TIPS
badkamer verlichting

BADKAMER VERLICHTING

6 tips voor fuctionele verlichting en meer sfeer

Het lichtconcept in de badkamer moet aangepast zijn aan de ruimte zelf: heb je een kleine, schuine badkamer met schuine plafonds of heb je veel ruimte? Je moet je ook afvragen of je badkamer louter functioneel moet functioneren of de badkamer ook moet dienen als een ruimte waar je tot rust kan komen en kan ontspannen. Dan is het belangrijk om de functionele, heldere badkamerverlichting aan te vullen met accent- en decoratieve verlichting. Indirecte verlichting in warme lichtkleuren is hier dan zeker interessant. Voor de verlichting in de badkamer is het ook van essentieel belang de juiste IP-beschermingsklasse te kiezen voor elke zone - hoe dichter bij het bad of de douche, hoe hoger.


1# De juiste plafondverlichting in de badkamer

Plafondlampen, inbouwspots en spots zijn zeer geschikt voor de basisverlichting in de badkamer. Bij de materialen moet erop worden gelet dat zij vocht goed verdragen. Een stoffen lampenkap of een papieren lamp horen niet thuis in een vochtige ruimte. Wat de verlichtingstechniek betreft, wordt - net als in andere ruimtes - ook in de badkamer moderne LED-verlichting aanbevolen.

Zoals voor alle lampen in de badkamer moet ook voor plafondlampen de juiste IP-beschermingsklasse worden gekozen. Afhankelijk van de beschermingszone moeten hier verschillende specificaties in acht worden genomen. Een inbouwlamp direct boven de douche valt bijvoorbeeld binnen een strikter beschermingsbereik dan een plafondlamp in het midden van de ruimte zonder direct contact met spatwater.


2# Badkamer spiegellamp

´s Morgens opstaan, douchen en je klaarmaken voor de dag - make-up en scheren horen daar natuurlijk ook bij! Als je alleen plafondverlichting hebt, zul je merken dat er schaduwen worden gevormd. Daarom is gepaste verlichting voor de badkamerspiegel een must-have - hetzij meteen als lichtgevende spiegel of in de vorm van wand- of klemlampen rond de spiegel.

Een extra optie voor nauwkeurige schoonheidsbehandelingen zoals het epileren van wenkbrauwen zijn kleine, verlichte hand-, sta- of wandspiegels met een flexibele arm. Zo worden er zeker geen haartjes vergeten!


3# Douche- en badkuipverlichting

Douches en badkuipen worden beschouwd als beschermingszone 0 en mogen alleen worden uitgerust met lampen die ten minste een 7 als tweede cijfer in de IP-beschermingsgraad hebben. Deze lampen zijn beschermd tegen tijdelijke onderdompeling.

Lampen die direct boven het bad de en douche (in beschermingszone 1) worden gemonteerd, moeten ten minste spatwaterdicht zijn - d.w.z. ten minste een 5 als tweede cijfer in de IP-beschermingscategorie hebben. Indien er geen douchecabine is, bestrijkt beschermingszone 1 in verticale zin tot 120 cm rond de douchekop. De hoogte moet 2,25 meter zijn.


4# Badkamerverlichting in nissen en schuine plafonds

Het meest geschikt voor een badkamer met een schuin plafond zijn inbouwspots. Ze kunnen perfect op verlaagde plafonds worden geïnstalleerd. Het enige wat nodig is, is een plafondaansluiting en een geboord gat waarin de inbouwarmatuur precies kan worden gedrukt.

Ook ruimtebesparend zijn smalle spiegellampjes naast of boven de spiegel. Spots en kastverlichting op de wandkast zijn ook een optie. Op deze manier kan een mooi lichtconcept voor de badkamer worden bereikt zonder onnodig veel plaats weg te nemen.


#5 Indirecte verlichting voor een ontspannende sfeer

De badkamer is meer dan alleen een ruimte om te douchen en tanden te poetsen. Met de juiste sfeer, die door licht kan worden gecreëerd, kan je genieten van uitgebreide bubbelbaden en schoonheidsprogramma's voor huid, nagels en haar.

Indirect licht in warme lichtkleuren creëert precies de juiste stemming voor een allround welzijn. Van subtiele verlichting achter de spiegel tot LED-strips onder wandplanken en commodes. Ook wandlampen met indirecte verlichting is een leuk idee om lichtaccenten te creëren.


#6 Dimbare lampen & lampen met kleurverandering

´s Ochtends moet u fit en wakker zijn om de dag goed te beginnen. Heldere, daglichtwitte verlichting doet hier vaak wonderen - naast de verkwikkende wisseldouche. Avondmensen en mensen die te laat zijn opgestaan, komen op deze manier sneller op gang.

Maar in de namiddag en 's avonds moet de badkamer ook gezellig zijn. Als u lampen heeft die kunnen worden gedimd en waarvan de lichtkleur kan worden veranderd, dan is het veel makkelijker om telkens de juiste sfeer te creëren op elk tijdstip van de dag. Een lamp die niet alleen gezellig licht geeft, maar ook uw lievelingslied afspeelt met een geïntegreerde luidspreker is de kers op de taart wat sfeer betreft.


FAQ: Häufig gestellte Fragen über Badbeleuchtung

Hoeveel lumen of hoeveel spots heb ik nodig per vierkante meter in de badkamer?

Welke lichtkleur (Kelvin) is geschikt voor badkamer spiegel verlichting?

Is het mogelijk om een spiegelkast/badkamermeubel achteraf van verlichting te voorzien?

Waar moet ik op letten bij de keuze van armaturen voor de badkamer in termen van beschermingsklasse en voorschriften?