TIPS & TRICKS

Halogeenlampen vervangen door LED-verlichting

Na het verbod op gloeilampen in 2009 was de halogeenlamp tot enkele jaren geleden nog een goed alternatief. De toevoeging van een halogeen verviervoudigde de levensduur van de lichtbron in sommige gevallen, terwijl dit tegelijkertijd de energie-efficiëntie verbeterde. Maar ook deze verlichtingstechnologie is inmiddels achterhaald door een geavanceerder alternatief: de LED-lamp.

Naast E27 of E14 is G9 een gangbare halogeenfitting. Ook voor die fittingen bestaat er een LED-alternatief.

De G9-LED-lichtbron is een efficiënter alternatief die er vrijwel hetzelfde uitziet.


Kan ik van halogeen overstappen naar LED?

De overstap van halogeen naar LED is heel eenvoudig. Er zijn geschikte LED-alternatieven voor elke halogeenlamp, van de G9-lamp met penlamp tot de klassieke E27-fitting met schroefdraad.

GU10 LED

Hier ontdekken

Overige LED-lampen

Hier ontdekken


Wat verbruikt meer elektriciteit: halogeen of LED?

De LED-lamp heeft een betere lichtopbrengst, oftewel een betere verhouding tussen watt en lumen. LED-lampen zijn daarmee energie-efficiënter en goedkoper in gebruik. Afhankelijk van de kwaliteit van de lichtbron bespaar je ongeveer 90% energie. Door het lagere stroomverbruik, de schakelvastheid en de levensduur zijn LED-lampen ook de meest milieuvriendelijke lichtbron die er verkrijgbaar zijn. De ruime beschikbaarheid van LED-lampen heeft de prijs van deze moderne lichtbronnen verlaagd, zodat je vanaf de eerste minuut al begint te besparen.

Philips LED-stiftlamp G9

Wat geeft beter licht: halogeen of LED?

Iedereen die goede ervaringen heeft met halogeenlampen in de woonkamer, zal ook zeker enthousiast zijn over LED. Bij de aanschaf van een LED-lamp is het belangrijk om te letten op de kleurtemperatuur (in Kelvin). Halogeenlicht levert minder dan 3300 Kelvin. Dit noemen we warmwit.

In tegenstelling tot conventionele lampen zijn LED-lampen verkrijgbaar in alle lichtkleuren van warmwit (<3300 K) tot universeel wit (3300-5300 K) en daglichtwit (>5300 K). Dit betekent dat je op basis van de plaats van gebruik een andere lichtkleur kunt kiezen. Je kunt ook kiezen voor een slimme lichtbron en het licht op elk moment naar wens aanpassen.

Een halogeenlamp is probleemloos door een LED-lamp te vervangen.


Welke LED moet ik gebruiken om een halogeenlamp van 50 W te vervangen?

Zelfs bij de overstap van gloeilampen naar halogeenlampen was het wattage niet langer de meest betrouwbare waarde voor het bepalen van de helderheid. Tegenwoordig kijken we naar de lumenwaarde: de lichtstroom van de lamp. Het stroomverbruik in watt verschilt aanzienlijk al naar gelang de kwaliteit van de LED-lamp. Het aantal watt heeft geen betekenis meer voor de helderheid.

Een voorbeeldje: een halogeenlamp van 28 Watt genereert ca. 470 lumen. Als je overstapt naar LED, dan hoef je alleen maar naar de lumeninformatie in de artikelgegevens of op de productverpakking van de LED-lamp te kijken.

Het aantal watt van oude gloeilampen Het aantal watt van halogeenlampen lumen Het aantal watt van een vergelijkbare LED-lamp
100 75 1521 15 W LED-lamp
75 60 1055 11 W LED-lamp
60 45 806 8,5 W LED-lamp
40 30 470 4 W LED-lamp
25 20 249 4 W LED-lamp

Alleen conventionele gloeilampen hadden een uniforme watt/lumen-verhouding.

Lumen is de belangrijkste waarde om de helderheid van een lamp te bepalen.


Zijn LED-lampen net zoals halogeenlampen dimbaar?

Halogeenlampen waren zonder uitzondering dimbaar. Bij LED-lampen daarentegen moet je speciale dimbare LED-lampen gebruiken.

Diverse LED-lampen kunnen echter nog meer dan "alleen" gedimd worden. Met intelligente lichtbronnen zoals die uit het Philips Hue-verlichtingssysteem kun je via je smartphone de kleurtemperatuur gemakkelijk wijzigen of de lamp dimmen. Zo kan één enkele lichtbron op elk moment het ideale licht leveren om te wonen of te werken.

Vervangbare lichtbronnen en externe dimmers

Als je in de kamer een externe dimmer hebt geïnstalleerd, dan moet je niet alleen voor een dimbare lichtbron kiezen bij de overstap naar LED. Wellicht moet je ook de bestaande transformator vervangen door een geschikte LED-transformator.

Lampen met dimmer en vervangbare lichtbron

Veel vloerlampen, bijv. met een G9-fitting, zijn voorzien van een geïntegreerde dimschakelaar - bijv. op de kabel of op het frame. Zorg in dit geval voor een dimbare G9-LED-lichtbron om deze geïntegreerde dimmer te kunnen gebruiken.

LED-lampen met geïntegreerde lichttechnologie en dimmer

Als je dan toch op zoek bent naar een nieuw lamp - bijvoorbeeld een uplighter - kies dan voor een LED-lamp met vast geïnstalleerde licht- en dimtechnologie. Externe dimmers zijn dan niet nodig. Informatie over de functies vind je in de artikelgegevens.

Heb je vragen over dimmen, transformatoren of smart home?
Onze klantenservice is je graag van dienst.


halogeen vervangen door LED verwijderen

Hoe moeten oude halogeenlampen correct weggegooid worden?

Halogeenlampen mag je net als gloeilampen bij het huishoudelijk afval doen, maar horen niet in de glasbak.


Een samenvatting van de overstap van halogeen naar LED

Van halogeen overstappen naar LED is heel eenvoudig. Dit zijn de bijzonderheden:

  • Compatibiliteit: Er zijn LED-lampen beschikbaar voor alle gangbare fittingen

  • Lichtkleur: Een kleurtemperatuur van <3300 K zorgt voor gezellig, halogeenachtig licht

  • Helderheid: Vergelijk de lumenwaarde voor dezelfde helderheid na je overstap naar LED

  • Smart home: Slimme lampen kun je op elk moment aanpassen

  • Stroomverbruik: LED-lampen verbruiken tot 90% minder energie bij dezelfde lichtkwaliteit

  • Dimbaarheid: Let in de artikelgegevens van LED-lampen op de extra eigenschap "dimbaar"


  • Keuze uit 40.000 lampen
  • Gratis verzending vanaf € 99
  • Gratis retourneren
  • 50 dagen bedenktijd

Exclusieve acties, alleen voor nieuwsbriefabonnees

Meld je nu aan voor de nieuwbrief en profiteer meteen!

10% korting

*Bij een minimale uitgave van €0. Niet geldig in combinatie met andere acties.