Producten bekijken

ARTEMIDE LAMPEN

Producten bekijken

Lampen die niet alleen absolute cultobjecten zijn, maar ook tot ware kunstobjecten zijn geëvolueerd. Die regelmatig onderscheiden worden met de meest prestigieuze internationale designprijzen. Door een elegant, stijlvol design met de modernste lichttechniek te combineren worden deze lampen unieke, lichtgevende hoogtepunten voor woonruimtes, maar ook voor eersteklas restaurants, kantoorgebouwen en chique hotels.

De naam van het bedrijf is afgeleid van de Griekse godin van de maan. De oneindige uitgestrektheid, fascinatie en geheimen van het universum, evenals de drang naar exploratie en een pioniersgeest komen al vanaf de oprichting van het bedrijf tot uiting in de deze naam. Dit bedrijf stelt de mensen en hun behoeften centraal om zo hun levenskwaliteit te kunnen verbeteren. Ze vergaten echter nooit hun verantwoordelijkheid en die van alle mensen ten opzichte van het milieu. De optelsom van dit alles is Artemide.

Het lampen-assortiment van Artemide

Artemide - het begin van een briljant succesverhaal

Artemide - zo luidt de naam van een Italiaans bedrijf dat lampen produceert die uitgroeien tot iconen. Ook het bedrijf zelf heeft onlangs die status verworven.

Omdat Artemide de hoogste eisen aan zichzelf stelt. De hoogste eisen op het gebied van formele esthetiek en stijlvolle, tijdloze ontwerpen. Maar ook de hoogste eisen aan kwaliteit en vooral aan de modernste lichttechniek.

Ernesto Gismondi en Sergio Mazza richtten in 1960 het Italiaanse merk Artemide op. Al snel werden nieuwe markten aangeboord, waarop in 1980 de eerste vestiging in de VS zijn deuren opende. 6 jaar later gebeurde hetzelfde in Frödenberg/Ruhr in Duitsland.

Tegenwoordig behoort Artemide tot 's werelds grootste producenten van designlampen. Met 750 medewerkers in 24 verschillende landen is het een internationaal succesvolle onderneming wiens lichtgevende kunstwerken in 55 showrooms wereldwijd te bewonderen zijn. De eigen productiefaciliteiten in Italië, Frankrijk, Canada en Hongarije, evenals glasfabrieken en een eigen onderzoekslaboratorium maken deel uit van het succesvolle designmerk. Het hoofdkantoor is gevestigd in het Italiaanse Pregnana Milanese.

De naam van het bedrijf, Artemide, is afgeleid van een van de belangrijkste goden van het Griekse pantheon: Artemis - de godin van de jacht, het bos en de maan. En het zijn precies deze maan, de stralende sterren, de verre, onontdekte sterrenstelsels en de immense omvang en geheimen van het universum die deze fascinerende Italiaanse onderneming sinds de oprichting definiëren. Ernesto Gismondi, de oprichter van Artemide, werd in 1931 in San Remo (Italië) geboren. Van beroep was hij oorspronkelijk een ruimte- en raketwetenschapper, dus het universum is altijd zijn wereld geweest.

Binnen deze wereld was en is het voor hem mogelijk om zijn drang naar innovatie en nieuwe technieken na te streven. Ook geeft het hem de mogelijkheid om nieuwe materialen uit te proberen en om deze op zijn eigen manier toegankelijk te maken voor mensen. Het resultaat is uniek! In samenwerking met 's werelds meest gerenommeerde designers, maar ook met nieuwe talenten, ontstaan creaties die mensen inspireren - in alle aspecten. Tot echte iconen evoluerende creaties die op een unieke wijze de modernste technologieën combineren met traditioneel vakmanschap om mensen een betere kwaliteit van leven en welzijn te geven.

Artemide is echter niet alleen een toonaangevende fabrikanten op het gebied van designlampen voor in de woonkamer. Het bedrijf behoort ook tot de toonaangevende bedrijven op het gebied van architecturale verlichting. Binnen dit segment realiseren ze wereldwijd projecten met bekende architecten als Herzog & de Meuron.

