Kroonluchters

Kroonluchters, een klassevolle verlichting

Als klassiek en elegant uw smaak is, dan zijn kroonluchters iets voor u. Of u nu gaat voor een model met gracieuze gouden armen, kunstzinnige ornamenten of voor een meer klassieke uitvoering met fonkelende kristallen, een kroonluchter is een onmiskenbaar teken van luxe. Misschien denkt u bij kroonluchters aan de bombastische modellen die u wel eens ziet in lobby’s van hotels of restaurants. Maar er zijn ook kleinere, modernere uitvoeringen. Deze winnen aan populariteit en worden meer en meer aangeboden. Wanneer u het assortiment bekijkt, dan zult u ontdekken dat er niet één soort kroonluchter is en dat iedere kroonluchter zijn eigen karakter heeft. Eigenlijk is de kroonluchter net zo veelzijdig als alle andere plafondlampen die het aanbod op onze website sieren.

Waar komt de kroonluchter vandaan?

Voor de herkomst van de kroonluchter gaan we even terug in de tijd. De eerste kroonluchters werden vermoedelijk in de dertiende eeuw vervaardigd. Destijds werd bergkristal gebruikt bij de versiering van kaarsluchters. In de vijftiende eeuw speelden de Italiaanse producenten een grote rol bij het ontwikkelen van diverse soorten kristal, vooral in de vorm van sieraden. Die sieraden werden destijds dan ook gebruikt voor de eerste delen van de hangende kroonluchters. Oorspronkelijk bestaat een kroonluchter dus uit een bundel sieraden. In de zeventiende eeuw werden de eerste reeksen kroonluchters met bergkristal geproduceerd. De klassieke kroonluchters, die we kennen van restaurants en paleizen, werden in 1699 in Frankrijk gemaakt. De kristallen uit die tijd noemde men ‘pendeloques’, omdat ze de vorm hadden van gestileerde vrouwenlichamen.


Kroonluchters online bij Lampen24.be

Vlaamse metaalkroonluchters

Ook België speelt een grote rol in de geschiedenis van de kroonluchters. Naast de kristallen luchters uit Frankrijk ontwikkelde zich zelfstandig een tweede vorm: de glazen kroonluchters of luchters met glazen armen. Een goed voorbeeld hiervan was de zogenaamde Vlaamse metaalkroon. Deze werden in de zeventiende eeuw vanuit Vlaanderen, wat in die tijd nog bij Nederland hoorde, over de hele wereld geleverd.


Uiteenlopende soorten en maten

Een kroonluchter is een sieraad voor uw woning. Het biedt vaak een fascinerend lichtspel, omdat er bij deze soort lamp meestal gebruik wordt gemaakt van veel lichtbronnen en elementen voor lichtbreking (kristalglas, edelstenen of kunststof). Zodoende is een kroonluchter een waar kunstwerk. In ons assortiment vindt u vele soorten kroonluchters. U zult dus altijd een model vinden dat bij uw ruimte past. Zo bieden wij niet alleen antieke modellen, maar ook moderne design kroonluchters aan. Er zijn uitvoeringen in kristal, maar ook kroonluchters gemaakt uit hout. Tevens zijn er modellen met een lampenkap, maar evengoed varianten met een wat meer open uitvoering. Kroonluchters kunnen aan de prijzige kant zijn, maar er zijn ook goedkopere varianten. Kortom, wat betreft kroonluchters is er voor elk wat wils op lampen24.be.


Design kroonluchters

Een kroonluchter hoeft niet uitsluitend een klassiek model te zijn. Zo vindt u op lampen24.be ook moderne kroonluchters. Dit zijn extravagante modellen die een klassieke variant met moderne materialen of moderne vormen combineren. Het resultaat is een eigenzinnige symbiose van klassiek en eigentijds.


Onderhoud van uw kroonluchter

Het is belangrijk om uw kroonluchter goed te onderhouden. Zo kunt u de levensduur ervan verlengen. Een kroonluchter is een prachtig sieraad in uw huis dat veel aandacht verdient. Door de vele verlichtingselementen raden wij aan om regelmatig de verlichting te controleren en eventueel te vervangen of te herstellen. Ook is het een goed idee om uw kroonluchter regelmatig te reinigen. Dat klinkt, met name bij grote modellen, als veel werk. Maar het kan ook eenvoudiger. Zo heeft lampen24.be een speciale reinigingsspray voor kristal. Deze spray polijst uw kristallen lampen bijna vanzelf. Dus overweegt u om een kroonluchter aan te schaffen, dan mag deze spray in uw woning eigenlijk niet ontbreken. De schoonmaakspray reinigt kristal, kroonluchters, metaal en glas, maar is niet geschikt voor kunststof. Een handige tip voor het reinigen van uw kroonluchter: schakel de elektriciteit uit voordat u uw kroonluchter reinigt. Pas als deze opnieuw volledig droog is, kan hij weer aangezet worden.


Ophangen van uw kroonluchter

Kroonluchters zijn vaak, door de combinatie van vele elementen en zeer stevige materialen, erg zwaar. Het ophangen ervan is daardoor niet altijd eenvoudig. Het is van belang om een stevig punt te maken waar u uw kroonluchter kunt aan ophangen. De eerste stap hierbij is dat u kijkt naar het materiaal waaruit uw plafond gemaakt is. Bij de volgende materialen is het mogelijk om een gat te boren bij de centraaldoos en er een haak in te draaien waar de kroonluchter aan opgehangen kan worden:

  • Beton 
  • Hout 
  • Gyproc gipsplaten 

U moet er rekening mee houden dat u bij het boren in gipsplaten een versteviging nodig heeft om het gewicht van de kroonluchter te kunnen dragen. Het is voor uw eigen veiligheid namelijk van belang om een kroonluchter goed en stevig op te hangen. Vraag daarom bij twijfel of bij zeer zware modellen hulp aan een expert.


Zo veel smaken, zo veel kroonluchters

Op lampen24.be vindt u meer dan 500 kroonluchters. Van klassiek tot modern en van prijzige modellen tot zeer goedkope modellen. U zult hier dus altijd een model vinden dat het karakter van uw ruimte kan aanvullen. Welke uitvoering u ook kiest, een kroonluchter zorgt altijd voor veel bekijks en zal het pronkstuk in elke ruimte vormen. Kroonluchters zijn niet uitsluitend in chique hotellobby’s te vinden, ook in uw woning zijn deze sieraden onder de lampen een lust voor het oog.

  • Keuze uit 30.000 lampen
  • Gratis verzending vanaf € 50
  • Gratis retourneren
  • 30 dagen bedenktijd
+32 (0) 2 - 588 1 488

Ma t/m Do 08-18 uur
Vr 08-17 uur

Ontvang € 10 korting

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

€ 10 Voucher

Bij een minimale uitgave van € 75. Niet geldig in combinatie met andere acties.