Lichtbronnen

Lichtbronnen: meer keuze, meer mogelijkheden tot besparen

De traditionele gloeilamp is niet meer de standaard lichtbron. Sterker nog, de productie ervan wordt in een meerjarenplan verboden. Daarmee staan lampenfabrikanten voor de uitdaging om adequate alternatieven te ontwikkelen en op de markt te brengen. Sinds het verbod zijn er goede alternatieven voor de gloeilamp en is er een ruimere keuze aan lichtbronnen dan ooit tevoren. Zo vindt u naast de traditionele gloeilamp de volgende lichtbronnen in onze webwinkel:

  • Halogeenlampen 
  • Spaarlampen 
  • Ledlampen
  • TL-lampen
  • Compact-fluerescentielampen
  • Gasontladingslampen

Genoeg keuze dus. Welke lichtbron het beste bij uw verlichting past en waarmee u het meeste bespaart, hangt af van waarvoor u ze nodig hebt.

Halogeenlampen als stralend middelpunt

Zoekt u een lichtbron die qua lichttint en kleurweergave een goed alternatief voor de gloeilamp is? De halogeenlamp geeft een fel licht dat perfect is voor gericht licht, bijvoorbeeld voor als u een boek wilt lezen of iets wilt laten opvallen. Halogeenlampen hebben een dubbele levensduur, maar net als de gloeilamp is het een warmtestraler. Dat houdt in dat slechts 5% van de energie wordt omgezet in licht en de rest in warmte. Halogeen is dus geen efficiënte lichtbron, maar als u een krachtig licht wenst, is het een goed alternatief voor de gloeilamp.

Spaarlampen als vervanging voor de gloeilamp

In feite zijn spaarlampen een soort opgevouwen tl-lampen die in een normale fitting passen. Spaarlampen hebben een gemiddelde levensduur van 8.000 uur en gaan daarmee 8 keer langer mee dan de traditionele gloeilamp. Ze kosten iets meer, maar omdat u aanzienlijk op uw energiefactuur bespaart, is de aanschaf van een spaarlamp zeker de moeite waard. Maar spaarlampen hebben helaas niet uitsluitend voordelen. Als u de lamp regelmatig aan- en uitschakelt, wordt de levensduur van de lamp aangetast. Ook geven de meeste spaarlampen bij het inschakelen pas na enige vertraging licht. Vanwege de kleine hoeveelheid kwik die erin zit, is de spaarlamp het chemisch afval.

Ledlampen – de lichtbron van de toekomst?

Led is in opkomst. En dat heeft een goede reden. Leds hebben een zeer lange levensduur (20.000 tot 50.000 uur), hebben een lagere netspanning nodig, geven zeer weinig warmte af en geven geen utraviolet of infrarood licht. Ledlampen zijn daarnaast ook nog eens compact, zodat ze eenvoudig als lichtbron in kleinere lampen en armaturen kunnen worden gebruikt. Deze lichtbron werd in het begin als fietsverlichting en in afstandsbedieningen gebruikt. Tegenwoordig kan u ledverlichting bijna overal vinden, zelfs in straatverlichting.

TL-verlichting, niet alleen voor uw kantoor en winkel

De tl-lamp vindt u voornamelijk op plaatsen waar het licht constant brandt, bijvoorbeeld op kantoren en in winkels. Dat komt omdat de tl-lamp een beduidend langere levensduur heeft (tot wel 20.000 uur). Maar omdat mensen steeds vaker thuis werken is een tl-lamp in een thuiskantoor het overwegen waard. Ook in lange gangen zijn tl-lampen een passende vorm van verlichting. Meestal wordt voor de woonkamer een kleinere, compactere tl-lamp gebruikt: de compact-fluorescentielamp.

Gasontladingslampen – als u werkelijk groot licht wilt

De gastontladingslamp is eigenlijk ontwikkeld voor industrieel gebruik. Zo vindt u de gasontladingslamp in fabrieken en kantoorruimtes. Maar ook als stadionverlichting is dit een zeer geschikte lichtbron. Gasontladingslampen zijn lichtsterk, energiezuinig en duurzaam. Voor thuisgebruik zijn deze lampen eigenlijk te groot. Hebt u interesse in gasontladingslampen? Neem dan contact met ons op een laat u adviseren door een van onze deskundige medewerkers.

Welke lichtbron is de beste voor u?

In het verleden was het eenvoudig een lichtbron te kiezen. Er was uitsluitend de traditionele gloeilamp in verschillende wattages. Tegenwoordig is er een enorme keuze aan lichtbronnen. Welke lichtbron het beste voor u is hangt af van het armatuur, waar u uw verlichting plaatst en hoe vaak de verlichting in gebruik is. Zo is ledverlichting uiterst geschikt als tuinverlichtingen kiest u voor de algemene verlichting in uw woning het beste een spaarlamp. Daarnaast zijn er nog speciale lampen, bijvoorbeeld lampen die hoge temperaturen kunnen weerstaan – denk bijvoorbeeld aan ovenverlichting – of lampen die zelfs in de kleinste fittingen passen, bijvoorbeeld bij modelbouw. Zelfs de ‘normale’ gloeilamp is er in alle denkbare soorten, maten en kleuren. Het loont zich in ieder geval om u goed te informeren in onze webwinkel zodat u de meest geschikte en meest efficiënte lichtbron vindt.

  • Keuze uit 30.000 lampen
  • Gratis verzending vanaf € 50
  • Gratis retourneren
  • 30 dagen bedenktijd
+32 (0) 2 - 588 1 488

Ma t/m Do 08-18 uur
Vr 08-17 uur

Ontvang € 10 korting

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

€ 10 Voucher

Bij een minimale uitgave van € 75. Niet geldig in combinatie met andere acties.