Spots

Onze aanbevelingen binnen deze categorie

  Plafondspots en spots – Accenten aanbrengen met licht

  Een bijzonder souvenir van uw laatste reis, uw favoriete foto in een mooi lijstje? En daar wilt u graag de aandacht op vestigen? Met licht is dat zo gebeurd. Voor sfeervolle verlichting zijn plafondspots en spots gewoon perfect. Ze kunnen natuurlijk ook functioneel zijn: met de spots kunt u ook een kamer of trap volledig verlichten. Al naar gelang de toepassing koopt u een bepaald aantal spots die u individueel kunt richten.

  Hoe kan ik plafondspots en spots inbouwen?

  Dat is helemaal niet zo moeilijk – inbouwspots zijn iets meer werk. Maar alles op zijn tijd: plafondspots en spots worden meestal met een montagebeugel aan het plafond bevestigd. Belangrijk: gebruik hiervoor de juiste schroeven. Geen zorgen: bij de meeste lampen worden de pluggen en bijpassende schroeven voor betonplafonds meegeleverd.

  Bij inbouwspots zijn daarentegen een paar extra handelingen nodig: boor een geschikt gat in het plafond, sluit de lamp aan op de elektriciteit en druk deze vervolgens gewoon in het gat. Eigenlijk ook helemaal niet zo lastig. U speelt echter altijd op zeker als u een elektricien in de arm neemt. 

  Hoe stel ik de plafondspots correct in?

  In principe moet u zich het volgende afvragen: moet de hele ruimte belicht worden? Of alleen dat mooie schilderij of die foto's van bijzondere mensen en onvergetelijke momenten? In het eerste geval hebt u zeker meerdere spots nodig: daarmee kunt u natuurlijk niet alleen maar de hele ruimte verlichten. Ook afstapjes en trapjes kunt u zo doelgericht belichten. Tip: niemand wil verblind worden. Dat is niet alleen onprettig, maar kan onder bepaalde omstandigheden zelfs gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld als er een afstapje is. Lijn dus alle spots zo verblindingvrij mogelijk uit.

  Tweelamps plafondlamp Julin, zwart-goud
  Nikkel gekleurde LED keukenlamp Tameo

  Welke afstand dien ik tussen de plafondspots in acht te nemen?

  In principe geldt ook in dit geval: dat hangt af van de ruimte en de gewenste helderheid. Op het typeplaatje van de lamp staat daarnaast de minimale afstand ten opzichte van het te belichten oppervlak aangegeven. Deze informatie vormt een goed uitgangspunt. Ook uw elektricien kan u vast en zeker enkele tips geven. En als u twijfelt, kunt u ook altijd een beroep doen op onze experts. De contactgegevens vindt u hieronder.

  Hoeveel plafondspots zijn er nodig voor een ruimte?

  Stel uzelf de volgende vraag: om wat voor een ruimte gaat het? Bij welke activiteiten heb ik licht van de spots nodig? Het is zinvol om naar de lichtstroom te kijken. Daarbij geldt: 806 lumen komt over een met een oude gloeilamp van 60 watt. Daarbij kunnen klanten zich een betere voorstelling maken. Waar u ook rekening mee dient te houden: op latere leeftijd laten de ogen vaak na. Dan mag er best wat meer licht in de ruimte zijn.

  Heb ik een trafo nodig voor mijn spots?

  Inbouwspots en spots voor plafondmontage worden meestal geleverd inclusief een aandrijving. Daardoor kan de lamp direct op 230 volt worden aangesloten. De aandrijving bevindt zich in de aansluitkast en is na de montage niet meer zichtbaar. Het is dus niet te zien dat de lamp geïnstalleerd is door een hobbyklusser.

  Wat is beter: halogeen of LED?

  Twijfelt u nog over welke lichtbron beter is? Wij hebben een duidelijke mening: LED. De voordelen zijn bij alle aspecten overduidelijk:

  • U bespaart kosten: maar liefst 60% ten opzichte van halogeenlampen
  • LED lampen hebben een lange levensduur: tot wel 50.000 uur. Bij een dagelijks gebruik van 4 uur komt dat neer op meer dan 34 jaar.
  • U kunt ook zelf de lichtkleur LEDs zijn niet koud of blauwachtig. Dat is een hardnekkig vooroordeel.

  Zijn er ook dimbare plafondspots en spots?

  U wilt het graag sfeervol maken? Dan moeten de plafondspots en spots absoluut een dimfunctie hebben. Alleen dan kunt u afhankelijk van de gelegenheid en uw stemming de lichtintensiteit aanpassen. Of het model van uw keuze over deze functie beschikt, ziet u in de productdetails in de webshop. Deze handige tabel toont alle functies en extra's in één oogopslag.

  Geïnteresseerd in spots met slimme functies? Ontdek slimme spots van Philips Hue.

  Zijn plafondspots en spots altijd draaibaar?

  Geheel naar eigen wens dat mooie schilderij of die chique vaas verlichten? Dat kan als uw spot naar believen gedraaid kan worden. Meestal is dat mogelijk. Maar niet altijd. Daarom kunt u het beste altijd aandachtig de productbeschrijving lezen. Of gewoon even de foto's in de webshop bekijken – daarop is vaak duidelijk te zien of een plafondspot al dan niet verstelbaar is.

  Biala - ronde Led-opbouwspot, 10 cm Ø
  2-lamps LED-spot Vince in wit

  Welke inbouwspots zijn geschikt voor badkamer en keuken?

  In ruimtes waar het vochtig kan worden geldt altijd: zorg voor een passende beschermingsgraad tegen binnendringende voorwerpen en vocht. In de keuken boven de gootsteen kan het wel eens spetteren. Dan kiest u voor IP44. Of u neemt voor de zekerheid een hogere beschermingsgraad. Wat dat precies inhoudt, kunt u zien in onze handige tabel:

  Cijfer IPX4
  Bescherming tegen voorwerpen
  0 Geen bescherming
  1
  Bescherming tegen voorwerpen ≥ 50mm
  2
  Bescherming tegen voorwerpen ≥ 12,5 mm
  3
  Bescherming tegen voorwerpen ≥ 2,5 mm
  4
  Bescherming tegen voorwerpen ≥ 1 mm
  5 Stofbescherming
  6
  Stofvrij
  Cijfer IP4X Bescherming tegen vocht
  0
  Geen bescherming
  1 beschermd tegen druppelend water
  2
  beschermd tegen druppelend water bij een schuine stand tot 15°
  3
  beschermd tegen sproeiend water
  4
  beschermd tegen opspattend water
  5
  beschermd tegen waterstralen
  6
  beschermd tegen stortbuien
  7
  beschermd tegen onderdompeling tot 1m diep en 30 minuten lang
  8 beschermd tegen verblijf onder water

  Let op: in de commerciële sector gelden andere regels dan in de particuliere sector. Dus als u uw restaurantkeuken wilt verlichten, laat u dan van tevoren goed adviseren.

  Hebt u advies nodig over welke plafondspot of spot de juiste voor u is? Neem dan met uw gedetailleerde vragen contact op met onze experts.

  • Keuze uit 40.000 lampen
  • Gratis verzending vanaf € 99
  • Gratis retourneren
  • 50 dagen bedenktijd

  Exclusieve acties, alleen voor nieuwsbriefabonnees

  Meld je nu aan voor de nieuwbrief en profiteer meteen!

  10% korting

  *Bij een minimale uitgave van €0. Niet geldig in combinatie met andere acties.