keukenverlichting

KEUKENVERLICHTING

9 tips om de keuken optimaal te verlichten

Bij het uitkiezen van keukenverlichting is een planning belangrijk zodat er een samenhangend totaalconcept ontstaat. Stap 1: de basisverlichting. Een plafondlamp is hier het meest geschikt. Stap 2 is de verblindingsvrije verlichting van de werkbladen. Sfeervolle sfeerverlichting kan bijvoorbeeld door indirect licht van led-strips gecreëerd worden, dat is de derde stap. Als je een open keuken hebt, kun je in stap 4 nadenken over een hanglamp boven de eettafel.


#1 De juiste plafondlamp: Dos & Don'ts

Plafondlampen van staal, metaal, glas of kunststof zijn het meest geschikt voor in de keuken. Deze materialen kunnen gemakkelijk schoon gemaakt worden en nemen geen geur van kookdampen over.

Felle, verblindingsvrije lampen zijn belangrijk voor de basisverlichting. Een lamp waarbij zowel de helderheid als ook de lichtkleur (van warmwit tot daglichtwit) door middel van een dimmer kan worden uitgekozen, is ideaal voor in de keuken. Zo kan er voor elke taak in de keuken - van schoonmaken, snijden tot gezellig zitten - het perfecte licht worden uitgekozen.


#2 Verlichting voor het werkblad en onder de keukenkast

Het licht van de plafondlamp alleen is niet voldoende om groenten te snijden. Schaduw maakt het moeilijk om goed te kunnen werken. De oplossing: licht onder de kasten of aan de muur achter het werkblad.

Er is een ruime keuze - van meubel inbouwspots tot LED panelen. Ingebouwde bewegingsmelders zijn bijzonder praktisch, zodat het licht altijd aan gaat als er iemand in de keuken aan het werk is. Ook aan te raden als de benodigde aansluiting ontbreekt is onderkastverlichting met stekker voor het stopcontact.


#3 Verlicht je keukeneiland en werkblad in stijl met mooie hanglampen

Grotere keukens, waarin ruimte is voor een keukeneiland en een toog, zijn ideaal om creatief te verlichten. De chiqueste design hanglampen zijn geweldige blikvangers voor in de keuken.

Het is mogelijk om meerdere hanglampen met één lamp naast elkaar te plaatsen of om te kiezen voor een model met meerdere lampen. Er moet gekozen worden tussen een warmwitte of neutraalwitte lichtkleur. Voor boven het werkblad kan een neutraalwitte lichtkleur worden gekozen, voor boven de zit- en eetruimte is een warmwitte lichtkleur gezelliger. Lampen die in hoogte verstelbaar zijn zorgen voor meer flexibiliteit.


#4 Must-have hanglampen voor een gezellige open keuken

Wie een open keuken heeft, heeft meestal ook een eettafel. Een hanglamp is hier de perfecte keuze. Bij voorkeur eentje die in hoogte verstelbaar is met warmwit licht dat gedimd kan worden.

Voor een kleine tafel is een hanglamp voldoende. Als de tafel rechthoekig en groter is, is een langwerpige hanglamp perfect. Ook meerdere hanglampen naast elkaar die op gelijke afstand van elkaar worden gemonteerd, is een prima alternatief.


#5 Rail- en kabelsystemen voor de keuken

Een individuele keuken vraagt ​​om bijzondere verlichtingsconcepten. Kabelsystemen zijn net zo geschikt als railsystemen omdat ze verschillende hoeken ook perfect kunnen verlichten.

Met slechts één stroomaansluiting kunnen verschillende delen van de ruimte individueel verlicht worden. En verschillende lampen kunnen binnen één systeem worden bevestigd - perfect voor meer variatie in de keuken. Een ding is zeker: rail- en kabelsystemen zijn naast functioneel, een aanwinst voor een stijlvol interieur.


#6 Verlichten van kleine keukens

Een appartement heeft vaak een kleine keuken met weinig ruimte. Creativiteit is hier vereist. Lampen kunnen ook dienst doen als extra schappen met opbergruimte. Dat is buitengewoon praktisch.

Ook grotere wandplanken met lampjes zorgen voor opbergruimte en een aangename lichtsfeer. En als u van lichtgevende meubels houdt, is een lichtgevend bijzettafeltje voor in de keuken heel praktisch.


#7 LED-strips voor indirecte en kleurrijke verlichting

Bijzondere lichtaccenten in de keuken creëren, gaat het best met LED-strips. Deze kunnen zowel aan de onderkant van het werkblad, alsook aan wandplanken en aan een toog worden bevestigd.

LED-strips zijn praktisch: LED-stips kunnen eenvoudig met een schaar worden ingekort, waar je mag knippen, staat steeds op de LED-strips zelf aangeduid. De LED-strips kunnen ook om een hoek worden geplaatst en zelfs afgeknipte stukken kunnen met speciale clips weer worden verbonden. LED-strips met een vrolijke kleurwisselfunctie zorgen voor variatie in de verlichting. Afhankelijk van het product kan het ook met een afstandsbediening of smartphone bediend worden.


#8 Verse kruiden perfect verlicht

In een keuken horen natuurlijk ook verse kruiden. Met basilicum, bieslook en andere verse kruiden kan je gerechten gemakkelijk en lekker verfijnen.

Speciale lampen voor planten zijn ook ideaal om verse kruiden perfect licht te geven. Het is ook ideaal om de kruiden in de schijnwerpers te zetten en als mooie decoratie. Er zijn zelfs hanglampen met een speciale bloempot voor kruiden of planten.


#9 Slimme verlichting voor in de keuken: eenvoudig & leuk

Slimme verlichting is niet meer weg te denken in de wereld van de verlichting. Ook in de keuken heeft slimme verlichting veel te bieden - van comfortabele spraakbediening tot flexibele verlichtingssystemen.

Slimme verlichting is veelzijdig en flexibel. Slimme LED panelen kunnen met een smartphone worden bediend en kunnen als onderbouwverlichting aangesloten worden om het werkblad te verlichten. Hanglampen boven de eettafel met RGB LED verlichting zorgen voor een kleurrijke afwisseling. Er zijn ook lampen waarbij je kunt schakelen tussen indirecte en directe verlichting en het licht in tal van richtingen kan worden gestraald. Al deze snufjes zorgen voor meer luxe en comfort in de keuken.


FAQ: Veelgestelde vragen over keukenverlichting

Hoe fel moet een keukenlamp zijn?

Hoeveel Watt moet een keukenlamp hebben?

Welke lichtkleur moet een keukenlamp hebben?

Waar moet rekening mee worden gehouden bij het uitkiezen van een keukenlamp?

Waar moet op worden gelet bij het plannen van keukenverlichting?

Teilen Sie Bilder Ihrer Lieblingsleuchte mit dem Hashtag #yeslampenwelt mit uns.

Taggen Sie uns auf Instagram, um Ideen und Inspirationen zu teilen. Ihr Bild könnte hier schon bald zu sehen sein.