Loeplampen

De loeplamp voor precisiewerk

Veel werkzaamheden vergen zodanig precisiewerk, dat ze alleen met een vergrootglas of een loep uitgevoerd kunnen worden. Elektronica-hobbyisten bijvoorbeeld, of postzegel- en muntenverzamelaars, horlogemakers en anderen die precisiewerk moeten doen, hebben de loeplamp, die tegelijk vergroot en verlicht, graag bij de hand. Een loeplamp met zwenkarm, klembevestiging of op voet is het handigste. Met deze loeplamp heb je beide handen vrij en met de juiste lenssterkte en -grootte heb je het ideale zicht. De loeplamp kan met een compacte tl-buis uitgerust worden, omdat deze in verschillende lichttemperaturen en - vaak zeer belangrijk - ook als daglichtlamp verkrijgbaar is.

Erg soepel en mobiel

Omdat loeplampen gebruikt worden voor precisiewerk vanuit alle zichthoeken, moet het voetstuk bij voorkeur flexibel zijn en toch stabiel. Veel modellen kunnen met een klemvoet aan bureau of werkbank vastgemaakt worden en zijn daardoor telkens op andere plaatsen te gebruiken. De arm van een loeplamp moet soepel te bewegen zijn. Het handigst zijn scharnieren die bewegingen in drie dimensies mogelijk maken: draaien, zwenken en kantelen. Alleen zo kunnen de loep en het licht naar behoefte op het te bewerken object gericht worden. Speciaal voor mobiel gebruik zijn er ook zogenaamde hand-loeplampen. Deze zijn klein en werken op batterijen.

Het licht en de loep

De lichtbron in een loeplamp moet het werkstuk belichten met voldoende contrast en liefst ook met voldoende scherpte. De meeste modellen in de hogere prijsklassen zijn tegenwoordig voorzien van LED-lampen. Voor veel werkzaamheden is een lichttemperatuur van daglichtwit (4.900-6.800 kelvin) het beste. Loeplampen zijn echter ook met een lagere lichttemperatuur en in de lichtkleuren universeel wit en warm-wit verkrijgbaar. Vanwege de ronde vorm van de lens en het ronde gezichtsveld, hebben veel loeplampen een ringlamp waardoor het object van alle kanten even goed belicht kan worden.

De lenzen van loeplampen zijn - afhankelijk van het model - voorzien van verschillende sterktes en geven daardoor ook verschillende vergrotingen. Met betrekking tot het materiaal van de lens zijn er twee opties: acryl of glas. De betere loeplampen zijn doorgaans uitgerust met duurzame en krasvaste glazen lenzen.


  • Keuze uit 40.000 lampen
  • Gratis verzending vanaf € 50
  • Gratis retourneren
  • 50 dagen bedenktijd

Exclusieve acties, alleen voor nieuwsbriefabonnees

Meld je nu aan voor de nieuwbrief en profiteer meteen!

€15 korting

*Bij een minimale uitgave van €80. Niet geldig in combinatie met andere acties.