Kweeklampen & plantenlampen

Plantenlampen

Groeilicht voor fotosynthese

zwarte plantenlampen

Waar is een groeilamp voor nodig?

Over het algemeen krijgen platen tijdens het donkere seizoen en überhaupt binnenshuis niet genoeg daglicht. Door het gebrek aan licht worden de planten gevoelig voor ongedierte of sterven ze zelfs.

Plantenlampen worden vooral gebruikt om te zorgen dat planten veilig kunnen overwinteren. Groeilampen zijn echter ook te gebruiken voor home-growing gedurende het hele jaar in donkere gebieden en als verlenging van het daglicht . Bovendien kunnen veel zaailingen eerder worden geteeld, bijvoorbeeld artisjokken, aubergines of pepers.

Behalve in particuliere woningen wordt verlichting voor planten bijvoorbeeld gebruikt in bloemistenwinkels en kwekerijen.

Wat is het verschil tussen een plantenlamp en een normale lamp?

Om planten te stimuleren tot fotosynthese door middel van kunstlicht hebben deze speciale lichtbronnen nodig - normale lichtbronnen zijn daar niet geschikt voor. Het belangrijkste verschil tussen een normale lamp en een plantenlamp is het kleurenspectrum, dat wil zeggen de samenstelling van het licht.

Natuurlijk daglicht bevat alle golflengten. Planten hebben vooral het blauwe en rode gedeelte nodig. Plantenlampen hebben daarom ook een groter aandeel rood en blauw, wat het violette licht verklaart. Alleen dit licht heeft een fotobiologisch effect op de groei en bloei.

Net als op andere gebieden van de kunstverlichting hebben vandaag de dag ook veel plantenlampen LEDs. Hierdoor zijn de elektriciteitskosten laag, zelfs bij natuurlijk langere verlichtingstijden.

witte groeilamp
verlichting voor planten

Hoe lang moet een plantenlamp branden?

Dat is geheel afhankelijk van de plantensoort. Tropische of subtropische planten hebben bijvoorbeeld 12 tot 14 uur licht nodig. Bovendien verandert de behoefte aan licht afhankelijk van het stadium in de levenscyclus van de plant.

De meeste planten hebben ook een donkere periode nodig - het weglaten van de donkere periode leidt niet altijd tot een snellere groei.

Wij raden timers of slimme besturingsoplossingen aan om de verlichtingsduur van plantlampen te regelen.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een plantenlamp?

Plantlampen zijn speciale lampen, in dit geval om planten te laten groeien. Het licht van deze speciale lampen is niet geschikt voor de verlichting van woonruimtes.

Bovendien moet i het toepassingsgebied op voorhand bekijken. Als plantenlampen in vochtige ruimtes worden gebruikt, dan hebben deze een hogere IP-beschermingsklasse nodig, bijvoorbeeld IP65, om waterdicht te zijn.

Hebt u behoefte aan goed advies over plantenlampen of hebt u een andere vraag over licht en verlichting? Neem dan contact op met ons.

plantenlamp
  • Keuze uit 40.000 lampen
  • Gratis verzending vanaf € 99
  • Gratis retourneren
  • 50 dagen bedenktijd

Exclusieve acties, alleen voor nieuwsbriefabonnees

Meld je nu aan voor de nieuwbrief en profiteer meteen!

10% korting

*Bij een minimale uitgave van €0. Niet geldig in combinatie met andere acties.