Vloerlampen

Onze aanbevelingen binnen deze categorie

  Vloerlampen zorgen voor comfortabele en aanvullende verlichting

  Vloerlampen (ook bekend als staande lampen of staanlampen) zijn eigenlijk altijd aanwezig in een kamer die goed verlicht is. Want een plafondlamp alleen is vaak niet voldoende om een hele kamer te verlichten. En vooral dan wanneer u in de kamer wat meer doet dan er gewoon maar doorheen lopen. Denk bijvoorbeeld aan de woonkamer. Maar ook omgekeerd is een vloerlamp alleen nooit voldoende om een kamer te verlichten. Het is dan ook duidelijk: Beide lampen moeten elkaar aanvullen.

  Gelukkig lukt dat zowat in elke kamer! Plafondlampen worden van stroom voorzien aan het plafond. Vloerlampen daarentegen steekt men vaak in het stopcontact. Zo eenvoudig kan verbetering zijn!

  Waarom heb ik een staande lamp nodig?

  • Om de krant te lezen,
  • om het gezellig te maken,
  • soms om te werken,
  • om te knutselen,
  • om een lichteiland te creëren,
  • om de kamer in te delen,
  • en natuurlijk gewoon omdat het er mooi uit ziet (staande lampen zijn gewoon chique!)

  Dat zijn al best een hele hoop redenen. Uiteraard kunnen niet alle vloerlampen alles. Daarom bestaan er dan ook verschillende soorten vloerlampen.

  Welke vloerlampen zijn er?

  U kunt drie soorten vloerlampen onderscheiden: Klassieke vloerlampen, booglampen en uplighters. Ze zijn anders wat betreft vorm en functie. Voor veel mensen doet een staande lamp vooral dienst als leeslamp, daarom is een leeslamp aan de uplighter belangrijk. Vormelijk spelen de compositie van de ruimte en de stijl van inrichting de belangrijkste rollen.

  Klassieke vloerlampen

  Klassieke vloerlampen hebben een voet, een lang en recht montuur en een kap van bv. stof. U kunt ze gebruiken om een mooi lichteiland te creëren of om de kamer in te delen. Daarnaast worden klassieke staande lampen ook gebruikt om een extra mooi element aan een kamer toe te voegen. Ook veel hotels maken hiervan gebruik om in de lobby een uitnodigend licht te creëren. En dat werkt thuis ook!

  Booglampen

  Booglampen kunt u voornamelijk herkennen aan het gebogen montuur. U plaatst de voet onder de sofa, het montuur slingert stijlvol om de leuning en het licht valt van boven af (of langs de zijkant) op het boek. Zo wordt lezen heel wat leuker dan wanneer u het boek steeds in de richting van het licht moet draaien!

  Uplighter

  Uplighters schijnen recht zoals een klassieke vloerlamp. Maar het licht valt niet naar de zijkant en naar beneden, maar w