Stopcontacten

Zorg voor voldoende stopcontacten in huis

Bij de bouw van een huis benodigd in het bijzonder de elektrische installatie, een grondige planning: waar moeten hoeveel stopcontacten in de ruimte ondergebracht worden? Op welke plaats zullen belangrijke elektrische apparaten staan en moet in de onmiddellijke omgeving absoluut de geschikte aansluiting voor handen zijn? Zijn deze principiële vragen beantwoord, dan kan men zich met de vormgeving en de eigenschappen van de stopcontacten bezighouden: opbouw of inbouw, met afsluiting of zonder enzovoorts. Voor enkele ruimtes van het huis, bijvoorbeeld in de kelder of in de garage, zijn er stopcontacten met een deksel die tegen water beschermd zijn. Voor buitenshuis op het terras of het balkon, geldt ook dat men op de beschermingsgraad van de stopcontacten moet letten, zodat er geen gevaarlijke ongevallen plaats vinden.

De veiligheids-stopcontact – wijdverbreid in Europa

Niet overal op de wereld zijn stekkers en stopcontacten gelijk. In Europa zijn veiligheidsstekkers, kortom Schuko-stekkers, wijdverbreid. Ze zijn internationaal ook onder de benaming stekkertype F of Cee 7/4 bekend. De conventionele veiligheidsstekker heeft twee ronde contactpennen met een doorsnede van 4,8mm, een lengte van 19mm en eveneens een hart-tot-hartafstand van 19mm. Het derde contact - bestaande uit twee in de rand verzonken metalen lippen - is het veiligheidscontact en wordt doorgaans het aard-, randaarde- of beschermingscontact genoemd. Tegen het gevaarlijke inbrengen van voorwerpen in de contactdoos, zijn Schuko-stopcontacten alleen beschermd als er een afzonderlijke kinderbeveiliging op aangebracht is. In kindercrèches bijvoorbeeld, is een kinderbeveiliging verplicht.

Stekkerdozen bij gebrek aan stopcontacten

Een grondige planning van de elektrische installatie van het huis ten spijt, ontstaat er in sommige gevallen een gebrek aan contactdozen, bijvoorbeeld aan het bureau of bij het tv-meubel. Hier kan er vaak gebruik worden gemaakt van stekkerdozen, die echter, indien ze niet van hoogwaardige kwaliteit en veiligheidsbeproefd zijn, ook zeer grote gevaren verbergen. Door de verhoogde spanning die bij het aansluiten van meerdere apparaten op een stekkerdoos of stopcontact, door de laatstgenoemden heen stroomt, kan het bij ondermaatse of fout gebruikte stekkerdozen tot een oververhitting en tot smeulen komen. Daarom zou men bij stekkerdozen steeds op de goede kwaliteit en het juiste gebruik (bijv. niet met kledingstukken bedekken) ervan moeten letten.

  • Keuze uit 30.000 lampen
  • Gratis verzending vanaf € 50
  • Gratis retourneren
  • 60 dagen bedenktijd
+32 (0) 2 - 588 1 488

Ma t/m Do 08-18 uur
Vr 08-17 uur

Ontvang € 10 korting

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

€ 10 Voucher

Bij een minimale uitgave van € 75. Niet geldig in combinatie met andere acties.