TIPS

EETKAMERLAMPEN

3 tips voor verlichting boven de eettafel

Het verlichtingsconcept in de eetkamer draait om de perfecte hanglamp boven de eettafel - uiterst flexibel in hoogte verstelbaar en dimbaar. Gezellige verlichting voor de rest van de eetkamer - bijvoorbeeld met indirect verlichte wandlampen - maakt ook deel uit van het verlichtingsconcept. Dit wordt vervolledigd door individuele accentverlichting - van de batterijlamp als tafeldecoratie tot de LED-strip voor de glazen vitrine.

Ontdek onze tips
Hier shoppen

#1 Hoe vind ik het juiste verlichtingsconcept voor de eetkamer?

In tegenstelling tot de woonkamer ligt in de eetkamer de focus op de hanglamp boven de eettafel. De designreis begint met de keuze van de hanglamp, gevolgd door gezellige oriëntatieverlichting en originele accentverlichting. Afhankelijk van de smaak zijn er voor alle ruimtes lampen verkrijgbaar in de meest uiteenlopende stijlen, zoals design, vintage of landhuis. Er zijn ook industriële eetkamer lampen voor een bijzonder stoere look.

Zoneverlichting

In de eetkamer staat de tafel meestal centraal. Het maakt niet uit of het een eenvoudigere of juist een grote en chique eettafel is. De eethoek verdient een eigen eetkamer lamp. De beste keuze voor gerichte verlichting is in de vorm van een hanglamp. Afhankelijk van de vorm van de tafel met 1 of meerdere lampen.


Basisverlichting

Niet alleen de eettafel, maar ook de rest van de eetkamer moet goed zijn uitgerust op het gebied van verlichting. Wandlampen met aangename indirecte verlichting zorgen voor oriëntatie in de eetkamer. Een staande lamp naast het dressoir kan dit lichteffect ook creëren. Een railsysteem is ook geschikt voor aangename en indirecte basisverlichting. De spots zorgen ervoor dat de eetkamer aangenaam wordt verlicht.


Accentverlichting

Het verlichtingsconcept voor de eetkamer kan echter nog veel uitgebreider zijn. Zo kunnen verschillende kastjes, dressoirs en vitrinekasten met verschillende verlichtingseffecten bepaalde elementen accenturen. Dit is mogelijk met witte en gekleurde verlichting. LED-kaarsen, schilderijverlichting of verlichte wandplanken zorgen eveneens voor een sfeervolle afwisseling.


#2 Welke verlichting is optimaal voor de eettafel?

De hanglamp is de ideale verlichting voor boven de eettafel. De tafel en de directe omgeving worden direct verlicht. Hoe verder de lamp naar beneden hangt, hoe feller het licht is. De lamp mag echter in geen geval het oogcontact met de persoon aan de overkant belemmeren. De minimale afstand van het tafelblad tot de onderrand van de pendelarmatuur is met ca. 60 cm optimaal. In hoogte verstelbare modellen bieden absolute flexibiliteit.

Hanglampen met 1 lamp

Als u een ronde of kleine, vierkante eettafel hebt, past een hanglamp met 1 lamp perfect. Deze wordt centraal boven het midden van de tafel geplaatst. Het licht straalt zo gelijkmatig naar de rand van de tafel en de stoelen.


Hanglampen met meerdere lampen

Bij een rechthoekige of grote ovale eettafel of zelfs bij een lange tafel is één enkele lamp niet voldoende om de hele eethoek gelijkmatig te verlichten. In dit geval komen eetkamer lampen met meerdere lichtbronnen of meerdere lampen naast elkaar in aanmerking. Hoe breder de tafel, hoe meer afzonderlijke lichtbronnen er nodig zijn.


Het oriëntatielicht maakt er deel van uit

Naast de centrale hanglamp boven de tafel moet de eetkamer ook aangenaam oriëntatielicht bieden - wandlampen met indirecte verlichting zijn ideaal. Ook spots, staande lampen, tafellampen, kabel- of railsystemen kunnen deze functie vervullen. Dit zet het helderheidscontrast tussen de eettafel en de rest van de kamer in perspectief - een lust voor het oog!


#3 Accentueer details met veelzijdige accentverlichting

Niet alleen de eettafel, maar ook de omringende meubelstukken, zoals vitrinekasten, servieskasten of dressoirs mogen extra verlicht worden. Zelfs het zelfontworpen kunstwerk aan de muur of persoonlijke aandenkens zoals foto's op het dressoir kunnen gerust extra worden verlicht.

Tafellampen

Tafellampen op commodes en bijzettafeltjes zijn hiervoor uitstekend geschikt. Ze zorgen voor gezellige verlichting waarbij je heerlijk kan genieten en ontspannen. Afhankelijk van de persoonlijke smaak kunnen tafellampen in de eetkamer in verschillende stijlen worden gedecoreerd - van de Scandi-look tot de stijl natural chic, het is er allemaal.


Wandplankverlichting

Lampen met extra functies zijn praktisch, origineel en vallen bij iedereen in de smaak. Vooral wanneer ze oplichten als wandplank en tegelijkertijd plaats bieden voor leuke spulletjes. Sommige modellen hebben zelfs een extra oplaadfunctie voor smartphones.


Lampen op batterijen

Trendy tafellampen zonder snoer passen ook perfect op de eettafel. En ze kunnen in meerdere versies gebruikt worden als decoratie. Een absoluut trendy alternatief voor de klassieke kaars. En dankzij de oplaadbare batterij is Licht2Go zo flexibel dat hij na het eten mee kan worden genomen naar de bank.


LED-strips

Gekleurde of witte LED-strips komen bijzonder mooi uit op rekken of vitrines. Bijzonder praktisch zijn LED-strips die eenvoudig via de smartphone kunnen worden bediend. Zo kunt u eenvoudig de lichtkleur instellen of de tijd bepalen wanneer het licht automatisch aan en uit moet gaan.


Meubelverlichting

Voor grotere meubels met verschillende wandplanken zijn meubelinbouw- of meubelopbouwarmaturen ideaal. Op die manier worden de rekken en kasten mooi verlicht. Het mooie servies ziet er met gepaste verlichting ook nog veel beter uit!


Schilderijlampen

Wie waarde hecht aan een mooie inrichting, zal zijn eetkamermuren zeker willen versieren met schilderijen of mooie foto´s. Om uw favoriete motieven optimaal tot hun recht te laten komen, zijn fotolampen - direct boven de foto of schilderij gemonteerd - de beste keuze.


LED-kaarsen

LED-kaarsen of LED-theelichtjes zorgen voor een gezellige sfeer in de eetkamer. Direct op de eettafel geplaatst, op een dressoir of op een wandplank in de eetkamer. Dankzij de energiebesparende LED-technologie is de verlichtingsduur enorm. Bovendien hoef je je ook geen zorgen te maken dat je de kaarsjes vergeet uit te doen.


FAQ: Veelgestelde vragen over eetkamer verlichting

Waar moet u op letten bij het kiezen van de juiste eettafellamp?

Hoe hoog moet de lamp boven de tafel hangen?

Hoeveel lumen moet een lamp voor de eettafel hebben?

Welke lichtbronnen kies je het best voor de eetkamer lampen?

Hoe vind ik het juiste verlichtingsconcept voor de eetkamer?

Welke materialen worden gebruikt voor hanglampen?