Toebehoren plafondventilatoren

De ventilator - voorloper van de moderne klimaatbeheersing

Reeds in het oude Egypte waren er voorlopers van onze huidige elektrische ventilatoren: de waaiers. Met een waaier hanteerden de mensen hetzelfde principe waardoor ook een ventilator op een hete dag zorgt voor afkoeling. Door de beweging van de lucht wordt de verdamping van ons huidvocht bevordert - zo wordt er aan de huid warmte onttrokken. Op die manier ervaart het menselijke lichaam afkoeling, en niet zoals vaak is aangenomen, doordat een ventilator de kamertemperatuur zou kunnen laten dalen.

Als uitvinder van onze vandaag bekende en veelgebruikte ventilator geldt de Engelse natuurkundige Stephen Hales (1677-1761). Hij had het vermoeden dat de slechte lucht binnenin een schip de oorzaak was van de vele ziekten aan boord. Met een ventilator wilde hij voor dit probleem uitkomst brengen. Ook in ziekenhuizen werden later ventilatoren toegepast voor de luchtverversing. In 1902 werd tenslotte de eerste elektrische ventilator gepatenteerd.

Ventilatoren in alle maten en voor elke gelegenheid

Tot zover de geschiedenis van de "windbrenger" - zoals de ventilator heet volgens zijn oorspronkelijke Latijnse naam. Vandaag is die handige ventilator er in verschillende maten: voor op tafel, voor op de grond of voor aan het plafond. De moderne staande, tafel- en plafondventilatoren zijn er in de meest uiteenlopende modellen: heen en weer bewegend, trapsgewijs aanpasbare snelheid van de bladen, met een handige afstandsbediening of met een tijdschakelaar, zodat men de ventilator gerust na het inslapen nog een tijdje kan laten doorlopen. Voorzichtigheid is geboden bij het gebruik van een ventilator in de buurt van kleine kinderen. De roosters die de gevaarlijke bladen moeten afschermen, zijn niet fijnmazig genoeg voor kleine vingertjes. Zo kan een ventilator gauw een groot gevaar betekenen voor nieuwsgierige kinderen die alles willen onderzoeken.


  • Keuze uit 30.000 lampen
  • Gratis verzending vanaf € 50
  • Gratis retourneren
  • 60 dagen bedenktijd
+32 (0) 2 - 588 1 488

Ma t/m Do 09-18 uur
Vr 09-17 uur

Ontvang € 10 korting

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

€ 10 Voucher

Bij een minimale uitgave van € 75. Niet geldig in combinatie met andere acties.