TIPS
lampen-even-dimmen

Gedimd licht

Modern en klassiek

Voor velen behoren dimbare lampen tot de basisuitrusting van een woonkamer. Het was altijd al mogelijk om het licht op elk moment aan te passen aan persoonlijke voorkeuren en om het gezelliger te maken met behulp van conventionele gloei- en halogeenlampen in combinatie met een externe dimmer. Tegenwoordig is niet elke lichtbron dimbaar. Er zijn echter tal van nieuwe alternatieven voor het klassieke dimmen - zelfs zonder dat u een dimmer hoeft te installeren.

Is elke lamp dimbaar?

Vroeger konden gloei- en halogeenlampen moeiteloos gedimd worden met een externe dimmer of een geïntegreerde dimmer - bijv. in de vloerlamp. De hedendaagse LED-lampen moeten uitdrukkelijk als dimbaar aangemerkt zijn. Daarnaast is voor dergelijke lampen een geschikte LED-dimmer vereist.

Of een lamp al dan niet dimbaar is, kunt u terugvinden in de artikelgegevens. De informatie "dimbaar: ja" is te vinden in de artikelgegevens en op de verpakking van de lamp zelf.

Halogeenlampen & gloeilampen

In principe dimbaar, maar deze lichtbronnen verdwijnen langzaam maar zeker van de de markt vanwege de lage energie-efficiëntie.

Spaarlampen & TL-buizen

Een paar uitzonderingen daar gelaten niet dimbaar. Dimmen kan ook de levensduur van de lamp beïnvloeden als u de verkeerde dimmers gebruikt.

LED-lampen

Verkrijgbaar in dimbare en niet-dimbare uitvoeringen. LED-lampen vereisen een voor LED geschikte dimmer.

LED-lampen met vast geïnstalleerde LEDs

Afhankelijk van het product. Bij dimbare LED-lampen kunt u in de artikelgegevens terugvinden hoe u deze kunt dimmen. De dimtechnologie is vaak geïntegreerd.

Wat gebeurt er wanneer ik niet-dimbare LEDs toch dim?

In dat geval kunnen zowel de dimmer als de lampen beschadigd raken. De lamp begint waarschijnlijk te knipperen en te flikkeren, brandt helemaal niet meer of raakt voortijdig defect.

Hoe kan ik een klassieke elektronische dimmer installeren?

Dimmers worden gebruikt om de lichtsterkte van lampen te regelen. De klassieke dimmer wordt permanent aan de wand gemonteerd in plaats van de reguliere wandschakelaar. Deze dimmer is relatief eenvoudig achteraf te monteren. We willen u er echter nadrukkelijk op wijzen dat u voor werkzaamheden aan elektrische installaties een elektricien dient te raadplegen. Bij ondeskundig gebruik is er sprake van levensgevaar.

Bij de aanschaf van een klassieke dimmer is het belangrijk dat erop te let dat deze ook daadwerkelijk geschikt is voor de lichtbron. Tegenwoordig komt u dan meestal bij een LED-dimmer uit, oftewel een fase-afsnijdimmer (minder vaak een fase-aansnijdimmer). Deze is ontworpen voor gebruik met dimbare LED-lampen. Bij sommige LED-dimmers kunt u later ook handig kiezen of u een fase-aansnijd- of een fase-afsnijdbesturing wilt gebruiken.

Draaidimmer

U kunt de draaiknop traploos op de gewenste helderheid draaien. Druk op de draaiknop om de lamp in of uit te schakelen.

Touchdimmer

U houdt de touchschakelaar ingedrukt om de helderheid te regelen. De producten hebben meestal een geheugenfunctie om het dimniveau op te slaan.

Hoe komt het dat mijn dimbare LED-lamp bromt en knippert?

Wanneer u de verkeerde dimmer gebruikt, dan kan het tijdens het dimmen voorkomen dat een lamp knippert. In de artikelgegevens van de lamp vindt u terug welke dimmer u dient te gebruiken. Raadpleeg in geval van twijfel ook onze artikelbeschrijving.

Is elke lamp dimbaar?

Vroeger konden gloei- en halogeenlampen moeiteloos gedimd worden met een externe dimmer of een geïntegreerde dimmer - bijv. in de vloerlamp. De hedendaagse LED-lampen moeten uitdrukkelijk als dimbaar aangemerkt zijn. Daarnaast is voor dergelijke lampen een geschikte LED-dimmer vereist.

