TIPS
energie besparen met verlichting

Tips voor energiebesparing Tips om in huis energie te besparen met de juiste verlichting

Binnen- en buitenverlichting in huurflats of -huizen is niet alleen een feel-good factor, maar ook een kostenfactor. Daarom heeft energie-efficiënte verlichting een hoog besparingspotentieel. Zuinige lampen kunnen in een mum van tijd worden geïnstalleerd. Daarnaast zijn er nog andere energiebesparende tips die onmiddellijk kunnen worden toegepast om de kosten te drukken en bij te dragen tot het behoud van ons milieu.

Wat ik moet weten

Energieeffizienzklasse

Energie-efficiëntieklasse

Energie-efficiëntie moet begrijpelijk zijn voor de consument. Dat is waar de energie-efficiëntie klasse voor is. Sinds 1 maart 2021 is een nieuw energielabel van kracht dat de verwarrende klassen A+, A++ en A+++ afschaft en alle lichtbronnen opnieuw beoordeelt met het oog op de toekomst.

Lebensdauer

Levensduur

De levensduur van lichtbronnen geeft aan hoeveel uur de lichtbron meegaat. Een led-lamp met een levensduur van 25.000 uur gaat bijvoorbeeld meer dan 10 jaar mee als hij 6 uur per dag wordt gebruikt. Dit bespaart op nieuwe aankoopkosten en vermindert de afvalproductie.

Fassung & Sockel

Fitting

Alle conventionele armaturen hebben een fitting (E27, E14, GU10, enz.). Een geschikte LED-lamp met een passende lampvoet kan hier zonder problemen in worden geplaatst. Aangezien iedereen elke dag verlichting nodig heeft, biedt omschakeling naar LED een groot besparingspotentieel.

Vergelijking lichttechniek

Vergelijking lichttechniek

Bij de ontwikkeling van spaarlampen wordt altijd aandacht besteed aan duurzaamheid en milieuaspecten. Langer meegaande, energie-efficiëntere verlichtingstechnologieën verminderen de CO²-uitstoot. De meest energiebesparende verlichtingstechnologie op de markt is LED. Naast het hoge lichtrendement (de verhouding tussen stroomverbruik en licht) heeft de LED de langste levensduur en een hoge schakelweerstand - veelvuldig in- en uitschakelen (schakelcycli) vermindert de levensduur nauwelijks.

Efficiëntie voorbeeld

Een gloeilamp zet 95 % van de geabsorbeerde energie om in warmte, en slechts 5 % in licht. Daarom moesten de vermogens zeer hoog zijn om voldoende helderheid te bereiken. Hierdoor werden de lampen onder andere erg heet. Met nieuwere verlichtingstechnologieën wordt de watt/lumenverhouding, de zogenaamde lichtefficiëntie, steeds beter. Dat betekent: Meer helderheid is mogelijk met minder energie. De lumenwaarde wordt gebruikt zodat consumenten vergelijkingen kunnen maken tussen verschillende verlichtingstechnologieën.

Gloeilamp Halogeenlamp Energiesparlampe LED-lamp
Levensduur 1.000 h 2.000 – 4.000 h 10.000 h 15.000 – 100.000 h
Lichtefficiëntie Minder dan 15 lm/W ca. 25 lm/W ca. 50 lm/W Afhankelijk van het model tot 100 lm/W of meer
Goedgekeurd voor handel getroffen door het verbod op gloeilampen sinds 2009. getroffen door het verbod op halogeenlampen sinds 2009. Verboden door ecodesign-verordeningen sinds 2019. Ook in de toekomst niet onderhevig aan regelgeving.
energie besparen met verlichting

Snelle controlle: Hoe kunt u energie besparen in het huishouden?

Je kunt meteen beginnen met energie te besparen in huis met behulp van verlichting: met een nieuwe lichtbron voor de conventionele stopcontacten. Als je toch op zoek bent naar een nieuwe armatuur, bv. een pendelarmatuur voor de eetkamer, kies dan voor een armatuur met vast geïnstalleerde LED-lichttechnologie in de toekomst. En wie aan het renoveren is, doet er goed aan een lichtontwerper te raadplegen - de juiste plaatsing van stopcontacten kan het verlichtingsconcept toepassingsgerichter en dus efficiënter maken.

