14 artikelen
-
CR2025 3V 165 mAh lithium knoopcel
€ 0,90Nog maar enkele artikelen leverbaar
Levertijd: 3-6 werkdagen
-
Lithium CR2016 3V knoopcel van VARTA
€ 0,90Nog maar enkele artikelen leverbaar
Levertijd: 3-6 werkdagen
Knoopcellen - stroomleveranciers in het klein
De kleine op een knoop lijkende stroomleverancier die geen stopcontact nodig heeft - iedereen kent hem wel als batterij in polshorloges, zakrekenmachines of hoortoestellen. Naar zijn uiterlijk en formaat wordt hij knoopcel genoemd; hij levert overal energie waar andere batterijsoorten te groot zijn of waar niet veel energie verbruikt wordt. Knoopcellen zijn elektrochemische cellen met een platronde vorm; ze munten uit door hoge energiedichtheid, geringe zelfontlading en geringe gevoeligheid voor temperatuurverschillen. Ze zijn verkrijgbaar met spanningen tussen 1,35 en 3,6 volt. Het ene type knoopcel verschilt van het andere in hoogte, doorsnee, voltage, capaciteit en materiaal van de elektroden. Deze parameters zijn te vinden in de aanduiding van de knoopcel. Zo staat bijv. "CR 2025" voor een lithium-knoopcel met een diameter van 20 mm en een hoogte van 2,5 mm.
De juiste knoopcel voor elke toepassing
Het verschil in elektrodemateriaal voor knoopcellen is beslissend - meer nog dan het gebruiksdoel van de mini-energieleverancier -, omdat het verschil in bouw niet alleen zorgt voor verschillende spanningen maar ook bepaalt waarvoor hij kan worden toegepast. Voor weinig veeleisende toepassingen (zakrekenmachines, afstandsbedieningen, minizaklantaarns) worden vaak alkali-mangaan-knoopcellen gebruikt. Een gemiddelde tot hoge belasting (uurwerken, fotocamera's) kan een knoopcel met elektroden van zilveroxide wel aan. Voor veeleisende toepassingen (hoortoestellen, apparaten voor personenalarmering) worden zink-lucht-knoopcellen gebruikt.
Ook bij knoopcellen zijn er oplaadbare versies, zoals nikkel-metaalhydride-accu's, die te vinden zijn in computers en draadloze telefoons.
Tips voor het gebruik van knoopcellen
Let er bij het plaatsen van een knoopcel op dat u deze, indien mogelijk, niet met blote vingers aanraakt. Het huidvet van de vingers veroorzaakt een kortere levensduur van de knoopcel. Verder moeten knoopcellen buiten het bereik van kleine kinderen worden gehouden: omdat ze zo klein zijn, bestaat het gevaar dat zij ze in hun mond steken en doorslikken. Niet alleen het materiaal van een knoopcel maar ook de spanning die deze levert, is een gevaar voor kleine kinderen.