Of een lamp al dan niet dimbaar is, kunt u terugvinden in de artikelgegevens. De informatie "dimbaar: ja" is te vinden in de artikelgegevens en op de verpakking van de lamp zelf.

De helderheid gemakkelijk aanpassen via uw smartphone

U kunt de in de lamp geïnstalleerde slimme lichtbron op elk moment en zonder bijkomende dimmers op de gewenste lichtsterkte instellen.

Creëer lichtschema's met de kleuren van uw keuze

Afhankelijk van het product kunt u verschillende kleuren uit het RGB-pallet gebruiken om lichtschema's in te stellen die veel verder gaan dan klassiek dimmen.

Dimmen met de draadloze wandschakelaar

Slimme wandschakelaars werken draadloos op batterijen of zelfs helemaal zonder stroomvoorziening. U kunt deze gebruiken als een aan de wand gemonteerde dimmer of als afstandsbediening.

Dimmen met afstandsbediening

Veel slimme lampen zijn ook te bedienen met een systeemspecifieke afstandsbediening (meegeleverd of afzonderlijk verkrijgbaar, afhankelijk van het product) in plaats van een smartphone.

Werken reeds geïnstalleerde dimmers ook met slimme lichtbronnen?

Nee, voor slimme lampen moeten de bestaande dimmers verwijderd worden, zodat de slimme artikelen niet beschadigd raken.

Wat betekent WarmGlow, GlowDim, DimTone, DimToWarm en Sunset Dimming bij LED-lampen?

Gloei- en halogeenlampen verspreidden warmer licht wanneer deze werden gedimd. De temperatuur van de wolfraamdraad daalt, waardoor de lichtbron licht met een hoger roodgehalte produceert.

Philips LED Classic WarmGlow

Kleurtemperatuur bij ongedimd licht

Philips LED Classic WarmGlow

Dimmen met WarmGlow

Een normale dimbare LED-lamp behoudt echter zijn kleurtemperatuur. Om dit effect te reproduceren, zijn er speciale dimbare LED-lampen met namen zoals WarmGlow, DimTone, GlowDim, Dim to Warm of Sunset Dimming - afhankelijk van de fabrikant.

Deze LED-lampen zijn gewoonlijk uitgerust met extra rode LEDs. Deze worden in vergelijking met de warmwitte LEDs feller naarmate u deze dimt en geven een meer roodachtig licht geven. Het spectrum van de kleurtemperatuur verschilt van product tot product.

WarmGlow

Fabrikant: Philips

Kleurtemperatuur:
2.200 – 2.700 Kelvin

GLOWdim

Fabrikant: Osram

Kleurtemperatuur:
2.000 / 2.200 – 2.700 Kelvin

dim to warm

Fabrikant: Paulmann

Kleurtemperatuur:
1.800 – 3.000 Kelvin


Geïntegreerde dimoplossingen

Met deze producten heb je geen externe dimmer of een smartphone nodig - alle technologie zit in de armatuur of lichtbron. Dit maakt het bijzonder gemakkelijk om achteraf dimgemak in te bouwen.

Met name bij veel LED-lampen is de dimtechnologie reeds in de lamp geïntegreerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een dimmer in de vorm van een draaiknop bij uplighters of aan een touchdimmer bij tafellampen.

Lampen met technologieën zoals Easydim, Simply Dim of 3-Step-Dim kunt u dimmen met de reguliere wandschakelaar en zonder smartphone. Door meermaals op de knop te drukken, schakelt u eenvoudig tussen de dimniveaus.


Veelgestelde vragen: Veelgestelde vragen over dimmen

Hoe komt het dat mijn dimbare LED-lamp bromt en knippert?

Wat gebeurt er wanneer ik niet-dimbare LEDs toch dim?

Werken reeds geïnstalleerde dimmers ook met slimme lichtbronnen?

Wat betekent het als er bij de lampen Dimmer - niet inbegrepen/ Dimmer - inbegrepen staat?

Wat zijn fase-aansnijdimmers en fase-afsnijdimmers?

Hoe vind ik voor een lamp met een geïntegreerde dimmer de juiste lichtbron?

Ik heb een wanddimmer. Hoe vind ik nu de juiste lichtbron?

Ik heb geen wanddimmer en ook geen dimbare lampen. Hoe kan ik snel en eenvoudig achteraf dimtechnologie installeren?

De doorgestreepte prijzen komen overeen met de adviesprijs van de fabrikant.
Alle prijzen zijn inclusief 21% BTW en excl. verzendkosten.

© 2024 Lampenwelt GmbH