Tips
wat zijn lumen

LUMEN Wij brengen licht in de duisternis!

Lumen - wat is dat eigenlijk? In de tijd van de gloeilamp was het heel eenvoudig: als een peertje van 40 watt moest vervangen worden, verving je dit door een ander lampje van 40 watt. Met LED-lampen is het echter een beetje anders. Want hoeveel watt welke lichtsterkte oplevert, is afhankelijk van het product. De enige betrouwbare waarde om bij LED-verlichting de helderheid van een lamp te bepalen is dan ook in lumen.

WAT ZIJN LUMEN?

Lumen (lm) is de eenheid voor de lichtstroom, d.w.z. de helderheid van een lamp. Voor gloeilampen kon je ook de lumenwaarde berekenen, maar het was gebruikelijk om in watt te denken. Dit is vandaag de dag niet meer mogelijk, omdat de verhouding tussen watt en lumen niet meer klopt met de moderne LED-technologie.

WAAR KAN IK HET AANTAL LUMEN VINDEN?

WAAR KAN IK HET AANTAL LUMEN VINDEN?

Gelukkig is het heel eenvoudig terug te vinden hoeveel lumen een nieuwe lamp heeft. Het aantal lumen is terug te vinden op alle verpakkingen van lampjes en natuurlijk ook in onze webwinkel. Er wordt meestal ook een vergelijkende waarde aangegeven. Hierdoor is het eenvoudig om de conventionele gloeilamp te vergelijken met de nieuwe LED-lamp. Deze informatie vind je ook in onze webwinkel.

HOE VERGELIJK IK WATT EN LUMEN?

HOE VERGELIJK IK WATT EN LUMEN?

Tegenwoordig worden LED-lichtbronnen vergeleken op basis van lumen. Als je LED wilt vergelijken met het wattage van gloeilampen, moet je weten hoeveel lumen onze oude gloeilampen opleverden:

100 watt = 1521 lumen
75 watt = 1055 lumen
60 watt = 806 lumen
40 watt = 470 lumen
25 watt = 249 lumen

Nieuwe lichtbronnen zoals spaarlampen of LED-lampen produceren dezelfde helderheid met minder watt. Het lichtrendement is hoger, maar de verhouding is erg productafhankelijk.

HOE STAP IK OVER OP LED VERLICHTING?

HOE STAP IK OVER OP LED-VERLICHTING?

Elke lamp met fitting kan gemakkelijk worden uitgerust met een LED-lamp. Hiermee bespaar je tot 90% energie en kosten in vergelijking met traditionele gloeilampen. Daarenboven hebben LED-lampen een veel langere levensduur. Hiervoor vervang je gewoon de oude gloeilamp door een LED-lamp, bv. een gloeilamp met een E27 fitting door een E27 LED-lamp.


Licht aan!

- Peertjes ontdekken

Filament lampen

Filament lampen

Hier ontdekken
Slimme lampen

Slimme lampen

Hier ontdekken