TIPS

Hoe vind ik de beste ventilator?

Handig en comfortabel: verkoeling met één druk op de knop

De juiste ventilator vinden voor uw eigen behoeften en uiteraard de betreffende ruimte vereist een aantal afwegingen. Alvorens u een ventilator koopt, moet u goed bedenken wat u wilt: wilt u dat de ventilator bijzonder geluidsarm is, zodat u deze ook in de slaapkamer kunt gebruiken? Moet deze zo klein mogelijk zijn en bijvoorbeeld ook onder een schuin dak gemonteerd kunnen worden? Of moet de ventilator slim bestuurbaar zijn en veel instelmogelijkheden hebben? Stel uw ventilatorchecklist op met behulp van deze gids.

Verschillende soorten ventilatoren

De belangrijkste informatie over ventilatoren

Wanneer is een
ventilator nuttig?

Een ventilator is het hele jaar door nuttig. Terwijl deze in de zomer voor aangename verkoeling zorgt, zorgt een ventilator in de winter - achterwaarts draaiend - voor een goede verdeling van de verwarmingslucht die zich onder het plafond heeft opgehoopt. Dit is een perfecte mogelijkheid om de verwarmingskosten te drukken. Als u 365 dagen per jaar van uw ventilator wilt profiteren, let er bij de aankoop dan op dat deze ook een winterstand heeft.

Welke soorten
ventilatoren zijn er?

Plafondventilatoren worden permanent gemonteerd en bekabeld via een plafondaansluiting. Deze ventilatoren koelen en verdelen de lucht uitsluitend, of zijn voorzien van geïntegreerde LED-lampen voor de algemene verlichting. Staande ventilatoren en tafelventilatoren kunt u neerzetten waar u maar wilt. Omdat de batterijen via USB opgeladen worden, kunt u deze ventilatoren zelfs mee op reis nemen. Qua prijs zijn er al ventilatoren verkrijgbaar voor minder dan 100 euro.

Op welke technische
details moet ik letten?

Van belang zijn de prestaties, de geschiktheid voor een ruimte met een bepaalde en verschillende snelheidsniveaus. Afhankelijk van het plafond moet u ook letten op het gewicht. Kies bij vloerventilatoren voor een ventilator die u kunt kantelen en waarvan de kop beweegbaar is (oscillatie). Ook handig: in hoogte verstelbare vloerventilatoren. De bedieningsmogelijkheden variëren van een trekketting tot smartphone-app.

Zomerstand

Zomerstand

Winterstand

Winterstand


Plafondventilatoren met en zonder licht

Fluisterstil voor in de slaapkamer

U hebt maar één stroomaansluiting aan het plafond en kunt maar niet beslissen of u die voor een ventilator of een plafondlamp wilt gebruiken? Kies dan een ventilator met geïntegreerde LED-lampen voor een goede algemene verlichting. Dergelijke ventilatoren zijn ook leverbaar met een afstandsbediening. Hiermee kiest u de lichtkleur, zoals het geval is bij de Starluna-modellen. Voor de slaapkamer raden wij u een fluisterstil model aan - bijvoorbeeld met een WhisperWind®-motor, waar de ventilatoren van Hun­ter mee uitgerust zijn. Afhankelijk van de grootte van de ruimte, moet u ook letten op een geschikte diameter van de ventilator. Het volgende overzicht biedt een goede oriëntatie:

Kleine ruimte,
bijv. de logeerkamer:
Grote ruimte,
bijv. de woonkamer:
Zeer grote ruimte,
bijv. een loftwoning:
< 3 x 3 m
Ø: 76 – 122 cm
< 6 x 6 m
Ø: 127 – 137 cm
> 6 x 6 m
Ø: ab 142 cm

Een koel briesje dankzij de tafelventilator

In een oogwenk flexibel en naar wens te plaatsen

Tafelventilatoren zijn flexibele helpers wanneer de hitte onverwachts komt opzetten. Deze ventilatoren hoeft u niet te installeren: u kunt ze direct in gebruik nemen. Steek simpelweg de stekker in het stopcontact en u geniet al van de verkoeling. De kleine ventilatoren voor kantoor en thuiskantoor zijn bijzonder geliefd. Ook in de woonruimtes, van de woonkamer tot de keuken, brengen deze ventilatoren echter welkome verkoeling. Sommige uitvoeringen geven de ruimte overigens ook een vleugje flair - bijvoorbeeld de modellen van Casafan in retro-chic.

Gerichte verkoeling met staande ventilatoren

Van gerichte luchtstroom tot oscillatie

Net als tafelventilatoren neemt u ook staande ventilatoren in een handomdraai in gebruik met behulp van het dichtstbijzijnde stopcontact. Nadat u de stekker hebt ingestoken, kunt u de ventilator al inschakelen - onder een bepaalde hoek gericht of oscillerend in een grotere straal. Zo genieten meerdere mensen bijvoorbeeld op een kantoor van het aangenaam verkoelende briesje. Staande ventilatoren zijn meestal ook verstelbaar qua hoogte en kantelhoek. De zogenaamde ruimtebesparende torenventilatoren kunt u ook instellen om een zwenkende beweging te maken (oscilleren).

Slimme ventilatoren

Comfort door veelzijdige regelbaarheid

Geheel in lijn met de hedendaagse moderne tijd zijn ventilatoren ook slim te bedienen - met een afstandsbediening of via een app. Zo kunt u de snelheid en de blaasrichting gemakkelijk aanpassen. Als de ventilator ook voor de verlichting zorgt, dan kunt u de lichtkleur zelfs met een druk op de knop aanpassen. Als u wilt, kunt u de functies van de slimme verkoelers ook oproepen via spraakassistent. Een andere optie: indien voorzien door de fabrikant, kunt u achteraf een radio-ontvanger inbouwen en deze gebruiken om de ventilator achteraf slim te maken.

Ventilatoren met IP-beschermingsklasse

Verfrissing in de buitenlounge

Als zelfs het mooiste schaduwrijke plekje in de tuin hartje zomer niet voor de nodige verkoeling zorgt, dan wordt het tijd voor een ventilator in de buitenlounge. Met een IP-beschermingsklasse van minimaal IP44 kunt u plafondventilatoren, bijvoorbeeld van de traditionele firma Wes­ting­house, zonder problemen in overdekte gedeeltes van de tuin ophangen. Als u slechts tijdelijk verkoeling nodig hebt, dan kunt u natuurlijk ook de tafelventilator meenemen naar buiten op een warme namiddag.


FAQ: veelgestelde vragen over ventilatoren

  • Keuze uit 40.000 lampen
  • Gratis verzending vanaf € 99
  • Gratis retourneren
  • 50 dagen bedenktijd

Exclusieve acties, alleen voor nieuwsbriefabonnees

Meld je nu aan voor de nieuwbrief en profiteer meteen!

10% korting

*Bij een minimale uitgave van €0. Niet geldig in combinatie met andere acties.