
LOUIS POULSEN - Vorm geven aan licht PRODUCTEN BEKIJKEN
Vandaag de dag associeert niemand Louis Poulsen nog met een wijnimportbedrijf. In 1874 was het dat echter wel. In dat jaar richtte Ludvig R. Poulsen het bedrijf op onder de naam "Kjøbenhavns direkte Vin-Import-Kompagni" (Directe wijnimportfirma Kopenhagen). Maar nu, meer dan 140 jaar later, staat Louis Poulsen bekend als een Deense fabrikant van wereldberoemde designlampen!
Het lampenassortiment van Louis Poulsen
Louis Poulsen staat bekend om zijn befaamde klassiekeres van beroemde ontwerpers als Vilhelm Lauritzen, Verner Panton, Arne Jacobsen en natuurlijk Poul Henningsen. In 1924 begon het allemaal met Henningsen: een voorbeeld hiervan was de overwinning tijdens de Parijse Exposition Internationale des Arts Decoratifs & Industriels Modernes, een internationale tentoonstelling voor decoratieve kunst en industriële vormgeving.
Op vandaag zijn de producten Louis Poulsen te vinden in stijlvolle woonruimtes en op talloze commerciële locaties. Bijvoorbeeld in de adembenemende tentoonstellingsruimte van Carl Hansen & Søn. Of het restaurant Langelinie Pavillonen in Kopenhagen, waarvoor trouwens de PH Artichoke is ontworpen.
Veel ontwerpen zijn overigens ontwikkeld voor een specifieke verlichtingstaak in een professionele omgeving. Nieuwe bouwprojecten vormden en vormen nog steeds nieuwe uitdagingen voor de ontwerpers van Louis Poulsen - de resultaten daarvan vallen bij elke klant in de smaak!
Designers en klassiekers van Louis Poulsen
Ongeacht of het gaat om de namen van de Louis Poulsen-lampen of om de namen van de ontwerpers: iedereen heeft er vast wel eens van gehoord. Als u een liefhebber van design bent, dan roepen namen als PH Artichoke of PH 5 ongetwijfeld zeer specifieke associaties op. Functioneel maar opvallend design. Tegelijkertijd zijn de producten echter zo veelzijdig dat deze zowel in de huiselijke als in de professionele sfeer goed tot hun recht komen.
Namen als Arne Jacobsen, Poul Henningsen of Verner Panton schaart men terecht onder de grootheden uit de designwereld. Dit geldt ook voor de "nieuwkomers": Clara von Zweigbergk, Oki Sato of Christian Flindt. "Ontwerper zijn betekent nog altijd nieuwsgierig zijn, dingen uitproberen en proberen ze beter te maken", onthult Christian Flindt in een interview met Lampenwelt. Tijdens dit interview geeft hij blijk van een soortgelijke pioniersgeest die Poul Henningsen al kenmerkte.
Bij Louis Poulsen vindt de designliefhebber vele bekende namen - voor eigen huis of voor een volgend groot verlichtingsproject dat niet zal misstaan in de grote geschiedenis van deze verlichtingsfabrikant.
De wereld van Poul Henningsen

De Deense schrijfster Agnes Henningsen is de moeder van de in 1894 geboren Poul Henningsen. Ook haar zoon Poul klom op een gegeven moment in de pen en ging aan de slag als journalist en schrijver. Onder designliefhebbers is hij echter bekend vanwege zijn carrière als ontwerper van geweldige lampen.
Tegenwoordig beschouwen we zijn ontwerpen klassiek en functioneel, eenvoudig maar uniek. In het verleden werd hij echter gezien als een onconventionele denker met een rebelse inslag. In zijn tijd waren zijn ontwerpen immers daadwerkelijk een breuk met vele tradities. De status quo accepteren? Daartoe liet hij zich nooit verleiden.
Een voorbeeld is het legendarische systeem met drie schermen van de PH 3/2 uit 1927. Dit systeem vermijdt verblinding over de hele lijn - met recht een innovatie voor de leefruimte. Hij verrichtte baanbrekend werk op het gebied van de relaties tussen lichtstructuren, schaduwen, reflecties en lichtweergave.
Poul Henningsen werkte zijn hele leven voor Louis Poulsen. Zelfs na zijn dood in 1967 blijven zijn werken behoren tot de hipste en bekendste lampen in de geschiedenis van de verlichting.
Klassieker van Poul Henningsen
De wereld van Vilhelm Lauritzen

