TIPS

Douche verlichting & badkuip verlichting

Ontspannen in het mooiste licht

Om van de badkamer een plaats van welzijn te maken, moeten de douche en het bad aantrekkelijk verlicht zijn. Wat vooral nodig is, is functionele algemene verlichting en sfeervolle accentverlichting. Omdat elektriciteit en water elkaar in de badkamer ontmoeten, moeten speciale voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen: Zo wordt de verlichting in de douche- en badkamer door speciale normen in drie beschermingszones verdeeld.


Normen voor licht rond douche en bad

Welke IP-beschermingsklasse is juist voor welke beschermingszone?

Schutzklasse Skizze

Volgens DIN VDE 0100-701:2008-10 moeten armaturen in en rond douches en badkuipen, afhankelijk van de beschermingszone, ten minste IP44, IP65 of IP67 hebben.

Voor beschermingszone 0 binnen douche- en badkuipen mogen alleen armaturen met ten minste IP-waarde IP67 worden gebruikt.

Beschermingszone 1 omvat alles wat zich erboven bevindt tot een hoogte van 2,25 m - hier is klasse IP65 vereist. Armaturen in beide gebieden mogen alleen worden gebruikt met een beschermende extra lage spanning van maximaal 12 volt. In de straal van 60 cm rond de douche en het bad is IP44 voorzien. De stroombron en de transformator voor 12-voltsystemen moeten zich buiten de drie zones bevinden.

Plafondverlichting boven douche en bad

Plafondverlichting als basisverlichting

Plafondlampen zorgen voor algemene verlichting in de badkamer. Naast klassieke plafondlampen zijn ook flexibel richtbare spots geschikt om elke hoek van de badkamer helder te verlichten. Warmwit licht wordt aanbevolen, dat zorgt voor ontspanning in de badkamer. LED-panelen met een voldoende IP-beschermingsgraad zijn ook geschikt voor aan het plafond in de badkamer.

Inbouwspots voor vochtige ruimtes

Flexibel gebruik van direct, gericht licht

Afhankelijk van waar de inbouwspots worden geïnstalleerd, moeten verschillende IP-beschermingsklassen worden aangehouden. De lampen in de vloer van de elegant betegelde inloopdouche moeten beschermingsklasse IP67 hebben voor tijdelijke onderdompeling. Voor nog meer comfort kan je slimme lampen uitkiezen die via een smartphone worden bediend. De lichtkleur kan eenvoudig veranderd worden en ook dimmen is eenvoudig.

Accentverlichting voor meer welzijn

Douchen en baden wordt een wellness-ervaring

Neem 's avonds een aangenaam geurend bad of een aromatische douche. Een harmonieus warm licht zorgt voor nog meer welzijn. Vrij te plaatsen als light 2go of als lamp met extra functie - bijvoorbeeld een geïntegreerde luidspreker voor ontspannende muziek.


FAQ: Veelgestelde vragen over verlichting rond douche en bad

  • Keuze uit 40.000 lampen
  • Gratis verzending vanaf € 99
  • Gratis retourneren
  • 50 dagen bedenktijd

Exclusieve acties, alleen voor nieuwsbriefabonnees

Meld je nu aan voor de nieuwbrief en profiteer meteen!

10% korting

*Bij een minimale uitgave van €0. Niet geldig in combinatie met andere acties.