TIPS

INDIRECTE VERLICHTING

eenvoudig uitgelegd

Aangenaam, niet-verblindend licht en individuele verlichtingsscenario's: daar staat indirecte verlichting voor. In combinatie met direct licht creëer je met indirecte verlichting een harmonieuze lichtsfeer in woonkamers en een evenwichtige verlichting voor elke activiteit.

Indirect licht

Wat is indirecte verlichting?

Een lichtbron die niet direct zichtbaar is, noemen we indirecte verlichting. Deze lichtbron schijnt richting het plafond of de muur en wordt daar gereflecteerd. Hoe helderder het plafond, des te krachtiger het licht dat in de ruimte verspreid wordt.

Met krachtige lichtbronnen creëer je een basishelderheid in de ruimte. LED-strips zorgen voor accenten.

Direct licht

Een vergelijking tussen indirecte en directe verlichting

Indirecte verlichting is verblindingsvrij en veroorzaakt geen schaduwen. Directe verlichting wordt daarentegen in de ruimte gericht en zorgt voor duidelijke contrasten van licht en schaduw.

Bij plafondlampen met meerdere lampen kun je met direct licht een basisverlichting creëren. Directe verlichting wordt echter vaak gebruikt om bepaalde zones van meer licht te voorzien.


Met welke lampen kan ik voor indirecte verlichting zorgen?

Indirecte plafondverlichting

Met indirect verlichtende plafondlampen wordt het plafond overspoeld met licht. Het licht wordt op zachte en verblindingsvrije wijze in de ruimte verspreid.

Indirect verlichtende hanglampen

Indirect verlichtende hanglampen verspreiden het licht op zachte wijze in de ruimte. Doordat je deze lampen ophangt, worden het highlights op ooghoogte.

Indirecte wandverlichting

Indirect verlichtende wandlampen schijnen naar boven, beneden of opzij. Dit zorgt voor aangenaam licht.

Vloerlampen met indirect licht

Uplighters zijn een uitstekend voorbeeld van indirect licht. Het licht schijnt richting het plafond en wordt van daaruit in de kamer verspreid.

Tafellampen met indirect licht

Behaaglijke, aanvullende verlichting en stijlvol kameraccessoire: tafellampen met indirect licht mogen in geen enkele woonkamer ontbreken.

Kopspiegellampen

Bij kopspiegellampen is de kop van de lamp ondoorzichtig en gespiegeld. Het licht wordt teruggekaatst.

LED-strips

LED-strips lenen zich uitstekend om meubelstukken te benadrukken of om op verlaagde plafonds of plinten een lichtkader te scheppen dat een ruimte een geheel andere aanblik verleent.

Sfeerverlichting

Van de gloeilamp tot een verlichte drankkoeler: decoratieve lampen geven aangenaam indirect licht dat een object des te interessanter maakt.

Indirecte buitenverlichting

Voor buiten zijn er bijvoorbeeld wandlampen met indirecte verlichting, maar er is geen ander reflecterend oppervlak dan de gevel. Daardoor blijft het effect beperkt tot verblindingsvrije verlichting.


Waar kan ik indirecte verlichting gebruiken?

Indirecte verlichting is licht om je goed te voelen. Direct licht kan je gemakkelijk verblinden, maar indirect licht wordt als veel aangenamer ervaren. Daarom wordt deze vorm van verlichting in veel woonruimtes gebruikt.

Tips voor indirect licht in de woonkamer

Indirecte verlichting van het plafond met LED-strips

Naast plafondlampen met indirect licht kun je LED-strips gebruiken om de ruimte met indirect licht als het ware vorm te geven. Deze strips kun je achter verlaagde plafonds, plinten of meubelstukken plakken om een een sfeervolle lichtkrans te creëren.

Vloerlampen met indirect licht

Vloerlampen met indirecte verlichting zorgen niet alleen voor een gezellig licht in de woonkamer, maar zijn daarnaast populaire prestigeobjecten - veel wereldberoemde ontwerpers hebben vloerlampen met indirect licht ontworpen. Het licht wordt gereflecteerd en zachtjes verspreid in de ruimte.

Tips voor indirect licht in de slaapkamer

Indirect oriëntatielicht met LED-strips

Onder de rand van het bed heeft de LED-strip niet alleen een sfeervol effect, maar biedt deze 's nachts ook oriëntatiehulp. Het zachte licht verstoort de slaap totaal niet.

Oriëntatielicht in de kledingkast

LED-strips in de slaapkamer worden ook gebruikt om de kledingkast te verlichten, waarin normaal gesproken weinig licht is.

Tips voor indirect licht in de keuken

Een moderne keukensfeer met LED-strips

Met indirect licht maak je van de keuken een prachtige hotspot. Het kleurrijke licht van LED-strips heeft een modern en individueel effect. Ongedimd bieden de LED-strips je ook heel praktisch licht bij allerlei keukenklusjes.

Indirect oriëntatielicht in de eetkamer

Wandlampen met indirect licht vormen qua oriëntatie en een zachte lichtsfeer de perfecte aanvulling op de centrale hanglamp, die met zijn directe lichtbundel de eettafel in het middelpunt van de ruimte zet.

Tips voor indirect licht in de badkamer

Basisverlichting voor de wellness-oase

Voor een ontspannen bad is bijvoorbeeld zacht, verblindingsvrij licht bijzonder belangrijk. Daarom schijnen plafondlampen voor de badkamer nooit rechtstreeks en vermindert een diffuser de verblinding.

Aangename verlichting voor de hele badkamer

Als er geen gevaar voor contact met water bestaat, dan kun je wandlampen met een lagere IP-beschermingsklasse gebruiken voor een sfeervolle verlichting. Meer informatie over de soorten IP-beschermingsklassen vind je in onze gids.

Tips voor indirect licht bij trappen

Veilig de trap op met LED-strips

Door de afzonderlijke treden van een trap van LED-strips te voorzien, zorg je voor een optimale zichtbaarheid en oriëntatie. Bovendien biedt de trap zo ook een mooie aanblik!

Verblindingsvrije verlichting met wandlampen

Wandlampen met indirect licht bieden het grote voordeel dat deze niet verblinden - een onmisbaar criterium voor trapverlichting.

  • Keuze uit 40.000 lampen
  • Gratis verzending vanaf € 50
  • Gratis retourneren
  • 50 dagen bedenktijd

Exclusieve acties, alleen voor nieuwsbriefabonnees

Meld je nu aan voor de nieuwbrief en profiteer meteen!

€15 korting

*Bij een minimale uitgave van €80. Niet geldig in combinatie met andere acties.