"The Human Light" – "The Responsible Light"

De mens en zijn behoeften. Het verlangen naar flexibiliteit en optimaal licht, terwijl hij tegelijkertijd het milieu beschermt dankzij een minimaal verbruik van grondstoffen. Om zijn levenskwaliteit en welzijn te verbeteren. Dat is "The Human Light". Hier staat het Italiaanse Artemide al meer dan vijf decennia voor en dit plaatst bedrijf in al zijn verlichtingsconcepten en lampendesigns op de voorgrond. Individuele lichtoplossingen zijn voor Artemide een vanzelfsprekendheid. De mensen en hun behoeften staan in het middelpunt en de verlichtingsconcepten zijn op hen afgestemd.

De wereld en zijn inwoners blijven zich echter ontwikkelen. Ook de wereld van de verlichting staat niet stil en ontwikkelt zich razendsnel. Artemide op zijn beurt ook. Innovatie en het onvermoeibare streven naar vooruitgang zijn de drijvende krachten achter de Italiaanse premiumfabrikant Artemide. Het gaat er niet alleen om om reeds bestaande, moderne en duurzame materialen en moderne technologieën zoals LED te ondersteunen en te gebruiken. Het bedrijf streeft onvermoeibaar naar nieuwe, onontdekte vooruitgang en zoekt voortdurend naar mogelijkheden om dit te met de hoogste artistieke normen tot een uniek product te combineren.

En dit niet alleen ten bate van de mensen, maar ook van het milieu. In zijn filosofie vertrouwt Artemide dus niet alleen op "The Human Light", maar ook op "The Responsible Light". Met deze vooruitstrevende bedrijfsfilosofie blijft Artemide zich aanpassen aan de omslag in het denkpatroon van mensen die noodzakelijk is vanwege de steeds schaarser wordende energiebronnen en de toenemende consumptie wereldwijd.

Artemide

Daarom kiest de Italiaanse fabrikant van designlampen voor een absoluut holistische benadering van zijn producten. De hele levenscyclus van een lamp wordt zorgvuldig overwogen en de lamp wordt op een zeer efficiënte en milieuvriendelijke manier uitgevoerd - van de keuze van de grondstoffen en het productieproces tot en met de recycling. Natuurlijk wordt in deze holistische benadering ook rekening gehouden met de stap vóór de productie, vóór het idee voor een product.

Het onderzoeksteam van Artemide streeft dan ook onvermoeibaar naar verbetering en technische vooruitgang om de verlichtingstechnologie te perfectioneren en tegelijkertijd de energie-efficiëntie en duurzame productieprocessen te optimaliseren. De onderzoeksafdeling van Artemide richt zich momenteel ook op mogelijkheden voor flexibele lichtsturing met behulp van smartphone-apps, geluidsabsorberende lampen en gegevensoverdracht met behulp van licht.

Tizio, Tolomeo, Eclisse – stralende stijliconen van Artemide

Bent u op zoek naar een stralend designicoon dat de komende decennia niets van zijn fascinatie en esthetiek verliest? Dan zit u met de lampen van Artemide precies goed. De Artemide-lampen zijn stralende kunstwerken van wereldberoemde kunstenaars. Deze designobjecten overleven elke stijl. Sterker nog: dankzij hun unieke karakter en tijdloze elegantie groeien zij uit tot fascinerende iconen met een overweldigende weerklank.

Of het nu gaat om nieuwe producten of vloerlampen, hanglampen of tafellampen: de lampen van Artemide zijn regelmatig bekroond met de bekendste designprijzen. Denk hierbij onder andere aan de Red Dot Award, de IF Design Award en de Compasso d´Oro, een van de belangrijkste internationale onderscheidingen voor industrieel design. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Artemide's stralende kunstwerken niet alleen te vinden zijn in woonruimtes, bedrijfspanden, hotels en goede restaurants, maar ook in Parijs, Londen en New York in de beroemdste musea ter wereld.

