KEUKENVERLICHTING 9 tips om de keuken optimaal te verlichten
Bij het uitkiezen van keukenverlichting is een planning belangrijk zodat er een samenhangend totaalconcept ontstaat. Stap 1: de basisverlichting. Een plafondlamp is hier het meest geschikt. Stap 2 is de verblindingsvrije verlichting van de werkbladen. Sfeervolle sfeerverlichting kan bijvoorbeeld door indirect licht van led-strips gecreëerd worden, dat is de derde stap. Als je een open keuken hebt, kun je in stap 4 nadenken over een hanglamp boven de eettafel.
Plafondlampen van staal, metaal, glas of kunststof zijn het meest geschikt voor in de keuken. Deze materialen kunnen gemakkelijk schoon gemaakt worden en nemen geen geur van kookdampen over.
Felle, verblindingsvrije lampen zijn belangrijk voor de basisverlichting. Een lamp waarbij zowel de helderheid als ook de lichtkleur (van warmwit tot daglichtwit) door middel van een dimmer kan worden uitgekozen, is ideaal voor in de keuken. Zo kan er voor elke taak in de keuken - van schoonmaken, snijden tot gezellig zitten - het perfecte licht worden uitgekozen.
Verlichting voor het werkblad en onder de keukenkast
Het licht van de plafondlamp alleen is niet voldoende om groenten te snijden. Schaduw maakt het moeilijk om goed te kunnen werken. De oplossing: licht onder de kasten of aan de muur achter het werkblad.
Er is een ruime keuze - van meubel inbouwspots tot LED panelen. Ingebouwde bewegingsmelders zijn bijzonder praktisch, zodat het licht altijd aan gaat als er iemand in de keuken aan het werk is. Ook aan te raden als de benodigde aansluiting ontbreekt is onderkastverlichting met stekker voor het stopcontact.
Verlicht je keukeneiland en werkblad in stijl met mooie hanglampen
Grotere keukens, waarin ruimte is voor een keukeneiland en een toog, zijn ideaal om creatief te verlichten. De chiqueste design hanglampen zijn geweldige blikvangers voor in de keuken.
Het is mogelijk om meerdere hanglampen met één lamp naast elkaar te plaatsen of om te kiezen voor een model met meerdere lampen. Er moet gekozen worden tussen een warmwitte of neutraalwitte lichtkleur. Voor boven het werkblad kan een neutraalwitte lichtkleur worden gekozen, voor boven de zit- en eetruimte is een warmwitte lichtkleur gezelliger. Lampen die in hoogte verstelbaar zijn zorgen voor meer flexibiliteit.
Must-have hanglampen voor een gezellige open keuken
Wie een open keuken heeft, heeft meestal ook een eettafel. Een hanglamp is hier de perfecte keuze. Bij voorkeur eentje die in hoogte verstelbaar is met warmwit licht dat gedimd kan worden.
Voor een kleine tafel is een hanglamp voldoende. Als de tafel rechthoekig en groter is, is een langwerpige hanglamp perfect. Ook meerdere hanglampen naast elkaar die op gelijke afstand van elkaar worden gemonteerd, is een prima alternatief.
Een individuele keuken vraagt om bijzondere verlichtingsconcepten. Kabelsystemen zijn net zo geschikt als railsystemen omdat ze verschillende hoeken ook perfect kunnen verlichten.
Met slechts één stroomaansluiting kunnen verschillende delen van de ruimte individueel verlicht worden. En verschillende lampen kunnen binnen één systeem worden bevestigd - perfect voor meer variatie in de keuken. Een ding is zeker: rail- en kabelsystemen zijn naast functioneel, een aanwinst voor een stijlvol interieur.
Een appartement heeft vaak een kleine keuken met weinig ruimte. Creativiteit is hier vereist. Lampen kunnen ook dienst doen als extra schappen met opbergruimte. Dat is buitengewoon praktisch.
Ook grotere wandplanken met lampjes zorgen voor opbergruimte en een aangename lichtsfeer. En als u van lichtgevende meubels houdt, is een lichtgevend bijzettafeltje voor in de keuken heel praktisch.
#7
LED-strips voor indirecte en kleurrijke verlichting
Bijzondere lichtaccenten in de keuken creëren, gaat het best met LED-strips. Deze kunnen zowel aan de onderkant van het werkblad, alsook aan wandplanken en aan een toog worden bevestigd.
LED-strips zijn praktisch: LED-stips kunnen eenvoudig met een schaar worden ingekort, waar je mag knippen, staat steeds op de LED-strips zelf aangeduid. De LED-strips kunnen ook om een hoek worden geplaatst en zelfs afgeknipte stukken kunnen met speciale clips weer worden verbonden. LED-strips met een vrolijke kleurwisselfunctie zorgen voor variatie in de verlichting. Afhankelijk van het product kan het ook met een afstandsbediening of smartphone bediend worden.
In een keuken horen natuurlijk ook verse kruiden. Met basilicum, bieslook en andere verse kruiden kan je gerechten gemakkelijk en lekker verfijnen.
