RATGEBER

SLAAPKAMER VERLICHTING 8 tips voor meer gezelligheid en comfort

Een plafondlamp, twee bedlampjes en de slaapkamerverlichting is compleet? Vroeger misschien, maar tegenwoordig bieden de verlichtingsconcepten voor de slaapkamer zoveel meer dat elke interieurliefhebber zich naar hartenlust kan uitleven. Waar je op moet letten bij het verlichten van de slaapkamer, welke trends en stijlen de overhand hebben en hoe je een gezellige sfeer kunt creëren met indirecte verlichting, leer je in onze tips.#1 Welke stijlen zijn geschikt voor de slaapkamer?

Van een moderne tot een romantische inrichtingsstijl, alles is mogelijk op het gebied van slaapkamerverlichting. Bij alle mogelijke trends en stijlen staat in de slaapkamer één aspect bijzonder centraal: Een gezellige sfeer met veel indirecte verlichting, zodat u niet direct verblind wordt als u 's morgens opstaat.

Een populaire stijl voor de slaapkamer is bijvoorbeeld de gezellige Scandinavische stijl met eenvoudige kleuren en natuurlijke materialen. De stijl Oriental chic is ook heel geschikt voor de slaapkamer en brengt net dat beetje extra romantiek.

Lichtconcepten in de moderne landhuisstijl, in een speelse vintage stijl of in een zonnige mediterrane look passen ook perfect in het gezellige concept voor de slaapkamer. De keuze is divers en voor elke stijl die al in de slaapkamer heerst, is er een bijpassende droomlamp voor nog meer sfeer. Eén ding hebben alle stijlen gemeen: In tijden van moderne LED-technologie hoort LED-verlichting natuurlijk ook thuis in de moderne slaapkamer.


#2 Alternatieve nachtkastlampjes

Een tafellamp op het nachtkastje is een optie - een goede, dat wel. Maar moderne verlichting heeft nog veel meer in petto voor de slaapkamer! Absoluut on trend: een hanglamp naast het hoofdeinde van het bed - maakt lezen 's avonds leuk!

Ook wandlampen achter of naast het hoofdeinde brengen het mooiste licht in de slaapkamer - het liefst in trendy kleuren en materialen. Moderne filamentlampen met retro-charme zijn ook toegestaan.

Een stijlvol alternatief is ook de vloerlamp als slaapkamerlamp. Geplaatst op hoofdhoogte naast het bed - rechts en links van het tweepersoonsbed - biedt het optimaal licht om 's avonds uw favoriete tijdschrift door te bladeren. En bedlampjes met handige functies zoals slimme verlichting en met een geïntegreerde oplader zijn ook heel handig.


#3 Bedverlichting: 's nachts hoeft u niet meer naar de lichtschakelaar te zoeken

Zodra er een teen uit bed steekt, gaat het licht aan! Dit is mogelijk met LED strips en kleine nachtlampjes die onder het bed worden gemonteerd en dankzij een sensor reageren op bewegingen. Dit betekent dat u niet naar de lichtschakelaar hoeft te zoeken als u naar het toilet gaat.

Nachtlampjes die meer kunnen dan met licht reageren op bewegingen in het donker, zijn natuurlijk altijd welkom in onze slaapkamer. Bijvoorbeeld modellen met een USB-aansluiting die kunnen worden gebruikt om een smartphone op te laden.

Ook praktisch: draagbare nachtlampjes met schemersensor en oplaadbare batterijen zodat ze overal mee naartoe genomen kunnen worden. Als ze ook nog een haak hebben om op te hangen, is de flexibiliteit moeilijk te overtreffen!


#4 Slimme lampen voor meer comfort en gezelligheid

Een plafondlamp voor de slaapkamer die met de smartphone kan worden bediend en in de meest uiteenlopende kleuren kan schijnen - dat brengt comfort en sfeer in de slaapkamer! Er zijn niet enkel slimme plafondlampen, maar ook accentverlichting is verkrijgbaar in de slimme variant!

Het ziet eruit als een lantaarn - maar in werkelijkheid is het een slimme LED-lamp die u vanuit uw bed kunt bedienen met de smartphone. Met zachte kleurveranderingen -tot wel 16 miljoen verschillende lichtkleuren- zorgen deze lampen voor pure romantiek!