De lampenfamilie Mercury van Ross Lovegrove. De Cadmo-lamp van Karim Rashid. De Empatia-lamp van Carlotta Bevilacqua en Paola Di Arianello of de Demetra-lamp van Naoko Fukasawa - de laatste twee sleepten in 2014 de felbegeerde iF Product Design Award in de wacht. Enkele voorbeelden van de indrukwekkende verscheidenheid van de bekroonde lampen van Artemide.

De tafellamp Tizio van de Duitse ontwerper Richard Sapper uit 1972, de tafellamp Tolomeo Tavolo van Michele De Lucci en Giancarlo Fassina uit 1987 en de Eclisse van Vico Magistretti uit 1967 zijn waarschijnlijk de beroemdste lampen van Artemide. Deze lampen genieten wereldwijd een cultstatus en hebben talrijke designprijzen gewonnen.

Tafellamp Tolomeo

Een absoluut stijlicoon. Een echte, stralende klassieker. Dit is waarschijnlijk de beroemdste en bekendste bureaulamp ter wereld, die niet alleen zijn licht verspreidt in één van de bekendste krimi's van Duitsland en in de films van de bekendste Britse geheimagent. De lamp straalt ook in lobby's van adellijke hotels, in kantoorgebouwen van grote bedrijven, in diverse winkels en tentoonstellingszalen en natuurlijk ook in particuliere woningen. Dát is de tafellamp Tolomeo Table van Artemide.

Het geheim van het succes van deze tafellamp, behorend tot de best verkochte en populairste designklassiekers ter wereld: het lineaire, tijdloze design gecombineerd met moderne technologie en maximale flexibiliteit en multifunctionaliteit.

De Artemide Tolomeo is geïnspireerd op de oude vissersgalgen uit Apulië: de Tolomeo is met behulp van de uitgekiende stalen kabel en de beweegbare scharnierpunten traploos te verstellen, zodat u deze precies volgens uw individuele behoeften kunt uitlijnen. Niet alleen de armatuur, maar ook de lampenkop biedt maximale flexibiliteit. Deze is zo ontworpen dat deze 360° kan draaien, oftewel één keer om de eigen as. Met één enkele beweging zet u de lampenkop in de gewenste positie vast. Het verbazingwekkende resultaat is een unieke bewegingsradius met ultiem comfort.

Designer en architect Michele de Lucchi ontwikkelde in 1987 in samenwerking met Giancarlo Fassina de Tolomeo-tafellamp. Sinds de lancering door Artemide is de Tolomeo een internationaal succes: de lamp is onderscheiden met talrijke designprijzen en prijzen, waaronder de Compasso d'Oro (1989), een van de belangrijkste prijzen voor industrieel ontwerp. Al meer dan 30 jaar zet Tolomeo maatstaven en worden de beste technische innovaties en designtrends omarmd. De lamp toont op unieke wijze zijn vermogen om te transformeren en tegelijkertijd trouw te blijven aan zichzelf en zijn unieke karakter.

De Artemide Tolomeo groeide in de loop der tijd uit tot een lampenfamilie - van tafel- en vloerlampen tot wand- en klemlampen in hoogte variërend van 73 cm hoog tot 129 of zelfs 329 cm. Met of zonder vast geïnstalleerde LED-lichttechniek biedt de Tolomeo een grote verscheidenheid aan bekroonde designs en het beste licht voor alle leefsituaties.

Tafellamp Tizio

De tafellamp Tizio behoort naast tafellamp Tolomeo Tavolo tot de bekendste lampen van Artemide en is nu een van de iconen bij uitstek op het gebied van industrieel design. De internationaal gerenommeerde productontwerper Richard Sapper uit München ontwierp de lamp al in 1970. Tot op de dag van vandaag heeft de Tizio nog niets van zijn fascinatie verloren.

Tegenwoordig is de Tizio optioneel uitgerust met LED-lichtbronnen. Destijds behoorde de Tizio tot de allereerste lampen die gebruik maakte van de nieuwe laagspanningstechnologie. De lamp werd bediend met de in de voet geïntegreerde transformator, die de extra kabels overbodig maakte.

