Lichtlijsten

Lichtlijnen - meer dan de verplichte kelderverlichting

Lichtlijnen zijn bij de meeste mensen wel bekend als zeer eenvoudig uitgevoerde armaturen die alleen bestaan uit een balk met een TL-buis. Thuis gebruikt men zulke lichtlijnen meestal voor het verlichten van de kelder, de hobbykamer of de garage. Bedrijfsmatig wordt de handige lichtlijn vaak in magazijnruimten toegepast. Overal waar niet veel waarde wordt gehecht aan het uiterlijk van de lamp, kan een lichtlijn een heel effectieve lichtbron zijn.

Een andere populaire plek voor de lichtlijn is het aanrecht in de keuken. Daar wordt hij als onderbouwlamp onder een bovenkastje gemonteerd om het aanrecht voor het dagelijks werk in de keuken, te verlichten. Voor minimalisten zijn lichtlijsten ook een handige oplossing voor de spiegelverlichting in de badkamer of de garderobe.

Lichtlijnen voor lichteffecten

De lichtlijn heeft echter meer in zijn mars dan alleen maar "handig" zijn. Lichtlijnen geven prachtige lichtaccenten en scheppen een huiselijke sfeer wanneer ze bijv. boven aan de muur achter gestukadoorde randen of profiellijsten aangebracht worden, zodat hun licht achter die lijsten vandaan straalt. Op die manier verkrijgt men met lichtlijnen heel fraai indirect licht. Er zijn nog andere variaties voor deze indirecte lichtbron mogelijk: De lichtlijnen kunnen zo worden aangebracht dat ze het plafond in het licht zetten, of iets lager - op ongeveer driekwart of halve wandhoogte - zodat de lichtlijn quasi als wandlamp fungeert.

Verschillende soorten lichtlijnen

In principe zijn er twee soorten lichtlijnen, die onderscheiden worden naar hun lichtbron. Ten eerste zijn er lichtlijnen die met de gebruikelijke TL-buizen zijn uitgerust, ten tweede komen er intussen steeds meer lichtlijnen die van LED's zijn voorzien. De kleine lichtdioden zorgen voor een lange levensduur en gering stroomverbruik. Een verder voordeel van LED-lichtlijnen is dat ze - anders dan de gebruikelijke lichtlijnen - niet alleen in verschillende lengtes, maar ook in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn. Daardoor zorgen ze voor nog meer afwisseling in het verlichtingsbeeld.


  • Keuze uit 40.000 lampen
  • Gratis verzending vanaf € 50
  • Gratis retourneren
  • 60 dagen bedenktijd

Ontvang € 10 korting

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

€ 10 korting

Bij een minimale uitgave van € 75. Niet geldig in combinatie met andere acties.