Wij hebben geleerd dat lampen ook meubels kunnen zijn of de stereo installatie kunnen vervangen. Slimme lampen geven niet alleen licht, maar kunnen ook je favoriete playlist van je smartphone afspelen, ideaal dus voor de slaapkamer!


#5 Functionele verlichting voor een schuin dak

Voor slaapkamers op zolder zijn er verschillende verlichtingsconcepten ontworpen. Het schuine dak kan worden voorzien van spots, inbouwspots of LED panelen en LED strips. Vaak kunnen deze op een slimme manier worden bediend met je smartphone of een afstandsbediening.

Een kabelsysteem is ook een praktische en stijlvolle oplossing voor de verlichting van het schuine dak en de mooie houten balken. Met verbindingsstukken kunnen de lampen individueel worden bevestigd - zelfs om de hoek.

Kroonluchters en hanglampen zijn ook geschikt voor schuine wanden - ze zien er bijzonder aantrekkelijk uit in combinatie met rustieke balken. En als je je helemaal niet op de ladder wilt wagen, kun je natuurlijk alles uit de kast halen met vloer- en tafellampen op zolder. Met flexibele lampenkappen voor gericht licht is dit ook een leuke oplossing.


#6 Voor speciale lichtaccenten: Starry sky & Co.

Er is genoeg ruimte voor individuele extra verlichting in de slaapkamer. Een verlichte make-upspiegel bijvoorbeeld, die dankzij de USB-poort ook kan worden gebruikt om een smartphone op te laden, is een moderne must-have voor de commode.

Maar ook plafondlampen die een sterrenhemel simuleren zorgen voor pure gezelligheid in de slaapkamer. Het is het beste een model te kiezen dat kan worden uitgebreid met extra modules en kan worden bediend met een afstandsbediening.

Decoratieve verlichting, zoals lichtslingers voegen een vleugje romantiek en sfeer toe aan de slaapkamer. Wat dacht u bijvoorbeeld van lichtgevende foto-haakjes waarmee opnamen van de mooiste momenten op de muur kunt ophangen?


#7 Lichtgevende meubels of lampen met opbergruimte?

Je kunt niet genoeg opbergruimte hebben in de slaapkamer - een wandplank hier, een tafeltje daar. Dit is perfect om lectuur voor het slapengaan, juwelen en smartphones binnen handbereik te bewaren. Als de wandplank ook nog een lamp is, is het comfort nog groter. En het ziet er nog stijlvol uit ook!

Hoe praktisch - een grote staande lamp die ook zijn trouwe diensten als kapstok aanbiedt! De kleren kunnen snel opgehangen worden, blijven kreukvrij en worden perfect verlicht.

Lampen met opbergruimte zijn ook perfect als bedlampjes op hoofdhoogte aan de muur. De misdaadroman kan dus direct voor het inslapen worden neergelegd en het licht kan worden uitgedaan - slaapwel!


#8 Kastverlichting: kleding altijd mooi verlicht

Hectisch rommelen in de donkere kleerkast - dat behoort vanaf nu tot het verleden! Want met garderobe lampen in de vorm van spots, LED strips en inbouwarmaturen wordt de kleerkast mooi verlicht.

Belangrijk hier is de kleurweergave, die wordt omschreven met de afkorting Ra. Om ervoor te zorgen dat de kleur van je favoriete outfit er bij daglicht zo natuurlijk mogelijk uitziet, is Ra 100 perfect. Ra 80 en hoger is een goede kleurweergave, Ra 90 en hoger is een zeer goede kleurweergave, waarbij de kleurnuances van de kleding onvervalst overkomen.

Als u de kast niet met schroeven wilt beschadigen, kunt u een beroep doen op plakband. Kleine spotjes voor garderobeverlichting worden geleverd met plakstrips op de achterkant - eenvoudig om te bevestigen.


FAQ: Veelgestelde vragen over verlichting in de slaapkamer

Welke lichtsterkte is geschikt voor de slaapkamer?

Welke lichtkleur is geschikt voor de slaapkamer?

Welke gloeilamp kan ik het best in de slaapkamer gebruiken?

Welke plafondlamp is geschikt voor de slaapkamer?

Waar moet ik op letten bij verlichting voor de slaapkamer?