
Hoe vind ik de beste ventilator?
Handig en comfortabel: verkoeling met één druk op de knop
De juiste ventilator vinden voor uw eigen behoeften en uiteraard de betreffende ruimte vereist een aantal afwegingen. Alvorens u een ventilator koopt, moet u goed bedenken wat u wilt: wilt u dat de ventilator bijzonder geluidsarm is, zodat u deze ook in de slaapkamer kunt gebruiken? Moet deze zo klein mogelijk zijn en bijvoorbeeld ook onder een schuin dak gemonteerd kunnen worden? Of moet de ventilator slim bestuurbaar zijn en veel instelmogelijkheden hebben? Stel uw ventilatorchecklist op met behulp van deze gids.
Verschillende soorten ventilatoren

Wanneer is een
ventilator nuttig?
Een ventilator is het hele jaar door nuttig. Terwijl deze in de zomer voor aangename verkoeling zorgt, zorgt een ventilator in de winter - achterwaarts draaiend - voor een goede verdeling van de verwarmingslucht die zich onder het plafond heeft opgehoopt. Dit is een perfecte mogelijkheid om de verwarmingskosten te drukken. Als u 365 dagen per jaar van uw ventilator wilt profiteren, let er bij de aankoop dan op dat deze ook een winterstand heeft.

Welke soorten
ventilatoren zijn er?
Plafondventilatoren worden permanent gemonteerd en bekabeld via een plafondaansluiting. Deze ventilatoren koelen en verdelen de lucht uitsluitend, of zijn voorzien van geïntegreerde LED-lampen voor de algemene verlichting. Staande ventilatoren en tafelventilatoren kunt u neerzetten waar u maar wilt. Omdat de batterijen via USB opgeladen worden, kunt u deze ventilatoren zelfs mee op reis nemen. Qua prijs zijn er al ventilatoren verkrijgbaar voor minder dan 100 euro.

Op welke technische
details moet ik letten?
Van belang zijn de prestaties, de geschiktheid voor een ruimte met een bepaalde en verschillende snelheidsniveaus. Afhankelijk van het plafond moet u ook letten op het gewicht. Kies bij vloerventilatoren voor een ventilator die u kunt kantelen en waarvan de kop beweegbaar is (oscillatie). Ook handig: in hoogte verstelbare vloerventilatoren. De bedieningsmogelijkheden variëren van een trekketting tot smartphone-app.

Zomerstand

Winterstand

Plafondventilatoren met en zonder licht
Fluisterstil voor in de slaapkamer
U hebt maar één stroomaansluiting aan het plafond en kunt maar niet beslissen of u die voor een ventilator of een plafondlamp wilt gebruiken? Kies dan een ventilator met geïntegreerde LED-lampen voor een goede algemene verlichting. Dergelijke ventilatoren zijn ook leverbaar met een afstandsbediening. Hiermee kiest u de lichtkleur, zoals het geval is bij de Starluna-modellen. Voor de slaapkamer raden wij u een fluisterstil model aan - bijvoorbeeld met een WhisperWind®-motor, waar de ventilatoren van Hunter mee uitgerust zijn. Afhankelijk van de grootte van de ruimte, moet u ook letten op een geschikte diameter van de ventilator. Het volgende overzicht biedt een goede oriëntatie:
Kleine ruimte, bijv. de logeerkamer: | Grote ruimte, bijv. de woonkamer: | Zeer grote ruimte, bijv. een loftwoning: |
< 3 x 3 m Ø: 76 – 122 cm | < 6 x 6 m Ø: 127 – 137 cm | > 6 x 6 m Ø: ab 142 cm |

Een koel briesje dankzij de tafelventilator
In een oogwenk flexibel en naar wens te plaatsen
Tafelventilatoren zijn flexibele helpers wanneer de hitte onverwachts komt opzetten. Deze ventilatoren hoeft u niet te installeren: u kunt ze direct in gebruik nemen. Steek simpelweg de stekker in het stopcontact en u geniet al van de verkoeling. De kleine ventilatoren voor kantoor en thuiskantoor zijn bijzonder geliefd. Ook in de woonruimtes, van de woonkamer tot de keuken, brengen deze ventilatoren echter welkome verkoeling. Sommige uitvoeringen geven de ruimte overigens ook een vleugje flair - bijvoorbeeld de modellen van Casafan in retro-chic.