De lampen en gebouwen van zijn hand belichamen de essentie van wat wij tegenwoordig onder de term "modern" verstaan - en dat al sinds de jaren 30 van de vorige eeuw.
Vilhelm Lauritzen (1894-1984) behoorde tot de belangrijkste Deense architecten aller tijden en wordt beschouwd als een baanbrekende vertegenwoordiger van het Deense functionalisme. Hij ontwierp het Nørrebro-theater (1931-1932), de warenhuizen Daells Varehus (1928-1935), het Radiohuset (1936-1941, Deens omroepgebouw) en het eerste vliegveld van Kopenhagen (1937-1939).
Lauritzen ontwierp ook enkele opmerkelijke lampen - bijvoorbeeld voor het Radiohuset, dat hij ook in zijn geheel ontwierp. Tegenwoordig zijn deze lampen bekend onder de namen VL38 en VL45.
Kenners weten dat deze ontworpen zijn voor een omroepgebouw. Voor alle anderen is dit verhaal vanaf nu ook bekend. Zij kunnen met deze lamp met de opvallende kap bovendien een echt designicoon in huis halen.
De wereld van Verner Panton

De werken van de Deense ontwerper en architect Verner Panton zijn een uiting van zijn experimentele inslag. Zijn samenwerking met Louis Poulsen begon in 1959.
Zijn lampen zouden bijna "psychedelisch" genoemd kunnen worden vanwege de sprekende kleuren en de fantasie in het ontwerp. Tegelijkertijd zijn de lampen van zijn hand uiterst functioneel en ondanks al hun finesse grafisch van aard. Een coherente figurale structuur die ruimtes als het ware een extra dimensie geeft.
De legendarische man is echt bekend om zijn iconische Panthella-lamp. Deze zou een bijzondere rol spelen in de grote tentoonstelling "Licht en Kleuren" in het Trapholt Design Museum in Kolding (Denemarken). Jammer genoeg heeft de meester, die de hele tentoonstelling als een samenhangend kunstwerk had gepland, deze zelf niet kunnen zien. Hij overleed in 1998 kort voor de opening. Zijn werken leven echter voort.
De wereld van Arne Jacobsen

Arne Jacobsen was architect. En niet de minste. In 1927 studeerde hij af aan de Koninklijke Deense Kunstacademie in Kopenhagen, waarna hij zijn wereldfaam langzaam maar zeker steeds verder uitbouwde.
Met de Nationale Bank in Kopenhagen, bijvoorbeeld. Het SAS Royal Hotel & Terminal, ook in Kopenhagen. Of St. Catherine's College in Oxford (Verenigd Koninkrijk).
Naast gebouwen ontwierp hij ook bestek, deurklinken, sanitair, stoffen, behangpatronen - en natuurlijk lampen.
Tafellamp AJ is niets minder dan een filmster - zelfs in sciencefictionfilms. Het feit dat deze in toekomstige utopieën gebruikt wordt, toont aan wat de werken van deze meester-architect onderscheidend maakte: strakke vormen die ook in de toekomst absoluut niet zullen misstaan. Zowel in de nabije als in de verre toekomst.
Over Louis Poulsen
Land van herkomst: Denemarken
Jaar van oprichting: 1874
Oprichter: Ludvig R. Poulsen
Awards: Red Dot Design Award | American Adex Award for Design Excellence | iF Produkt Design Award | Elforskningsprisen | I-NOVO Eco Award | 'Lamp of the year' Design Awards Copenhagen
Adres:
Louis Poulsen
Kuglegårdsvej 19-23
1434 Copenhague