LAMPENSERIE

Legendarische lampen

De AJ-lampenserie

De AJ-lamp maakte zijn ontwerper Arne Jacobsen wereldberoemd. De functionele cultlamp met het verfijnde geometrische ontwerp werd in 1957 exclusief ontworpen voor het SAS Royal Hotel in Kopenhagen (Denemarken). Van daaruit snelde de roem de lamp langzaam vooruit, over de hele wereld. Tegenwoordig maakt de lamp in verschillende uitvoeringen deel uit van het kernassortiment van de Deense premiumfabrikant Louis Poulsen. Deze uitvoeringen variëren van de oorspronkelijke roestvrijstalen look tot een design met krachtige kleuren.


Het verhaal van de

AJ-lamp

Arne Jacobsen ontwierp in 1957-1960 niet alleen het SAS Royal Hotel in Kopenhagen (Radisson Blu), maar nam ook het design van het meubilair en de verlichting voor zijn rekening. De AJ-lampenserie (vernoemd naar de initialen van de ontwerper) verwelkomde in 1960 hotelgasten als een elegante roestvrijstalen en koperen uitvoering als tafel-, wand- en vloerlamp.

De rechte lijnen, de schuine en rechte hoeken, de gerichte lichtbundel en de hoogwaardige afwerking vormden een meesterlijke combinatie van functionalisme en minimalisme. Deze lamp legde de basis van Arne Jacobsen's wereldfaam.

AJ-tafellampen

De legendarische AJ-tafellamp is verkrijgbaar in talrijke kleuren en ook in een mini-versie met een hoogte van 43 in plaats van 56 cm.

Hier ontdekken

AJ-wandlampen

De draai- en zwenkbare lampenkop van de AJ-wandlamp zorgt voor gericht zonelicht voor de sofa, het dressoir of een nachtkastje

Hier ontdekken

AJ-vloerlampen

De zwenkbare lampenkop van de markante AJ-vloerlamp richt het licht uiterst nauwkeurig op bijvoorbeeld een leesstoel of bank.

Hier ontdekken

AJ-buitenwandlampen

Het AJ 50-model verscheen in 2010 ter gelegenheid van de 50-jarige jubileum van de lampenserie. Dit model heeft vast geïnstalleerde LEDs met een helderheid van meer dan 500 lumen.

Hier ontdekken


Hoe herkent u een originele AJ-lamp (Arne Jacobsen)?

Afgezien van de kenmerkende lampenkap is het opvallende gat in de voet van de tafel- en vloerlamp een kenmerk waaraan u een originele AJ-lamp herkent.

Arne Jacobsen

Ontwerper

Arne Jacobsen

AArne Jacobsen (1902 - 1971) studeerde in 1927 af als architect aan de Koninklijke Deense Academie voor Schone Kunsten in Kopenhagen en opende twee jaar later zijn eigen architectenbureau. Tot zijn bekendste projecten behoren de Nationale Bank in Kopenhagen (Denemarken), het St. Catherine's College in Oxford (Groot-Brittannië) en het Gymnasium Christianeum in Hamburg-Othmarschen (Duitsland).

In dit kader ontwierp hij bijvoorbeeld de stoelen "het Ei", "de Zwaan", "Grand Prix" of "Serie 7" - en de legendarische AJ-lampenserie voor het SAS Royal Hotel in Kopenhagen. Vandaag de dag is Arne Jacobsen wereldberoemd om zijn gracieuze en tijdloze ontwerpen. Hij is onderscheiden met talrijke ontwerpprijzen en eredoctoraten.


Alle lampen van Arne Jacobsen

AJ Royal

De AJ Royal maakte ook deel uit van de ontwerpen voor het SAS Royal Hotel in Kopenhagen in 1957.

Hier ontdekken

AJ Eklipta

De AJ Eklipta werd in 1959 ontworpen voor het stadhuis in Rødovre (Denemarken) en in een kleinere uitvoering voor het St. Catherine's College in Groot-Brittannië.

Hier ontdekken


Over Louis Poulsen

Van wijnimportbedrijf tot wereldmerk voor designlampen

Louis Poulsen werd oorspronkelijk in 1847 opgericht als een wijnimportbedrijf. Tegenwoordig staat het Deense bedrijf bekend als een premiumfabrikant van exclusieve Scandinavische lampen van designlegendes als Vilhelm Lauritzen, Verner Panton, Arne Jacobsen en natuurlijk Poul Henningsen.

  • Keuze uit 40.000 lampen
  • Gratis verzending vanaf € 50
  • Gratis retourneren
  • 50 dagen bedenktijd

Exclusieve acties, alleen voor nieuwsbriefabonnees

Meld je nu aan voor de nieuwbrief en profiteer meteen!

€15 korting

*Bij een minimale uitgave van €80. Niet geldig in combinatie met andere acties.