Inbouwspots

Inbouwspots en downlights - stijlvolle verlichting voor elke woning

Met inbouwspots en downlights tovert u uw living om tot een ware sterrenhemel. Inbouwspots worden in het plafond geplaatst, maar u kunt ze ook in trappen, vloeren of muren verwerken. Zo ontstaat een unieke sfeer en lichtsetting in uw ruimte. Ze dienen ook vaak als oriëntatielicht in vloeren en gangen. In woningen met een laag plafond zijn inbouwspots en downlights vaak de enige mogelijkheid om het licht efficiënt te verdelen vanwege hun ruimtebesparende functie. Er zijn zo veel mogelijkheden met inbouwspots, dat u er overal wel een toepassing voor kunt vinden. In ons assortiment vindt u onder meer:

 • Led-inbouwspots 
 • 12 V-inbouwspots 
 • 230 V-inbouwspots 

Wat de verschillen zijn en welke functie ze kunnen vervullen in uw woning, komt u hieronder te weten.


Led-inbouwspots

Hoewel halogeen een fraaie vorm van verlichting is, raden wij ook aan om ledspots te overwegen. Led verbruikt een pak minder energie, sommige modellen zelfs tot 70% minder. Dat is dus positief voor uw portemonnee. Maar ledverlichting gaat ook langer mee – gemiddeld zo’n 20.000 branduren. Led wordt bovendien minder snel warm, wat weer goed is voor uw veiligheid. Het is niet voor niets de ideale vorm van verlichting voor de toekomst.


Inbouwlampen online bij Lampen24.be

12 V-inbouwspots

Het grote voordeel van 12 V-spots is dat het lichtrendement ten opzichte van het verbruik en de levensduur dubbel zo groot is. Ook zijn deze spots uiterst geschikt voor de badkamer of andere vochtige ruimtes. De spots met een lagere lichtspanning hebben bovendien een lagere inbouwhoogte nodig, omdat er minder warmteontwikkeling is. Het nadeel van de 12 V-inbouwspots is dat u een transformator nodig hebt.


230 V-inbouwspots

Het voordeel van 230 V-spots is dat u geen transformator nodig hebt. Ook voor het dimmen van lichten zijn 230 V-inbouwspots zeer geschikt. U kunt natuurlijk ook kiezen voor een combinatie: 230 V led. We raden aan om met leds op een externe voeding te werken. Uw spots zullen op die manier langer meegaan, dimmen verloopt stabieler en u hebt dan ook de mogelijkheid om zwaardere spots te kiezen voor meer lichtrendement.


De verschillen tussen inbouwspots en downlights

Een downlighter heeft een armatuur dat zijn lichtbundel naar onder richt. Een spotlicht geeft een wat meer gerichte bundel. De verschillen tussen een neerwaarts gerichte inbouwspot en een downlight zijn eigenlijk niet zo heel groot. Waar u wel rekening mee moet houden is dat een downlighter vaak meer inbouwruimte vereist.


Hoe plaatst u inbouwspots en downlights?

Het is niet altijd eenvoudig om de positie van uw inbouwspots te bepalen. Maar de positie later aanpassen is nog moelijker. Denk dus twee keer na over de stand van uw verlichting. In de eerste plaats is de hoeveelheid inbouwspots belangrijk. Deze wordt bepaald aan de hand van de hoeveelheid licht die u nodig hebt. Dit wordt uitgedrukt in Lumen. Zo heeft een keuken gemiddeld meer Lumen nodig, omdat hier taakgerichte handelingen worden uitgevoerd. Uw slaapkamer daarentegen heeft minder Lumen nodig, omdat een wat zachter licht hier gepaster is. Een maatstaf voor de keuken is zo’n 300 Lumen per vierkante meter, voor de slaapkamer daarentegen kunt u best 200 Lumen per vierkante meter hanteren.

Ook is het goed om te kijken waar u doeltreffend licht nodig hebt. In de keuken bijvoorbeeld, worden spots vaak tussen het kookeiland en de kastenwand gezet, terwijl daar geen licht nodig is. U zult er dus baat bij hebben de spots op 20 cm van de kastenwand te plaatsen om uw kast te verlichten en andere spots boven het eiland, zodat uw werkvlak optimaal wordt verlicht.


Waar moet u rekening mee houden bij het kopen van inbouwspots?

 • Inbouwspots zijn vaak klein en worden weggewerkt. Zo wordt de functie van uw ruimte benadrukt. Iedere ruimte in uw woning is echter verschillend. U dient rekening te houden met: 
 • De luchtvochtigheid van uw ruimte. In badkamers en keukens kunt u daarom het beste 12 V- inbouwspots gebruiken. 
 • De inbouwdiepte. Is er genoeg diepte aanwezig om uw spots te kunnen inbouwen? Bij verlichting met een lagere netspanning en bij ledspots is minder diepte nodig omwille van de geringe warmteafvoer. 
 • Energieverbruik. Zo verbruikt led en 12 V minder energie. 
 • De lichtkleur. Is uw verlichting praktisch of gebruikt u deze meer als sfeerverlichting? 

 • Keuze uit 30.000 lampen
 • Gratis verzending vanaf € 50
 • Gratis retourneren
 • 60 dagen bedenktijd

Ontvang € 10 korting

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

€ 10 korting

Bij een minimale uitgave van € 75. Niet geldig in combinatie met andere acties.