbeeld lichte kleurwisselingen (warm wit, universeel wit, daglicht) alleen mogelijk met producten uit het Ambiance-assortiment.

Meer informatie over Philips Hue
Osram Smart+

Osram Smart+

Technisch vergelijkbaar met PHILIPS Hue. Osram Smart + lampen en armaturen maken ook gebruik van de ZigBee smart home radio-standaard, die compatibiliteitsproblemen bij het veranderen van het smart home-systeem vermindert. Net als bij PHILIPS Hue zijn de vereisten een in-house WLAN en een draadloze brug (hier gateway genoemd) en een smartphone. Osram Smart + kan worden bediend via stembesturing en maakt gebruik van Amazon Echo of Apple HomeKit. De Switch of Switch Mini verbindt producten zonder een router, internetverbinding of gateway.

Meer informatie over Osram Smart+

Andere individuele, bestuurbare verlichtingsproducten zijn onder andere Carus Connect Smart White of individuele ZigBee-compatibele armaturen. U vindt hier het complete assortiment van slimme verlichting

Tip: het is heel belangrijk om zelf te beslissen wat u wilt met uw smart-verlichting. Kies daarom voor een enkel concept of een volledig verlichtingssysteem, maar niet in elke ruimte een ander systeem. Natuurlijk helpt Lampen24.be u graag bij deze beslissing. Neem contact op met onze gespecialiseerde consultants zodat we voor u het juiste verlichtingssysteem en de juiste verlichtingsoplossing kunnen vinden.

Waarom LED-lampen bij smart home systemen?

Door hun technologie wat betreft kleur en kwaliteit, bieden LED-lampen een hoge mate van flexibiliteit die nauwelijks met andere verlichtingstechnologieën kan worden bereikt. Bovendien is de LED-verlichtingstechnologie momenteel het meest energie-efficiënte, milieuvriendelijke alternatief op het gebied van verlichting. In een smart home gaat LED-technologie echter een stap verder en creëert onvoorstelbare mogelijkheden met betrekking tot de individualiteit en controleerbaarheid van verlichting, wat met een andere lichtbron niet mogelijk zou zijn.

Wat kunnen de beste smart home-lampen en -verlichting?

Voordat u een smart verlichtingssysteem voor uw huis kiest, staat u voor de cruciale vraag wat u wilt met uw smart home-verlichtingssysteem. De mogelijkheden zijn talrijk:

 • Kleurverandering
 • De helderheid dimmen
 • Verlichtingsscenario's instellen
 • Verlichtingsprogramma’s instellen
 • De verlichting van specifieke ruimtes veranderen
 • Lichtbronnen groeperen
 • Eigen lichtscenario's ontwikkelen
 • Spraakbesturing

Welk smart home-verlichtingssysteem heeft welke functie?

Met behulp van deze checklist kunt u zien welk systeem welke functionaliteiten bevat. Maar zelfs binnen de verlichtingssystemen verschillen de functies van product tot product. PHILIPS Hue White Ambiance-producten maken bijvoorbeeld lichtkleurcontrole mogelijk (warm wit, universeel wit, daglicht), maar PHILIPS Hue Colour-producten beschikken niet over die functie (hierbij zijn alleen RGB-kleurwijzigingen mogelijk). Omgekeerd laten bepaalde producten alleen de instelling van de lichtkleur toe, maar geen verandering in de RGB-kleurruimte.

Zie de volgende tabel als leidraad, in welk systeem u welke functies kunt vinden en ontdek vervolgens in het betreffende verlichtingssysteem uw persoonlijke lamp- en armatuurfavorieten voor uw Smart Home.

Waar kan slimme verlichting gebruikt worden?

Waar wilt u uw slimme verlichting gebruiken? De verschillende verlichtingssystemen bieden u tal van mogelijkheden. Een groot voordeel: alle systemen hebben niet alleen armaturen met moderne smart home-technologie, maar beschikken tevens over smart lichtbronnen met een retrofit-aansluiting, die u eenvoudig in uw favoriete armaturen kunt schroeven. Uw favoriete hanglamp verandert in een armatuur met smart home-technologie!

Welke spraakbesturingssystemen kunnen worden gebruikt om smart home-lampen en -verlichting mee te verbinden?

Dit zijn Amazon Alexa, Google Home of Apple HomeKit en deze brengen niet alleen lampen, maar ook andere producten van de smart home-divisie met elkaar in verbinding. Als gevolg hiervan wordt het thuisnetwerk steeds meer met elkaar verbonden en met slechts één druk op de knop kan een breed scala aan apparaten door het hele huishouden worden aangesproken.

Heeft u nog vragen of wilt u advies over een speciaal systeem? Neem dan contact met ons op. Samen met u ontdekken we het smart home-verlichtingssysteem dat precies is afgestemd op uw behoeften en wensen. Neem contact met ons op!

 • Keuze uit 30.000 lampen
 • Gratis verzending vanaf € 50
 • Gratis retourneren
 • 30 dagen bedenktijd
+32 (0) 2 - 588 1 488

Ma t/m Do 08-18 uur
Vr 08-17 uur

Ontvang € 10 korting

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

€ 10 Voucher

Bij een minimale uitgave van € 75. Niet geldig in combinatie met andere acties.