Speciale lampen voor planten zijn ook ideaal om verse kruiden perfect licht te geven. Het is ook ideaal om de kruiden in de schijnwerpers te zetten en als mooie decoratie. Er zijn zelfs hanglampen met een speciale bloempot voor kruiden of planten.
#9
Slimme verlichting voor in de keuken: eenvoudig & leuk
Slimme verlichting is niet meer weg te denken in de wereld van de verlichting. Ook in de keuken heeft slimme verlichting veel te bieden - van comfortabele spraakbediening tot flexibele verlichtingssystemen.
Slimme verlichting is veelzijdig en flexibel. Slimme LED panelen kunnen met een smartphone worden bediend en kunnen als onderbouwverlichting aangesloten worden om het werkblad te verlichten. Hanglampen boven de eettafel met RGB LED verlichting zorgen voor een kleurrijke afwisseling. Er zijn ook lampen waarbij je kunt schakelen tussen indirecte en directe verlichting en het licht in tal van richtingen kan worden gestraald. Al deze snufjes zorgen voor meer luxe en comfort in de keuken.
In de commerciële sector zijn er duidelijke richtlijnen voor verlichting in de keuken vanwege de arbeidsveiligheid. In de keuken bij je thuis zijn er geen verplichtingen. Het verlichtingsconcept kan zelf gekozen worden. De eerste stap is voldoende heldere basisverlichting die de hele keuken gelijkmatig en zonder verblinding verlicht. De werkplekken zoals de kookplaten en werkbladen, waar gesneden wordt en met keukenapparaten gewerkt wordt, dienen extra goed verlicht te zijn. Wij raden werkbladverlichting aan voor onder de keukenkastjes, daardoor schijnt het licht direct op het werkblad zonder hinderlijke schaduwen. Daarna komt de dimbare verlichting die het gezellig maakt: dimbare hanglampen mogen voor een gezellige sfeer zeker niet ontbreken.
Hoeveel Watt moet een keukenlamp hebben?
Het wattage van de oude gloeilamp is niet langer van tel in het tijdperk van moderne LED technologie. Het hangt van het product af hoeveel helderheid een lichtbron genereert met hoeveel watt. Een betrouwbare vergelijking van de lichtbronnen wordt gemaakt via de lichtstroom (lumen). Een vergelijkingswaarde in Watt vindt u ter oriëntatie in de productdetails. Afhankelijk van de grootte en indeling van de keuken kunt u de lampen uitkiezen voor de keuken.
Welke lichtkleur moet een keukenlamp hebben?
In de commerciële sector wordt deze vraag snel beantwoord - universeel wit met 4000 Kelvin wordt aanbevolen. Omdat deze lichtkleur als vrij koud wordt ervaren, wordt licht in een bereik van 2700 tot 3000 Kelvin aanbevolen voor privéruimtes - d.w.z. warm wit licht. Dit geldt vooral voor het bereik waar tafels en stoelen staan en gezellig bij gekletst wordt. Bij veel lampen kan de lichtkleur individueel worden aangepast - dan kunt u de lichtkleur zelf kiezen afhankelijk van de situatie.
Waar moet rekening mee worden gehouden bij het uitkiezen van een keukenlamp?
Na montage moet de lamp licht uitstralen dat zo verblindingsvrij mogelijk is om het risico op ongevallen te verkleinen. Er moeten lichtbronnen worden gekozen die de werkplekken gelijkmatig en met weinig schaduw verlichten. In de keuken moet er ook op worden gelet dat het oppervlak van de lamp gemakkelijk schoongemaakt kan worden om stof en vet te verwijderen. Vooral in de buurt van de friteuse, het fornuis en de vaatwasser moeten modellen worden gebruikt die bestand zijn tegen de ontwikkeling van warmte en vochtigheid - het is het beste om de lamp er niet direct boven te plaatsen. Ook lampen met een sensor die zonder schakelaar aangaan als je handen vuil of nat zijn, kunnen handig zijn. Ook lampen die kasten, wandplanken en het kookeiland stijlvol verlichten, zijn ideaal voor mooie accenten te creëren in de keuken.
Waar moet op worden gelet bij het plannen van keukenverlichting?
Voor de privé-keuken moet niet alleen functioneel licht worden gepland. Gezellig licht is even belangrijk. Een doordachte indeling ontstaat door te beginnen met de basisverlichting (bv. voor de gang naar de koelkast of voor het schoonmaken), aparte werkverlichting (bv. om te snijden) en gezellige accentverlichting voor een leuke sfeer. Door gebruik te maken van slimme verlichting kunnen lampen worden ingezet afhankelijk van de situatie en behoeften: door te dimmen, de lichtkleur te veranderen en andere individuele functies.
Exclusieve acties, alleen voor nieuwsbriefabonnees
Meld je nu aan voor de nieuwbrief en profiteer meteen!
10%
korting
Dit kan je verwachten: Exclusieve kortingsacties alleen voor nieuwsbriefabonnees, de nieuwste trends, tips en advies omtrent verlichting en nog veel meer!
Als bedankje ontvang je een 10%-kortingscode* voor je volgende bestelling. Afmelden is op elk moment mogelijk.
*Bij een minimale uitgave van €0. Niet geldig in combinatie met andere acties.