Het was echter niet alleen de op dat moment nieuwe technologie die verbazing wekte, maar ook de functionaliteit en het design van de tafellamp. De in de lamp geïntegreerde contragewichten maakten het mogelijk om de lampenkop en lampenarm individueel in elke gewenste positie te verstellen. Spanningsveren zoals bij andere bureaulampen waren daarom overbodig.

Ook tegenwoordig zorgt tafellamp Tizio op veel bureaus nog steeds voor het meest stralende licht in het mooiste design. De lamp is uitgegroeid tot een ware klassieker.

Tafellamp Eclisse

Een sferische vorm in een sensationele kleur - de lamp ziet eruit als een model uit de jaren 70 en dat is ook zo. De beroemde ontwerper, stedenbouwkundige en architect Ludovico, "Vico" ontwierp in 1967 de fascinerende tafellamp Eclisse voor de eersteklas lampenfabrikant Artemide. In hetzelfde jaar werd deze lamp bekroond met de Compasso d'Oro, een van de oudste en meest invloedrijke designprijzen ter wereld. Vandaag de dag is de Eclisse nog steeds een van de absolute meesterwerken van Artemide, die wereldwijd een cultstatus heeft bereikt.

De Artemide Eclisse combineert een fascinerend, elegant en slim ontwerp met een aangename flexibiliteit voor perfect comfort. De lichtbron van de Eclisse wordt omgeven door een zeer bijzondere kap. Of beter gezegd: twee kappen - in de vorm van een halve bol. Bovenop de halve bol zit nog een halve bol die naar wens gedraaid kan worden. Deze doet bovendien dienst als dimmer. Zo is het licht gemakkelijk te individualiseren en al naar gelang uw behoeften en wensen minder of juist meer af te schermen. Zo creëert u steeds weer nieuwe lichtsituaties.

Topdesigners van Artemide

De hanglampen Pirce, Eggboard, Ameluna of ook Chlorophilia, de tafellampen Tizio, Tolomeo, Demetra, Melampo Notte en ook de wandlampen Droplet Mini, Talo of Surf 300 - slechts een kleine greep uit de namen van fascinerende lampen uit het uitgebreide assortiment van de Italiaanse lampenfabrikant Artemide. Wie zijn echter de mensen achter de ideeën voor deze unieke designobjecten die woonkamers, chique hotels, bedrijfspanden en beroemde musea zoals het Museum of Modern Art in het mooiste licht hullen? De designers en kunstenaars die namens Artemide de meest fascinerende lichtobjecten ontwerpen, behoren wereldwijd tot de beroemdste persoonlijkheden in hun vakgebied.

De Italiaanse designer en architect Michele De Lucchi, de Duitse industrieel ontwerper Richard Sapper, de Schotse ontwerper Ross Lovegrove, de Amerikaanse Karim Rashid en de Japanse modeontwerper Issey Miyake zijn slechts enkele van de vele nationale en internationale kunstenaars die hun stempel drukten op het premiummerk Artemide. Ook Ernesto Gismondi zelf - in de vroegere jaren actief onder het pseudoniem Örni Halloween - en zijn vrouw Carlotta Bevilacqua, bekend Italiaans ontwerper en architect, dragen met hun creaties bij aan het succes van dit unieke bedrijf.

Uiteraard zijn niet uitsluitend de namen van bekende kunstenaars terug te vinden in de portfolio van het Italiaanse merk. Ook talentvolle, opkomende ontwerpers worden gekoesterd en kunnen bij Artemide hun creatieve ideeën verwezenlijken.

Over Artemide

Land van herkomst:  Italië
Jaar van oprichting: 1960 
Oprichters: Ernesto Gismondi, Sergio Mazza

Awards: Compasso d'OroRed Dot Design Award | Wallpaper Design Award | iF Produkt Design Award 

Anschrift:
Artemide S.p.A.
Via Bergamo 18
20010 - Pregnana Milanese, Italië

  • Keuze uit 30.000 lampen
  • Gratis verzending vanaf € 50
  • Gratis retourneren
  • 60 dagen bedenktijd
+32 (0) 2 - 588 1 488

Ma t/m Do 09-18 uur
Vr 09-17 uur