TIPS
lux verlichtingssterkte eenvoudig uitgelegd m

LUX Eenvoudig uitgelegd

Lux, de meeteenheid voor verlichtingssterkte, wordt in particuliere huishoudens zelden gebruikt vanwege de ingewikkelde berekening. Dit is ook niet nodig voor optimaal woon- en werklicht. In een commerciële omgeving is de berekening van lux echter belangrijk om aan de wettelijke normen te voldoen.


Wat is lux?

De meeteenheid lux (lx) geeft de hoeveelheid licht per vierkante meter aan: 1 lux betekent dat een oppervlak van 1m² gelijkmatig wordt verlicht met 1 lumen.

Terwijl de helderheid van een lamp wordt aangeduid met lumen, verwijst lux naar het licht dat een oppervlak bereikt - bv. een tafel.

Aangezien naast het aantal lumen ook de lichtsterkte (candela) van de lichtbron, de afstand tot het oppervlak en de ruimtelijke omstandigheden invloed hebben op de waarde, is de lux-specificatie niet opgenomen in de productdetails.


Hoe wordt het aantal lux berekend?

Voor een exacte berekening van de verlichtingssterkte is een luxmeter noodzakelijk, aangezien lichtreflecties van bijvoorbeeld wanden en plafonds ook invloed hebben op de waarde. De luxwaarde kan ruwweg worden berekend met:

  • Candela-waarde van een lichtbron

  • Afstand van de lichtbron tot het verlichte oppervlak

De formule voor het berekenen van de lux is:

Lux = Candela / Afstand² (in meter)

Een voorbeeld: Een lamp met een stralingshoek van 90° en een lichtstroom van 320 lumen heeft ca. 170 candela. De lamp hangt in een hanglamp 80 cm boven de eettafel. Dit resulteert in een verlichtingssterkte van ongeveer 270 lux.

lux m

1. Afstand (r)

2. Candela (cl)

3. Lux (lx)


De lichtsterkten van kunstlicht en natuurlijk licht - een overzicht

Voor de werkplek is de berekening van de lichtsterkte op basis van de richtwaarden van de Europese norm DIN EN 12464-1 "Verlichting van werkplekken - Overdekte werkplekken" bindend. ASR A3.4 "Verlichting" en andere bijzondere voorschriften, bv. voor straatverlichting, kunnen eveneens van toepassing zijn. Er zijn geen voorschriften voor particuliere huishoudens.

In woonruimtes algemeen

Comfortabele basisverlichting in een woonkamer, slaapkamer of eetkamer heeft ongeveer 300 lux. Dit wordt vaak bereikt door plafond- of hanglampen.

Meer licht op relevante plaatsen

Voor activiteiten die sterk afhankelijk zijn van licht, zoals naaien of lezen, is ongeveer 500 lux ideaal. Hiervoor worden meestal extra lampen gebruikt, zoals vloer- en tafellampen.

Gedimd licht voor een gevoel van welzijn

Als het bijzonder gezellig moet zijn, wordt het licht in de woonkamer vaak gedimd, bijvoorbeeld tot ongeveer 50 lux.

Licht voor het thuiskantoor

Op het bureau is ongeveer 500 – 1.000 Lux nodig. Plafondspots met direct licht of bureaulampen zijn goede opties.

's Nachts oriënteren

10 tot 50 lux als oriëntatieverlichting volstaat om 's nachts niet tegen de rand van het bed te stoten en toch de slaap niet te verstoren. Hier kan je kiezen voor LED strips, deze zijn mooi en perfect voor de slaapkamer.

Natuurlijk daglicht

Natuurlijk daglicht bereikt tot 100.000 Lux, op onbewolkte zomerdagen en met een bewolkte hemel 20.000 lux. In de winter heeft een bewolkte hemel ongeveer 3.500 lux. Bij schemering is er ongeveer 750 lux.Op een nacht met volle maan is er 0,25 lux.


Op hoeveel lux zjn schemer- en bewegingssensoren ingesteld?

Veel sensoren, bv. op buitenwandlampen, kunnen worden ingesteld op een lux-waarde waarbij zij worden ingeschakeld. Standaard is dit ingesteld op 10 lux. Dit moet echter worden gecontroleerd. De gevoeligheid kan worden ingesteld van een paar lux tot 1.000 lux of 2.000 lux, afhankelijk van smaak en de bouwkundige omstandigheden. De instelling gebeurt vaak met een sleutel op een stelschroef en kan dus eenvoudig nog achteraf worden gecorrigeerd. In de handleiding kan je hierover steeds nauwkeurige informatie vinden.

wat is lux illustratie

De doorgestreepte prijzen komen overeen met de adviesprijs van de fabrikant.
Alle prijzen zijn inclusief 21% BTW en excl. verzendkosten.

© 2024 Lampenwelt GmbH