Gerichte verkoeling met staande ventilatoren
Van gerichte luchtstroom tot oscillatie
Net als tafelventilatoren neemt u ook staande ventilatoren in een handomdraai in gebruik met behulp van het dichtstbijzijnde stopcontact. Nadat u de stekker hebt ingestoken, kunt u de ventilator al inschakelen - onder een bepaalde hoek gericht of oscillerend in een grotere straal. Zo genieten meerdere mensen bijvoorbeeld op een kantoor van het aangenaam verkoelende briesje. Staande ventilatoren zijn meestal ook verstelbaar qua hoogte en kantelhoek. De zogenaamde ruimtebesparende torenventilatoren kunt u ook instellen om een zwenkende beweging te maken (oscilleren).

Slimme ventilatoren
Comfort door veelzijdige regelbaarheid
Geheel in lijn met de hedendaagse moderne tijd zijn ventilatoren ook slim te bedienen - met een afstandsbediening of via een app. Zo kunt u de snelheid en de blaasrichting gemakkelijk aanpassen. Als de ventilator ook voor de verlichting zorgt, dan kunt u de lichtkleur zelfs met een druk op de knop aanpassen. Als u wilt, kunt u de functies van de slimme verkoelers ook oproepen via spraakassistent. Een andere optie: indien voorzien door de fabrikant, kunt u achteraf een radio-ontvanger inbouwen en deze gebruiken om de ventilator achteraf slim te maken.

