12V-inbouwspots

Discreet, gereserveerd en toch aanwezig: 12V-inbouwspots

Met de beste wil van de wereld kan niet beweerd worden dat zij zich op de voorgrond dringen. Met een gat in het verlaagde plafond zijn deze lampen zijn zeer terughoudend en ze nemen zeer weinig ruimte in. Maar presteren, dat doen ze desondanks. Als u eenmaal hebt geleerd om 12V-inbouwspots te waarderen, dan zult u niet meer zonder willen. Voor effectief, functioneel en gericht licht zijn dit simpelweg de topkandidaten. Overtuig uzelf.

Hoe worden 12V-inbouwspots geïnstalleerd?

De installatie is niet zo eenvoudig als bij een gewone plafondlamp. Als u geen aanleg hebt voor technische klusjes, dan is het beter om u tot een specialist te wenden. Deze gaat als volgt te werk: in een verlaagd plafond, waarachter in de regel een holle ruimte verscholen gaat, boort hij zonder omhaal een gat. Precies passend uiteraard - de afmetingen vindt u in de productdetails. Vervolgens maakt hij de aansluiting en drukt hij de 12V-inbouwspot elegant in het gat. Klaar is Kees. 

12V-inbouwspots

Wat is de inbouwdiepte van 12V-inbouwspots?

Deze spots zijn vrij compact en plat zult u denken. Dat is ook de charme van deze inbouwspots in vergelijking met een plafondlamp die veel ruimte in beslag neemt. Bij de montage van 12V-inbouwspots moeten uiteraard de opgegeven afmetingen en afstanden in acht genomen worden. Deze vindt u terug in de productdetails in de webshop of in de handige montagehandleiding die met elke lamp wordt meegeleverd. Als u hierover vragen hebt, neem dan gerust contact op met onze experts via onderstaande contactgegevens. 

Welk beschermingsklasse is vereist voor 12V-inbouwspots?

Als u uw wellness-oase met vrijstaande badkuip en regendouche een finishing touch wilt geven, dan zijn inbouwspots een goede keuze. Deze spots zorgen voor een harmonieuze en functionele verlichting van uw badkamer - deze zijn echter alleen veilig als u ook op de juiste beschermingsklasse let. Elektriciteit en luchtvochtigheid worden immers nooit elkaars beste vrienden. De 12V-inbouwspots moeten daarom worden beschermd tegen het binnendringen van vocht. Overigens niet alleen in de badkamer, maar ook in de keuken - sleutelwoord waas. 

U kunt het beste een elektricien laten beoordelen welke beschermingsklasse geschikt is. Hij weet als geen ander dat er speciale eisen gelden voor de badkamer. Hoe dichter de lamp bij bad en douche hangt, des te hoger de IP-beschermingsklasse moet zijn.

Een overzicht van de verschillende IP-beschermingsklassen en wat deze betekenen is te vinden in deze handige tabel:

Worden 12V-inbouwspots met een transformator gebruikt?

Ja, altijd. Dit komt omdat deze inbouwspots op een lagere spanning werken en daarom niet op het normale elektriciteitsnet (230 V) aangesloten kunnen worden. Om deze reden hebben deze een transformator resp. voedingseenheid of een LED-driver nodig die de netspanning van 230 V converteert. Het voordeel van de zogenaamde 12V is dat de lichtbronnen in laagspanning-inbouwspots meestal langer meegaan dan de lichtbronnen in overeenkomstige hoogspanningslampen.
Tip: bij de montage van de 12V-inbouwspots moet de voorgeschreven minimale afstand tot andere componenten in acht worden genomen. De transformator mag niet te dicht bij de lamp gemonteerd worden vanwege de warmteontwikkeling.

Cijfer IPX4Bescherming tegen voorwerpen
0 Geen bescherming
1 Bescherming tegen voorwerpen ≥ 50mm
2 Bescherming tegen voorwerpen ≥ 12,5 mm
3 Bescherming tegen voorwerpen ≥ 2,5 mm
4 Bescherming tegen voorwerpen ≥ 1 mm
5 Stofbescherming
6 Stofvrij
Cijfer IP4XBescherming tegen vocht
0 Geen bescherming
1 beschermd tegen druppelend water
2 beschermd tegen druppelend water bij een schuine stand tot 15°
3 beschermd tegen sproeiend water
4 beschermd tegen opspattend water
5 beschermd tegen waterstralen
6 beschermd tegen stortbuien
7 beschermd tegen onderdompeling tot 1m diep en 30 minuten lang
8 beschermd tegen verblijf onder water


12V-inbouwspots

Zijn er ook dimbare 12V-inbouwspots verkrijgbaar?

Wilt u het graag gezellig maken? Dan kunt u zeker niet zonder gedimde helderheid. En dat hoeft ook helemaal niet. Met de juiste dimmer kunnen ook laagspanning-inbouwspots gedimd worden. Belangrijk: ook de transformator moet gedimd worden. Hier moet de dimmer echter ook geschikt voor zijn. Te ingewikkeld? Vraag dan aan onze experts hoe u veilig en correct kunt dimmen. De contactgegevens vindt u hieronder. 

Zijn 12 Volt inbouwspots ook in een set verkrijgbaar?

Slechts één 12 Volt inbouwspotje? Dat is niet genoeg. Daar bent u het toch mee eens, nietwaar? Waarom zou u deze goede producten dan niet meteen in een set kopen, bijvoorbeeld in een set van tien of drie stuks? Dat is zeker zinvol. 

  • Keuze uit 40.000 lampen
  • Gratis verzending vanaf € 99
  • Gratis retourneren
  • 50 dagen bedenktijd

Exclusieve acties, alleen voor nieuwsbriefabonnees

Meld je nu aan voor de nieuwbrief en profiteer meteen!

10% korting

*Bij een minimale uitgave van €0. Niet geldig in combinatie met andere acties.