VERNER
panton

Het virtuoze design van een icoon

Hij wordt beschouwd als één van de meest invloedrijke Deense ontwerpers van de 20e eeuw: Verner Panton (1926-1998). Dankzij zijn unieke gevoel voor vorm, kleur en licht is de wereld enkele onvergetelijke designklassiekers rijker. De bindende factor bij deze objecten is een opvatting over de functie van een object in de ruimte die in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw revolutionair was. Daarmee week deze benadering af van de Scandinavische tradities.


Wonen en werken

Naast iconen uit de Deense designwereld, zoals Vilhelm Lauritzen of Poul Henningsen, maakte ook Verner Panton naam - met zijn originaliteit en zijn flink van de mainstream afwijkende experimenten.

Verner Panton werd in 1926 in Denemarken geboren. Na zijn studies aan de Technische Hogeschool in Odense en de Koninklijke Deense Kunstacademie in Kopenhagen werkte hij als assistent van de beroemde architect Arne Jacobsen.

Toen hij eenmaal op eigen benen stond, koos Panton voor kunstmatige materialen en eerder sculpturale dan functionele designs. De iconische Panton-stoel van acrylester-styreen-acrylonitril, die hij in 1967 samen met de meubelfabrikant Vitra vervaardigde, betekende zijn definitieve doorbraak als ontwerper. Hiermee veroverde hij een vaste plek in de voorhoede van het Deense modernisme. In deze periode begon hij ook lampen te ontwerpen.

Als binnenhuisarchitect verzorgde hij bijvoorbeeld in 1960 het interieurontwerp voor Hotel Astoria in Trondheim. In 1974 nam hij het interieurontwerp voor de uitgeverij Gruner & Jahr in Hamburg voor zijn rekening.

In 1998 vond Verner Pantons laatste tentoonstelling "Light and Colour" plaats in het Deense Kolding in het Trapholt Museum of Modern Art. De levendige kleuren waarin de klassieke Panthella-lamp van Verner Panton vandaag de dag verkrijgbaar is, werden ook vertoond tijdens deze tentoonstelling.

Zijn ontwerpen zijn tegenwoordig te vinden bij Louis Poulsen en bij Verpan, de officiële licentiehouder van alle Verner Panton-ontwerpen.


Cultlampen van Verner Panton

Globe

In 1969 ontwierp Verner Panton deze hanglamp met transparante acrylbol, handgepolijste messing reflectoren en een intelligente lichtregeling. Deze hanglamp is tegenwoordig ook te bewonderen in Café Stiften in Århus (Denemarken).

Hier ontdekken

Fun

Deze speels ogende lampenserie werd gecreëerd in 1964. Deze lamp wordt ook wel Verner Pantons "schelpenlamp" of "Mother of Pearls" genoemd. De parelmoeren schijven zijn in dit object vakkundig gecombineerd met de glanzende metalen elementen.

Hier ontdekken

Panthella

In 1971 presenteerde Verner Panton een meesterwerk op het gebied van sfeerverlichting: de Panthella. De designer geniet tot op de dag van vandaag bekendheid vanwege deze lamp met de organisch ogende vorm en het verblindingsvrije licht.

Hier ontdekken

  • Keuze uit 40.000 lampen
  • Gratis verzending vanaf € 99
  • Gratis retourneren
  • 50 dagen bedenktijd

Exclusieve acties, alleen voor nieuwsbriefabonnees

Meld je nu aan voor de nieuwbrief en profiteer meteen!

10% korting

*Bij een minimale uitgave van €0. Niet geldig in combinatie met andere acties.