TIPS

IP-waarde

Hoe goed is een lamp beschermd tegen vochtigheid en vreemde voorwerpen?

De IP-beschermingsgraad geeft informatie over de bescherming tegen aanrakingen, vreemde voorwerpen en de bescherming tegen het binnendringen van vochtigheid en water met schadelijke gevolgen. In de meeste gevallen wordt de term IP-beschermingsgraad ook wel aangeduid als IP-beschermingsklasse. De beschermingsklasse heeft echter betrekking op een geheel andere producteigenschap.


Wat betekent IP-beschermingsgraad?

Arcchio Lienna LED-Bolderlicht
Paulmann Special Line LED-Grondspike

Om ervoor te zorgen dat een tuinlamp onder alle weersomstandigheden betrouwbaar functioneert, heeft een buitenlamp een waterbestendige behuizing.

De IP-beschermingsgraad (Engels voor International, soms ook Ingress Protection genoemd) geeft informatie over hoe het product is beschermd tegen het binnendringen van vreemde voorwerpen en vocht.

Het bestaat uit 2 cijfers. Het eerste cijfer geeft de bescherming aan tegen aanraking (van gevaarlijke voorwerpen door personen of dieren) en de wijze waarop het apparaat is beschermd tegen het binnendringen van vreemde voorwerpen. Het tweede cijfer geeft de bescherming tegen vocht aan. Hoe hoger het getal, hoe hoger de bescherming. Normaal gezien hebben armaturen beschermingsklassen van IP20 tot IP68.

De IP-Codes zijn in DIN EN 60529:2014-09 gedefinieerd.


IP-beschermingsgraad-tabel

1. Codecijfer IPXX Bescherming tegen voorwerpen
0 Geen bescherming
1 Bescherming tegen voorwerpen ≥ 50mm
2 Bescherming tegen voorwerpen ≥ 12,5 mm
3 Bescherming tegen voorwerpen ≥ 2,5 mm
4 Bescherming tegen voorwerpen ≥ 1 mm
5 Bescherming tegen stof
6 Stofdicht
2. Codecijfer IPXX Bescherming tegen vocht met schadelijke gevolgen
0 Geen bescherming
1 beschermd tegen druppelend water van bovenaf
2 beschermd tegen druppelend water bij een schuine stand tot 15°
3 beschermd tegen sproeiend water
4 beschermd tegen opspattend water
5 beschermd tegen waterstralen
6 beschermd tegen stortbuien
7 beschermd tegen onderdompeling tot 1m diep en 30 minuten lang
8 beschermd tegen verblijf onder water
9 beschermd tegen hoge druk en hoge watertemperatuur

Welke IP-beschermingsgraad is waterdicht?

Vaak wordt aangenomen dat IP44 waterdicht is. Dit is niet juist. Een lamp is alleen waterdicht als zij beschermd is tegen tijdelijke of permanente onderdompeling. Dit geldt alleen voor IP67 en IP68.

Wat betekent spatwaterdicht?

Spatwaterdichte lampen met IP44 bieden bescherming tegen regen. Zware regen, daarentegen, wordt gedefinieerd als waterstralen. Hier is IP65 vereist.


Welke IP-beschermingsklassen komen vaak voor?

IP44

IP44

Bescherming tegen vreemde voorwerpen > 1mm en spatwater aan alle kanten zorgen voor bescherming tegen regen. Bovendien kunnen er geen insecten binnendringen. Vaak gebruikt voor lampen aan de gevel van het huis en - afhankelijk van de montageplaats - ook in vochtige ruimtes.

IP54

IP54

Bescherming tegen spatwater en betere bescherming tegen stof voor gebruik in de hobbykelder, werkplaats of garage. In de tuin mogen deze lampen niet onbeschermd worden geplaatst of in de grond worden ingegraven, aangezien de lampen het risico lopen in water te worden ondergedompeld.

IP65

IP65

Stofdichte behuizing en bescherming tegen hevige regen. Dit betekent dat de armatuur ook vrijstaand, d.w.z. zonder dak, kan worden geïnstalleerd. Als het risico bestaat dat het product tijdelijk in water wordt ondergedompeld, is ten minste IP67 vereist.


Waar heb ik welke IP-beschermingsgraad nodig?

In droge ruimtes, zoals de woonkamer, is vocht niet te verwachten. Daarom kunnen hier armaturen met IP20 worden gebruikt. Naast de buitenruimtes zijn het echter vooral vochtige ruimtes, zoals de badkamer, die een verhoogde IP-bescherming vereisen.

