Tot 65% korting in alle categorieën + tot 14% extra op bijna alles
De badkamer is echter al lang uitgegroeid tot een echte leefruimte. In sommige huishoudens kunnen we zelfs van een echte wellnesstempel spreken. Dat betekent: dat er nu ruimte is voor gezellige verlichting.
Een plafondlamp - voor de zogenaamde algemene verlichting - is in ieder geval nuttig. Om snel even te douchen is dat zeker voldoende. Maar om zich bij het scheren niet te snijden en om mascara goed aan te kunnen brengen, is er wat meer specifiek licht nodig: Spiegelverlichting is hier dan ook perfect op zijn plaats. En wat als we na een heerlijk bad te moe zijn? Dan is heldere verlichting precies wat we nodig hebben. Voor deze momenten van rust zijn aangenaam warme lichtaccenten perfect geschikt Maar ook gedimde lichtbronnen kunnen perfect.
Kort en eenvoudig:
Wilt u de was sorteren, zich douchen en aankleden? Dan zijn plafond-, wand- of inbouwlampen perfect voldoende.
Wilt u uw wenkbrauwen bijwerken of uw baard scheren? Dan kiest u best ook voor spiegelverlichting.
Wilt u een eigen wellnesstempel creëren? Dan kiest u best verlichting die u kunt dimmen.
Uw make-up die er in de badkamer nog geweldig uitzag, is bij daglicht toch wat overdreven? Uw perfecte baard ziet er bij daglicht toch niet zo netjes uit? Dan is uw spiegelverlichting niet optimaal.
Hou rekening met het volgende:
De spiegel moet gelijkmatig verlicht zijn.
U mag door niets verblind worden, behalve dan door uw eigen spiegelbeeld.
Eén lamp in het midden boven de spiegel werkt goed, net zoals twee lampen aan de zijkanten.
Satijnglas of opaal glas zijn ideale materialen voor de lampen.
Als alternatief kunt u ook kiezen voor badkamerverlichting waarbij het licht op de spiegel is gericht.
Extra, zwenkbare spiegellampen zorgen voor nog meer flexibiliteit.
Spiegelverlichting kan op verschillende manieren worden gemonteerd: Sommige modellen kunnen eenvoudig aan de spiegel worden bevestigd, andere zijn eenvoudig met een zuignap te monteren en weer andere kunnen aan de muur worden geschroefd. Afhankelijk van het model kan de spiegelverlichting met een wandschakelaar of met een schakelaar op de lamp worden in- en uitgeschakeld. Sommige spiegelverlichting kan zelfs met een afstandsbediening bediend worden. En omdat men nooit genoeg stopcontacten kan hebben, bestaat er ook spiegelverlichting met geïntegreerde stopcontacten. Dat is handig om bijvoorbeeld uw föhn op aan te sluiten.
Bij indirecte verlichting (licht dat naar beneden of naar boven en naar beneden wordt uitgestraald) moet het bijna net zo breed als de spiegel zijn. Maar zeker niet breder. Hierdoor wordt de spiegel gelijkmatig verlicht. Lampen die licht in de ruimte uitstralen, kunnen kleiner zijn. Natuurlijk spelen ook het gewenste design en persoonlijke voorkeuren op het gebied van verlichting een belangrijke rol bij uw keuze.
Wilt u genieten van een ontspannen bad of wilt u zich ‘s ochtends klaarmaken om naar het werk te gaan? Voor dat laatste raden we universeel wit, zakelijk licht van 3.300 kelvin tot 5.300 kelvin aan. Om uw tanden voor het slapen gaan te poetsen is echter warmwit licht van minder dan 3.300 kelvin aangenamer.
Watt beschrijft het energieverbruik van de lamp, lumen de lichtstroom. Dit laatste is cruciaal voor het vergelijken van de helderheid van de lampen. Maar hoe helder uw badkamerverlichting moet zijn, is uiteindelijk een kwestie van smaak.
Niets kan uw eigen oase van rust beter tot leven brengen dan het juiste licht. Zo is er vandaag de dag bijvoorbeeld al een ruime keuze aan lampen met een meerkleurenfunctie. De producten van PHILIPS Hue bieden zelfs een keuze uit 16 miljoen kleuren. Zo kunt u in bad steeds van een andere kleur genieten.
De badkamer is niet de juiste plaats om zelf als elektricien aan de slag te gaan. De woorden "natte ruimte" en "vochtige ruimte" zeggen het eigenlijk al: Hier wordt er in bad gespetterd en met water gesprayd. Voor de installatie van lampen gelden daarom speciale regels. Een elektricien kent deze regels en kan deze dan ook het best toepassen.
Omdat de badkamer regelmatig vochtig wordt, gelden hier speciale veiligheidsvoorschriften voor lampen. Deze worden uitgelegd in DIN VDE 0100 deel 701 en dienen door een gekwalificeerde elektricien te worden uitgevoerd. Het volgende is zeker interessant om weten: Een badkamer is volgens de voorschriften in beschermingszones verdeeld, waarin lampen met verschillende beschermingsklassen moeten worden gebruikt.
De beschermingsklasse is bijvoorbeeld afhankelijk van de afstand tussen de lamp en de douche. Direct boven de douche en het bad kiest u best op veilig met beschermingsklasse IP65. Naarmate de afstand tot de directe natte zones groter wordt, kunnen lampen met een lagere beschermingsklasse worden geïnstalleerd. Op sommige plaatsen zijn ook lampen zonder speciale beschermingsklasse geschikt. De elektricien die de werkzaamheden uitvoert, is hiervan zeker op de hoogte.
De doorgestreepte prijzen komen overeen met de adviesprijs van de fabrikant.
Alle prijzen zijn inclusief 21% BTW en excl. verzendkosten.