TIPS
Trapverlichting

TRAPVERLICHTING 7 tips voor meer veiligheid, stijl en functionaliteit

Een trap kan met behulp van verlichting een adembenemend stukje architectuur worden – zowel in huis als buiten in de tuin. Het hoofddoel van trapverlichting is echter altijd de veiligheid. Het is de taak van de lampen om de afmetingen van de trap en vooral de treden duidelijk zichtbaar te maken. Dit verkleint de kans op struikelen en beperkt het risico op ongevallen.


#1 Allrounder – plafondlampen

Een veelgebruikte manier om trappen uitstekend en veilig te verlichten is met plafondlampen bovenaan de trap. Brede stralingshoeken zijn noodzakelijk voor een gelijkmatige, heldere algemene verlichting. Ook LED-panelen bieden optimale voorwaarden voor een goede trapverlichting. Gericht licht, zoals bij spots, is daarentegen ongeschikt voor trappen.


#2 Basisverlichting met wandlampen

Het is belangrijk dat wandlampen bij de trap u niet verblinden. Te verblindende lampen zijn irritant als u de trap op- of afloopt en vergroten het risico op ongevallen. Daarom schijnen de meeste wandlampen indirect of zijn deze uitgerust met een diffuser, bijv. een kap van gesatineerd glas.


#3 Traptredeverlichting met wandinbouwlampen

Wandinbouwlampen parallel aan het verloop van de trap maken de structuur van de treden duidelijk zichtbaar en verlichten de treden tegelijkertijd op de mooiste manier. Deze inbouwlampen komen naast elke trede geplaatst optimaal tot hun recht. U kunt deze ook op regelmatige afstanden bij slechts enkele treden plaatsen.

De lampen worden op enkelhoogte gemonteerd – er is geen gevaar dat u er tegenaan botst, omdat de inbouwlampen weggewerkt zijn in de architectuur. In een vroeg stadium van de bouw moet u echter wel al nadenken over geschikte aansluitingen.


#4 Meer stijl met hanglampen

De eenvoudigste trap wordt met een hanglamp een elegant, aantrekkelijk architectonisch element. De hanglampen, vaak met een prachtig design, hangen op ooghoogte en kunnen ook de verlichting van de trap goed ondersteunen.

Het kan echter blijken dat bepaalde gedeeltes van de trap onvolledig verlicht zijn. Breid in dat geval het verlichtingsconcept uit met extra lichtbronnen.


#5 Trapverlichting met bewegingsmelders

Trapverlichting met sensoren vergroot de veiligheid en het comfort aanzienlijk. Het licht gaat immers automatisch aan zodra u de trap nadert. Het is belangrijk uitsluitend lampen te gebruiken die onmiddellijk 100% helderheid bereiken. Dit is het geval met LED-verlichting voor trappen, maar niet met spaarlampen.

Voor een minimale inschakelduur meet u het volgende: de langzaamste bewoner, misschien een bejaard familielid, loopt rustig en zonder zich te haasten richting de trap.


#6 Traptredeverlichting met LED-strips

Plakstrips met daarop stevig bevestigde LED's, de zogenaamde LED-strips, plaatsen de architectuur op ongeëvenaarde wijze in de spotlights! De smalle strips zijn door hun flexibiliteit bijna overal te monteren. Daarnaast zijn deze verkrijgbaar in verschillende lengtes en kunnen deze in sommige gevallen zelfs op maat geknipt worden.

LED-strips zijn echter niet alleen maar heel geschikt voor de enscenering van een object. Gemonteerd onder elke trederand zijn de strips ook een perfecte manier om de traptreden duidelijk te markeren. Hetzelfde geldt overigens voor de leuning.


#7 Buitentrappen optimaal verlichten

Vooral in een donkere tuin zijn trappen nog moeilijker in te schatten. Wandlampen of inbouwlampen met de juiste IP-beschermingsgraad worden vaak gebruikt voor toegangstrappen bij de voordeur. Maar: zorg er altijd voor dat de verlichting niet-verblindend is. De meeste buitenlampen zijn hiervoor voorzien van een diffuser, bijvoorbeeld een gesatineerde acrylkap.

Trouwens: zelfs op tuinpaden met een trap met slechts enkele treden bestaat het gevaar om te struikelen. Met het licht van de sokkellampen en tuinpadverlichting bent u hier op bedacht.


De inbouw van trapverlichting met sensor

Video-voorbeeldafbeelding

FAQ: veelgestelde vragen over trapverlichting

Wat is vooral belangrijk bij trapverlichting?

Wat is de belangrijkste eigenschap van trapverlichting?

Wat kan ik nog meer doen om de veiligheid op de trap te verbeteren?