GU10 LED

Onze aanbevelingen binnen deze categorie

  GU10 LED lampen

  Revival dankzij energie-efficiëntie en individueel licht

  Wat zijn GU10 LED lampen?

  GU10 LED lampen zijn het moderne alternatief voor de GU10-halogeenlampen. Het ontwerp als reflectorlampen blijft behouden, zelfs met de overgang naar de nieuwe verlichtingstechnologie. De gestandaardiseerde pinafstand van 10 mm en de bajonetsluiting, blijven eveneens behouden. Bovendien werd de GU10-halogeenlamp veel gebruikt, omdat deze zonder transformator rechtstreeks op 230 Volt kon worden aangesloten. Dit is ook het geval met het LED-alternatief.

  GU10 LED lamp

  GU10 LED lampen hebben dezelfde gestandaardiseerde sokkel als de GU10-halogeenlampen van weleer.

  plafondlampen beton

  De GU10 LED lamp wordt in de fitting gestoken met dezelfde bajonetsluiting als bij conventionele GU10-lampen.

  Waar worden GU10 LED lampen gebruikt?

  GU10 LED lampjes worden hoofdzakelijk gebruikt voor gericht licht binnen- en buitenshuis, dankzij de reflectoreigenschap. De veelgebruikte lichtbron is te vinden in plafond- en wandspots met één of meerdere lampen en in railsystemen, maar ook in tafel-, vloer- en hanglampen. Buitenshuis wordt deze lichtbron gebruikt voor zowel grondspots met een grondspies als voor wandlampen. Net als E27 of E14 is GU10 een fitting voor diverse soorten lampen.

  plafondlamp nikkel
  paulmann urail wit
  bureaulamp goud en zwart
  spot met grondspies

  Is het moeilijk om over te stappen op LED lampen?

  Nee, integendeel: dit is net zo gemakkelijk als het vervangen van elke andere lichtbron. Bij alle lampen met een fitting zijn de lampen gemakkelijk te vervangen door geschikte LED lampen.

  Kan ik kosten besparen met GU10 LED lampen?

  GU10 LED lampen zijn niet alleen een uitstekende vervanging voor halogeenlampen, maar ook een absolute verbetering. GU10-halogeenlampen hadden in vergelijking een zeer korte levensduur en verbruikten veel energie. Bovendien produceerden deze lampen een grote hoeveelheid warmte.

  De LED daarentegen gebruikt duidelijk minder energie en bespaart dus ook kosten. Een voorbeeld: U vervangt een halogeenlamp met een stroomverbruik van 50 Watt door een LED van – dit varieert al naar gelang van het product – ongeveer 5 Watt. Dit betekent een besparing van 90%, wat niet alleen bij particulier gebruik, maar natuurlijk ook bij commercieel gebruik rendabel is.

  Bovendien hebben LED lampen een lange levensduur en bereiken deze onmiddellijk 100% helderheid, net als de halogeenlamp.

  plafondlamp koper
  philips hue white ambiance

  Verblinden GU10 LED lampen?

  Te fel licht is te wijten aan een te hoge helderheid of een "verkeerde" lichtkleur. De basis voor dit vooroordeel is het brede aanbod van verschillende GU10 LED lampen. Dit brede aanbod is bedoeld om een geschikte lichtbron te bieden voor verschillende toepassingen. Dit is een groot voordeel ten opzichte van halogeenlampen.

  Waar u op moet letten bij het kopen:

  • De helderheid in lumen
  • De lichtkleur in Kelvin
  • De stralingshoek, indien van toepassing

  Aangezien LED lampen minder energie (Watt) verbruiken om dezelfde helderheid te produceren als een halogeenlamp, zijn wattages niet langer geschikt als vergelijkende waarde. Als u een LED lamp kiest met zo veel mogelijk Watt, dan kan dit leiden tot verblindend licht.

  Voor wat betreft de lichtkleur zijn we gewend aan warmwit licht van halogeenlampen – andere lichtkleuren lijken vaak te "koud" of "verblindend". Om ervoor te zorgen dat de GU10-LED-lamp de juiste lichtsfeer neerzet, dient u bij de aanschaf op de kleurtemperatuur van de lichtbron te letten:

  • Warmwit (met een kleurtemperatuur van minder dan 3.300 Kelvin) voor woonkamers
  • Universeel wit (tussen 3.300 en 5.300 Kelvin kleurtemperatuur) voor bijv. het thuiskantoor
  • Daglicht (kleurtemperatuur meer dan 5.300 kelvin) voor bijv. kelderruimten

  De stralingshoek van GU10-reflectorlampen varieert van product tot product, aangezien zowel een smalle als een brede lichtbundel mogelijk is met GU10 lampen . Kies daarom bij aankoop een vergelijkbare stralingshoek, bijv. 40°.

  Zijn er slimme GU10-LED-lampen?

  LED is de enige verlichtingstechnologie die slimme lichtbronnen mogelijk maakt. Zelfs onder de GU10 LED lampen zijn er steeds meer slimme lichtbronnen die met een smarthome kunnen worden verbonden. Deze lichtbronnen zijn via de smartphone te bedienen.

  Afhankelijk van het product kunnen gebruikers genieten van een variabele kleurtemperatuur, zodat ze dezelfde lichtbron kunnen gebruiken om te werken of te wonen.

  Bovendien kan bij slimme lichtbronnen de helderheid gedimd worden. Vaak is het ook kleurverandering mogelijk. De hoge schakelvastheid van LED lampen doet geen afbreuk aan de levensduur, zelfs bij veelvuldig gebruik van deze functies.

  Bekijk ons assortiment slimme GU10-lampen van Philips Hue, bijvoorbeeld.

  slimme lampen GU10 fitting

  Heeft u goed advies nodig over geschikte GU10 LED lampen? Of hebt u een andere vraag over lampen en verlichting? Dan helpen onze experts u graag verder: naar het contactformulier.

  • Keuze uit 40.000 lampen
  • Gratis verzending vanaf € 99
  • Gratis retourneren
  • 50 dagen bedenktijd

  Exclusieve acties, alleen voor nieuwsbriefabonnees

  Meld je nu aan voor de nieuwbrief en profiteer meteen!

  10% korting

  *Bij een minimale uitgave van €0. Niet geldig in combinatie met andere acties.