Vervangen van lichtbronnen Vervangen van armaturen Professioneel lichtontwerp
Elektrische installatie noodzakelijk Geen Ja Ja
Geschikt voor huurwoningen Ja Ja Geen
Geschikt voor koopwoningen Ja Ja Ja
Smart Home mogelijk Ja Ja Ja
Wanneer heeft de maatregel zin? De energiebesparende snelstart Tijd voor modern design Uitgerust voor de toekomst

Lichtbronnen vervangen en LED gebruiken

De gemakkelijkste manier om energie te besparen met verlichting is de gloeilamp te vervangen. De meest energiebesparende lamp is de LED-lamp, die verkrijgbaar is voor alle standaardfittingen. In dit geval wordt het een LED retrofit genoemd. Overschakelen op LED is eenvoudig en lonend voor alle conventionele verlichtingstechnologieën, inclusief halogeen- of compacte fluorescentielampen.

E27 LED

E27-LED-Lampen

E14 LED

E14-LED-Lampen

G9 LED

G9 LED-Lampen

GU10 LED

GU10-LED-Lampen

GU53 LED

GU5.3-LED-Lampen

Alle LED lampen

Alle LED-Lampen

Wat is de meest energie-efficiënte lichtbron op de markt?

De meest energie-efficiënte lamp op de markt is momenteel een lamp van Philips. Deze LED-lamp is de eerste die efficiëntieklasse A haalt volgens het strengere, nieuwe energielabel van 2021. Per watt produceert de LED-lamp meer dan 200 lumen aan helderheid. Ter vergelijking: een gloeilamp haalt ongeveer 10 lumen per watt.

Hoe lees ik een lampverpakking?

Durch moderne Lichttechniken und mehr Auswahlmöglichkeiten hinsichtlich Lichtfarbe, Steuerungsoptionen und Dimmbarkeit enthält eine Leuchtmittelverpackung heute mehr Informationen als früher. Wir haben für den Leuchtmittelkauf einen Ratgeber zusammengestellt.

Wat zijn de voordelen van LED-armaturen?

Minimalistisch design

De LED verlichtingstechnologie is zeer compact en maakt zo puristische vormen mogelijk die perfect passen bij de moderne woonstijl.

Onderhoudsvrij

Omdat de verlichtingstechnologie permanent is geïnstalleerd, hoeft de armatuur nooit te worden geopend om de lichtbron te vervangen.

Technologie van de toekomst

Naast de hoge energiebesparing is LED de technologie die slimme lichtregeling mogelijk maakt. Dit zorgt voor een lichtbeleving als nooit tevoren.


Ontdek nu LED armaturen en bespaar energie

Wanneer is een LED-armatuur de moeite waard?

Als je overweegt een nieuwe armatuur te kopen (bv. omdat de oude niet meer bij het interieur past), zijn LED-armaturen de beste keuze wat energiebesparing en modern design betreft. Compacte verlichtingstechnologie maakt zeer dunne vormen mogelijk, zoals het LED-paneel. LED-panelen zijn onverslaanbaar op het gebied van lichtspreiding over een groot gebied, gemakkelijke dimbaarheid en andere slimme functies.

Is het de moeite waard om het huis om te bouwen naar LED? - een toepassingsvoorbeeld

In huurwoningen loont het al de moeite om over te schakelen op LED. Dankzij de lange levensduur van de lampen behoort het voortdurend kopen van nieuwe lampen tot het verleden. Hoe groter de woonruimte, hoe meer besparingsmogelijkheden er zijn. In een normaal huis van 100-120 m² woonoppervlak plus buitenruimte zijn er vaak meer lichtbronnen dan men beseft. In het volgende toepassingsvoorbeeld worden dagelijks meer dan 40 verschillende lichtbronnen gebruikt. Het besparingspotentieel is enorm!

Overschakelen op LED - waar begin ik?