IP-beschermingsgraad in de badkamer

Vocht en opspattend water zijn te verwachten in de badkamer. Daarom is, volgens DIN VDE 0100-701:2008-10, minstens IP44, IP65 of IP67 vereist, afhankelijk van de plaats.

De badkamer wordt in drie verschillende beschermingszones ingedeeld:

IP-beschermingsgraad in de badkamer

IP44

De lampen moeten spatwaterdicht zijn tot 60 cm rond de badkuip of douche en tot een hoogte van 2,25 m.

IP65

Tot een hoogte van 2,25 m rond de douchekop en badkuip/douche moeten de lampen straalbestendig zijn en mogen ze alleen worden gebruikt met beschermende extra lage spanning tot 12 Volt.

IP67

In de buurt van badkuipen en douches moeten de lampen waterdicht zijn in geval van tijdelijke onderdompeling en mogen ze alleen worden gebruikt met beschermende extra lage spanning tot 12 Volt.

Opgelet: De stroombron en de transformator voor 12-voltsystemen moeten zich buiten deze drie zones bevinden.


IP-beschermingsklassen voor de keuken

IP-beschermingsklassen voor de keuken
IP-beschermingsklassen voor de keuken

In het woongedeelte zijn IP20 lampen perfect geschikt voor de keuken. De enige uitzondering zijn de lampjes onder kasten, bijvoorbeeld in de buurt van de gootsteen. Hier wordt IP44 bescherming aanbevolen. Alleen in commerciële gebieden is vaak een ander soort bescherming vereist.


IP-beschermingsklassen in de kelder en vochtige ruimtes

IP-beschermingsklassen in de kelder en vochtige ruimtes
IP-beschermingsklassen in de kelder en vochtige ruimtes

Vooral in waskelders en in garages kan er een hoge vochtigheidsgraad zijn die mogelijk een lamp kan binnendringen en schade kan veroorzaken. Daarom worden voor deze gebieden lampen met IP44 aanbevolen.


IP beschermingsgraad in de tuin met vijver

IP-beschermingsgraad skizze

Buitenruimtes zijn blootgesteld aan allerlei weersomstandigheden. Niet elke lamp is echter in gelijke mate blootgesteld aan alle weersomstandigheden. De plaats van installatie bepaalt de juiste IP-beschermingsgraad.

*Deze informatie is bedoeld als een leidraad. Hoe meer een gebied beschermd is, hoe lager de IP-waarde kan zijn. Voorbeelden zijn overdekte buitenwandlampen met IP23. Vraag in geval van twijfel altijd ons deskundig advies en laat de installatie uitvoeren door een elektricien.

Onder het dak, luifel of balkon

Beschermd door de architectuur, is er hier geen regen te verwachten. Daarom volstaat IP23 voor zowel wandlampen als voor inbouwlampen direct onder het dak.

Aan de gevel

Hier is het waarschijnlijk dat de lamp in contact komt met regen. Daarom zijn spatwaterdichte armaturen met IP44 noodzakelijk. De IP-waarde staat altijd bij de productdetails.

Vrijstaand

Veel padverlichting wordt voortdurend blootgesteld aan alle weersomstandigheden en zijn daarom alleen optimaal beschermd tegen waterstralen, d.w.z. zware regen, met IP65. Als ze tijdelijk in water worden ondergedompeld, is IP65 niet voldoende.

In de buurt van de vijver

IP67 is hier vereist, evenals voor grondspots die in geval van regen in water kunnen worden ondergedompeld. Onderwaterarmaturen hebben IP68 en een maximale diepte. In de meeste gevallen is ook drainage nodig.


IP-beschermingsklassen op de oprit

IP-beschermingsklassen op de oprit
IP-beschermingsklassen op de oprit

Armaturen die zich dicht bij de grond bevinden, lopen het risico bij hevige regenval ten minste korte tijd in het water te worden ondergedompeld. Dit maakt waterdichte armaturen met een beschermingsgraad van ten minste IP67 verplicht - beschermd tegen onderdompeling gedurende maximaal 30 minuten. In de meeste gevallen moet ook in een drainagesysteem worden voorzien.


  • Keuze uit 40.000 lampen
  • Gratis verzending vanaf € 50
  • Gratis retourneren
  • 50 dagen bedenktijd

Exclusieve acties, alleen voor nieuwsbriefabonnees

Meld je nu aan voor de nieuwbrief en profiteer meteen!

€15 korting

*Bij een minimale uitgave van €80. Niet geldig in combinatie met andere acties.