Batterijen

Batterijen – stroom zonder stroomnet

In het dagelijks taalgebruik bedoelen we met een batterij in de meeste gevallen een primaire batterij. In tegenstelling tot een secundaire batterij (in de volksmond: accu) kan een „normale“ batterij niet worden opgeladen. Is deze eenmaal leeg, is alle energie verbruikt, dan is deze rijp voor de vuilnis als chemisch afval. Zowel accu's als batterijen zijn elektrochemische elementen, die door een chemische reactie stroom leveren, waardoor ze onafhankelijk zijn van netstroom. In de batterij zitten een elektrolytische geleider en twee elektroden, die uit verschillende materialen bestaan. Als gevolg van een redoxreactie wordt chemische energie in elektrische omgezet.

De batterij - een toevallige ontdekking

Dat de historie van de batterij met kikkerbillen begint klinkt op z'n minst vreemd. Het is toch de overleverde anekdote uit het leven van de Italiaanse arts en natuurkundige Luigi Galvano (1737-1798). Zijn eerste proeven in elektriciteitsonderzoek, en daarmee ook voor de ontwikkeling van de batterij, deed hij meer toevallig bij het klaarmaken van kikkerbillen. Deze begonnen namelijk te stuiptrekken toen zijn ijzeren keukenmes op de kikkerbillen viel. Deze raakte gelijktijdig de bakplaat en de kikkerbil. Hieruit concludeerde hij, dat er elektriciteit ontstaat, als de kikkerbil gelijktijdig twee verschillende metalen aanraakt. Dit was de geboorte van de batterij, die tot vandaag de dag uit een zogeheten galvanisch element bestaat.

Aanbevelingen voor het juiste gebruik van batterijen en accu's

Om een batterij of een accu optimaal vermogen te laten leveren moet u op een aantal dingen letten. Batterijen mogen niet te warm en niet te koud opgeslagen worden.Tussen de 15 en 30 graden Celsius is optimaal. In een apparaat kunt u beter geen verschillende batterij typen tegelijk gebruiken. Ook oude en nieuwe naast elkaar is af te raden. Als een apparaat lange tijd niet wordt gebruikt, moet u de batterij verwijderen, omdat er ook in uitgeschakelde toestand stroom kan lopen. Ongeacht de soort batterij: de kleine, handige stroombron is chemisch afval en zal nooit bij huishoudelijk afval gegooid worden. Iedere fabrikant en importeur is verplicht de batterij terug te nemen.

  • Keuze uit 30.000 lampen
  • Gratis verzending vanaf € 50
  • Gratis retourneren
  • 60 dagen bedenktijd
+32 (0) 2 - 588 1 488 Contact

Ma t/m Do 09-18 uur
Vr 09-17 uur

Ontvang € 10 korting

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

€ 10 korting

Bij een minimale uitgave van € 75. Niet geldig in combinatie met andere acties.