Overschakelen op LED is in principe in elke kamer de moeite waard. U moet echter beginnen in de kamers waar dagelijks het meeste kunstlicht wordt gebruikt. Dit is meestal de woonkamer. In tijden van kantoor aan huis ligt de nadruk ook op de studie: de werktijd die vroeger op kantoor werd doorgebracht, wordt nu thuis doorgebracht - met de bijbehorende extra kosten voor verlichting. Naast de woonkamer moet daarom bij de aanpassing eerst worden gedacht aan een permanent gebruikte werkkamer.

energiesparen haus

Legenda

 1. Plafondlampen

 2. Hanglampen

 3. Tafellampen

 4. Uplights

 5. Wandlampen (binnen en buiten)

 6. Kastverlichting en werkbladverlichting

 7. Padverlichting

In een normaal huis van 100-120 m² woonoppervlak zijn er talrijke lichtbronnen. In dit toepassingsvoorbeeld zijn er meer dan 40 armaturen – en dus veel besparingspotentieel.


Hoeveel kun je besparen door de woonkamer om te bouwen naar LED?

In ons toepassingsvoorbeeld schijnen in totaal 6 lichtbronnen in de woonkamer:

 • 1 plafondlamp (A)

 • 2 wandlampen (E)

 • 1 tafellamp(C)

 • 1 uplighter (D)

 • Kastverlichting (F) met LED strips is al energiezuinig en wordt in de eerste plaats mogelijk gemaakt door de compacte LED-lichttechnologie.

Jaarlijkse kosten met gloeilampen

Als de lichtbronnen met gloeilampen zouden werken, zouden alle armaturen samen ongeveer 450 watt aan vermogen nodig hebben. Bij een kilowattuurprijs van gemiddeld 32,16 cent (per september 2022 in Duitsland) en een gebruikstijd van gemiddeld 6 uur per dag verbruiken gloeilampen dus 2,7 kWh per dag. Dat is 985,5 kWh per jaar, wat overeenkomt met kosten van 317 euro.

Kosten peer jaar:
317 €

Jaarlijkse kosten met LED

Door de hoge energie-efficiëntie zou dezelfde helderheid met LED slechts iets meer dan 70 watt vergen. Dat is een besparing van ongeveer 85%. Met LED verbruikt men in de woonkamer slechts 0,42 kWh per dag, ofwel 153,3 kWh per jaar. De kosten zouden dus slechts ongeveer €49 bedragen. U bespaart ruim 250 € - alleen al in de woonkamer. De kosten voor nieuwe lichtbronnen worden daarom gewoonlijk in het eerste jaar afgeschreven.

Kosten per jaar:
49 €

85 % energie- en kostenbesparing

In ons toepassingsvoorbeeld hebben wij oude lichtbronnen vervangen door armaturen met vast geïnstalleerde LED's. Dit is altijd geschikt als u toch al op zoek bent naar een nieuw, modern armatuur en wilt voorkomen dat je in de toekomst voortdurend lampen moet vervangen en de daarmee gepaard gaande afvalproductie. Natuurlijk kan energiebesparing sneller en zonder installatie-inspanning worden bereikt door de oude lichtbron te vervangen door een LED-lamp.

De volgende LED-armaturen vervangen oude plafond-, vloer-, wand- en tafelarmaturen door modellen met vast geïnstalleerde LED's.

Wij hebben deze producten gebruikt voor de berekening in ons toepassingsvoorbeeld:

LED plafondlamp Noabelle van het kwaliteitsmerk Arcchio met een stroomverbruik van slechts 27 watt en een lichtstroom van 2.000 lumen. Hij vervangt een plafondlamp met 5 x 40 Watt gloeilampen.

Seppa LED-plafondlamp van het moderne merk Lindby met een totaal opgenomen vermogen van 25 watt (20 W schijnwerper plus 5 W leeslamp, afzonderlijk schakelbaar en dimbaar). Hij produceert 1400 plus 340 lumen.

Aldrina LED wandlamp, ook van Arcchio. Het fijn gemodelleerde licht is alleen mogelijk met een puntlichtbron zoals de LED. De goudkleurige binnenkap versterkt het gevoel van welzijn. 6 watt voor 440 lumen gezellig licht.

LED tafellamp Marija uit de prachtige woonkamer collectie van Lucande. Het lichtobject produceert 500 lumen bij 10 watt. Het unieke verkooppunt is echter het moderne ontwerp, dat met gloeilampen ondenkbaar zou zijn geweest.