Ventilatoren met IP-beschermingsklasse
Verfrissing in de buitenlounge
Als zelfs het mooiste schaduwrijke plekje in de tuin hartje zomer niet voor de nodige verkoeling zorgt, dan wordt het tijd voor een ventilator in de buitenlounge. Met een IP-beschermingsklasse van minimaal IP44 kunt u plafondventilatoren, bijvoorbeeld van de traditionele firma Westinghouse, zonder problemen in overdekte gedeeltes van de tuin ophangen. Als u slechts tijdelijk verkoeling nodig hebt, dan kunt u natuurlijk ook de tafelventilator meenemen naar buiten op een warme namiddag.
Zorg er in de eerste plaats voor dat duidelijk is op welke behoeften en ruimtelijke omstandigheden de ventilator afgestemd moet worden. Als u geen held bent op het gebied van installatiewerk, kies dan voor een staande ventilator die alleen een stopcontact nodig heeft. Als u ruimte op de vloer wilt besparen en ook in de winter gebruik van de ventilator wilt maken, kies dan voor een plafondventilator met winterstand. Als u de plafondaansluiting ook voor de algemene verlichting wilt gebruiken, dan doet u er goed aan om voor een ventilator met ingebouwde LED-lampen te kiezen. Ga voor een slim model als u de ventilator wilt integreren in uw smarthome-systeem. Voor gebruik buitenshuis kiest u natuurlijk een ventilator met een passende IP-beschermingsgraad van minimaal IP44.
Op basis van de grootte van de ruimte kiest u de diameter van de ventilator. Voor kleine ruimtes van minder dan 10 m² is een ventilator met een diameter van 76-122 cm voldoende. Voor grotere ruimtes tot 35 m² is een diameter van 127-137 cm noodzakelijk. Als de ruimte nóg groter is, zoals in een open loftflat, dan zijn er ook ventilatoren met een nóg grotere diameter. Bijvoorbeeld de modellen van Westinghouse met een diameter van meer dan 250 cm.
Het is helaas niet mogelijk om een algemene uitspraak te doen over het aantal watt dat een ventilator moet hebben. Het stroomverbruik is echter afhankelijk van de snelheid van de ventilator of het aantal omwentelingen per minuut. Bij een model met verschillende snelheidsniveaus neemt het stroomverbruik toe al naar gelang het aantal omwentelingen. In de productdetails staat dan ook het vermogen in watt aangegeven met betrekking tot de verschillende snelheidsniveaus, bijv. vermogen: 60/45/40 watt; snelheid: 175/135/85 tpm.
Een ventilator is nuttig als u in de zomer niet genoeg verkoeling krijgt, als het onvoldoende door kan waaien in huis of als een schaduwrijke plek in de tuin niet meer genoeg verkoeling biedt. Een ventilator kan ook nodig zijn in de winter, wanneer de warme lucht van het verwarmingssysteem zich onder het plafond ophoopt. Als de ventilator in de winterstand (omkeerfunctie) de lucht in de kamer in omgekeerde richting verdeelt, dan kan dit de verwarmingskosten aanzienlijk drukken.
Tafelventilatoren zijn het meest geschikt voor gerichte verkoeling - op het bureau, bijvoorbeeld. Staande ventilatoren zijn individueel aan te passen dankzij instelbare oscillatie en kanteling. Deze ventilatoren zorgen voor een goede luchtcirculatie en verkoeling - zelfs in grote ruimtes. Een plafondventilator is qua koelende werking onovertroffen - hoe groter de diameter, des te grotere de ruimte die hiermee gekoeld kan worden. Ietwat meer inspanning: de montage. Meer informatie over de installatie vindt u in deze gids.
Bij de plafondventilator is deze vraag overbodig vanwege de vaste montage in het midden van de kamer. Dat geldt echter niet voor de tafelventilator of de staande ventilator. Als het buiten aangenaam koel is, dan kunt u de staande ventilator met zijn rug naar het open raam neerzetten. In deze positie trekt de ventilator frisse lucht aan en verdeelt deze in de ruimte. Als het buiten al te warm is, zet de ventilator dan ergens anders neer in de ruimte. Afhankelijk van hoe intensief u verkoeld wilt worden, kunt u de ventilator laten zwenken of deze juist vergrendelen in een bepaalde positie.
Voor de beste luchtcirculatie in de zomer kunt u een staande ventilator het beste opstellen met de kop iets naar boven gericht. Dit is de beste manier om de opstijgende warme lucht af te koelen.
Bij bijzonder stille - of zelfs fluisterstille - ventilatoren staat dit kenmerk aangeduid in de productdetails. De ventilatoren van Hunter hebben bijvoorbeeld een WhisperWind®-motor. Dit maakt deze ventilatoren zeer geschikt voor gebruik in de slaapkamer. Leveranciers zoals Westinghouse, Starluna en Casafan hechten eveneens belang aan een stille werking van hun ventilatoren. In de webshop van Lampen24.nl vindt u hoogwaardige ventilatoren met een bijzonder stille werking.
In principe kunt een ventilator zo lang laten draaien als u wilt. Als u deze op een warme zomeravond aanzet als u gaat slapen, dan kunt u ook de handige timerfunctie gebruiken, zodat de ventilator niet de hele nacht blijft draaien. Zo bespaart u stroom en beschermt u het milieu.
Om lang van uw ventilator te kunnen genieten, moet u deze regelmatig schoonmaken. Dit komt doordat het stof in de rondgeblazen lucht de neiging heeft zich op de rotorbladen af te zetten. Het is belangrijk dat u de ventilator loskoppelt van de stroomvoorziening voordat u deze gaat schoonmaken. Dan kunt u de ventilator met een stofzuiger afzuigen. Indien nodig kunt u de behuizing en de rotorbladen met een vochtige doek afnemen. Als de ventilator een rooster heeft om de rotorbladen te beschermen, dan verwijdert u dat van tevoren. Raadpleeg voor de reiniging van een torenventilator de gebruiksaanwijzing. Daar leest u precies hoe u de behuizing het best kunt openen om het apparaat schoon te maken.
Als de rotorbladen in de zomerstand linksom draaien (de zogenaamde voorwaartse rotatie), dan ontstaat er een verkoelende bries onder de ventilator. Hierdoor voelt het tot wel 8 graden koeler aan. Dit zorgt er ook voor dat de lucht aangenaam circuleert door de ruimte. Als de rotorbladen daarentegen rechstom draaien (winterstand of omgekeerde stand), dan verdeelt de ventilator de warme verwarmingslucht die zich onder het plafond ophoopt via de muren door de hele ruimte. In de winterstand is er overigens geen frisse bries onder de ventilator te vinden. U loopt dus geen risico om een koutje te vatten.