Voorschakelapparaten

Voorschakelapparaten - onmisbaar bij gasontladingslampen

Voorschakelapparaten zijn in de verlichtingstechniek nodig bij het gebruik van TL-lampen, compacte TL-lampen (bijv. spaarlampen) en gasontladingslampen. Een voorschakelapparaat is nodig om de stroom te beperken en houdt de inschakelstroom (die hoger is dan de stroom in de lamp) binnen de norm. Voorschakelapparaten zijn apparaatjes die absoluut nodig zijn bij gasontladingslampen en TL-lampen. In principe is elk voorschakelapparaat ingesteld op een bepaald wattage, maar er zijn ook universele, die voor verschillende vermogens ontworpen zijn. Maar het doel van een voorschakelapparaat is niet alleen dat het de stroom beperkt en de lampstroom regelt, maar ook dat het voor de ontsteking zorgt, dus het aangaan van de lamp. Daarom werken voorschakelapparaten ook samen met een starter die sommige lampen nodig hebben.

Voorschakelapparaat - ingebouwd of los?

Of het voorschakelapparaat al in de lamp is ingebouwd, of dat men dat afzonderlijk moet monteren, hangt van de betreffende lamp af. Bij TL-lampen bijvoorbeeld wordt een voorschakelapparaat altijd ingebouwd. Bij verlichting waarin compacte TL-lampen gebruikt worden, is het voorschakelapparaat meestal niet ingebouwd; het wordt dan gewoonlijk los bijgeleverd. Terwijl bij spaarlampen het voorschakelapparaat altijd in de sokkel is ingebouwd, zit het er bij verlichting met gasontladingslampen soms wel soms niet bij.

Verschillende soorten: CVA, VAV, EVA

Voorschakelapparaten zijn er in drie uitvoeringen. Het conventionele voorschakelapparaat (CVA) is een elektromagnetisch apparaat, dat mechanisch werkt. Daar CVA's niet zuinig genoeg met energie omgingen, werden ze enkele jaren geleden verboden. Het verliesarme voorschakelapparaat (VAV) was de verdere ontwikkeling van het CVA. Die heeft echter nooit veel betekenis gekregen, omdat hij een stuk groter en zwaarder was, ook al waren ze zuiniger met energie. Het tegenwoordig gangbare voorschakelapparaat is de elektronische variant (EVA), die niet alleen kleiner en lichter is, maar ook minder stroom gebruikt. Verder zorgt hij er voor dat het licht niet flikkert en de lamp meer licht geeft. EVA's schakelen bovendien defecte lampen automatisch uit en ze bieden ook de mogelijkheid om de lamp te dimmen.

  • Keuze uit 40.000 lampen
  • Gratis verzending vanaf € 50
  • Gratis retourneren
  • 50 dagen bedenktijd

Exclusieve acties, alleen voor nieuwsbriefabonnees

Meld je nu aan voor de nieuwbrief en profiteer meteen!

€15 korting

*Bij een minimale uitgave van €80. Niet geldig in combinatie met andere acties.