Bespaar elektriciteit: Meer tips

Met deze tips om elektriciteit te besparen, kan extra energie worden bespaard - grotendeels zonder kostbare renovatiewerkzaamheden.

Lampen op zonne-energie

Solartechnologie in de tuin en rond het huis is een zeer goede manier voor buitenverlichting om energie te besparen. Naast decoratieve solarlampen zijn er tal van praktische wandlampen voor buiten, padverlichting en nog veel meer.

Bewegingssensoren

Licht met bewegingsmelder en automatische uitschakeling is merkbaar in de elektriciteitsbalans. De schemeringssensor zorgt ervoor dat het licht alleen aangaat wanneer de omgevingshelderheid laag is en er mensen aanwezig zijn.

Smart Home

Slimme verlichting in huis die ook onderweg kan worden bediend, vermindert het energieverbruik, omdat u bijvoorbeeld het licht kunt uitschakelen wanneer u zich op het werk realiseert dat u vergeten bent het uit te doen. Naast handmatige bediening kunnen de lichtbronnen ook worden gekoppeld aan slimme sensoren.

Ventilatoren met winterstand

De warme lucht van de verwarming of kachel hoopt zich in de winter op onder het plafond. Het resultaat is koude voeten. Een plafondventilator met winterwerking zorgt ervoor dat de warme lucht beter wordt verdeeld in de kamer. Dit kan de verwarmingskosten aanzienlijk verlagen.


Verlichtingsontwerp en renovatie

Vooral in oudere gebouwen is de verdeling van de elektrische aansluitingen niet aangepast aan het moderne leven. In de regel worden plafondarmaturen gepland met een centrale aansluiting in de ruimte, wandaansluitingen helemaal niet en te weinig stopcontacten. Dus als u gaat renoveren, raadpleeg dan een lichtontwerper, want door stopcontacten op de juiste plaats te plaatsen, kan het verlichtingsconcept worden afgestemd op de toepassing en efficiënt - het juiste licht wordt op de juiste plaatsen ingeschakeld. Dit kan een invloed hebben op het energieverbruik en op het gevoel van welzijn. Het lichtontwerp omvat:

Plafond aansluitingen

Een plafondaansluiting in het midden van de ruimte is niet altijd voldoende voor een zinvol verlichtingsconcept, b.v. voor een keuken-eetkamercombinatie. Het resultaat: een plafondarmatuur die veel elektriciteit verbruikt, moet voortdurend worden ingeschakeld om alle ruimten te verlichten. Beter zijn verschillende stopcontacten waarop de juiste armaturen met de juiste lichtsterkte worden gemonteerd en die specifiek verschillende zones verlichten.

Wandaansluitingen

Wandaansluitingen zijn er vaak helemaal niet. Toch kunnen zij voor een goede basisverlichting zorgen en bijdragen tot een zinvolle aanvulling op het verlichtingsconcept. In plaats van een veel te felle en ook als oncomfortabel ervaren plafondverlichting kunnen bijvoorbeeld wandarmaturen worden ingeschakeld die voor een ontspannen sfeer zorgen, terwijl een LED-leeslamp desgewenst voldoende licht op de boekpagina's werpt.

Contactdozen

Contactdozen zijn altijd belangrijk bij verlichtingsontwerp en woningrenovatie omdat zij kunnen worden gebruikt voor de installatie van flexibele verlichtingsoplossingen, waaronder staande lampen en tafellampen. Deze kunnen meer geschikt zijn voor vele activiteiten, zoals lezen en ontspannen. Op deze momenten kan het felle, oncomfortabele en stroomverslindende "grote" licht aan het plafond worden weggelaten. Dit kan op zijn beurt energie besparen.

Bij Lampen24 is professioneel lichtontwerp niet alleen beschikbaar voor zakelijke klanten. Neem contact op met onze klantendienst voor een goed verlichtingsadvies voor iedere ruimte.

FAQ: Veelgestelde vragen over energiebesparing

Welke lampen besparen het meest energie?

Hoe kan ik besparen op verlichting?

Zijn LED's echt zuiniger?

Waarom zou je het licht uitdoen?

Was ist sparsamer: LED oder Energiesparlampe? 

Wat is zuiniger: LED of spaarlamp?

Wat betekent energie-efficiëntie?