TIPS & TRICKS

DIRECTE VERLICHTING

eenvoudig uitgelegd

Lichtbronnen die je de ruimte in of op voorwerpen richt, noemen we direct licht. Deze vorm van verlichting is op verschillende manieren toe te passen: enerzijds als basisverlichting en anderzijds om bepaalde zones van extra licht te voorzien of op enscenerende wijze uit te lichten.


Waarin verschilt directe verlichting van indirecte verlichting?

Bij indirecte verlichting valt het licht eerst op een oppervlak zoals de muur of het plafond. Van daaruit wordt het de ruimte in gereflecteerd. Het licht van indirecte verlichting is zacht en schaduwvrij. Directe verlichting produceert een lichtkegel en duidelijke, richtingsafhankelijke schaduwen. Kopspiegellampen zijn een voorbeeld van indirecte lichtbronnen.

Directe verlichting van de bank met een open booglamp.

Indirecte verlichting via afgeschermde lichtbronnen.


Waar moet ik op letten bij de aanschaf van directe verlichting?

Let er bij directe verlichting op dat het licht niet rechtstreeks in de ogen schijnt en verblindt, bijvoorbeeld met een spot bij het oplopen van een trap. Richt een spot ook zodanig dat reflecterende oppervlakken, zoals tv-schermen, het licht niet weerkaatsen. Anders ontstaat er zogenaamde reflexverblinding.

Toepassingsvoorbeelden van direct licht

Bepaalde zones en objecten benadrukken

Met individuele spots verlicht je bijvoorbeeld je nachtkastje of de commode. Je richt het licht daarbij direct op het gebied waar het om gaat. Op die manier kun je ook objecten in de spotlight zetten, bijvoorbeeld een standbeeld.

Gelijkmatige verlichting van de ruimte

Plafondspots met meerdere lampen worden gebruikt voor een uitgebreide sfeerverlichting in de ruimte. Hierbij is het belangrijk dat je de spots juist richt om zo een uniforme verlichting te bereiken.

Gericht licht om te lezen

De leeslamp op de arm van een uplighter is ook een directe lichtbron om een specifiek gebied te verlichten - in dit geval het boek of de krant.

De eettafel verlichten

De lichtkegel van hanglampen verlicht de eettafel en de bijbehorende stoelen. Dit zorgt voor een gezellige sfeer en dat de omgeving als het ware gelijkmatig naar de achtergrond verdwijnt.

Een combinatie van direct en indirect licht

Vloerlampen voor op kantoor hebben vaak direct licht dat het bureau verlicht en indirect licht dat richting het plafond schijnt voor een zachte ruimteverlichting.

Werklamp op het bureau

Hét schoolvoorbeeld van zoneverlichting met direct licht: de bureaulamp. Deze verlichten documenten en boeken, waardoor de ogen minder vermoeid raken.

Een veilig pad

Tuinpadverlichting is een klassieke toepassing van direct licht buiten. De lichtkegels van de tuinpadverlichting overlappen elkaar en zorgen voor een goed verlicht pad.

Verlichte gevels

Vast geïnstalleerde grondspots zijn ideaal om de gevel te ensceneren. Van voren belicht ziet een ruwe gevel er glad uit. Met verlichting onder een vlakke hoek benadruk je de daarentegen juist de structuur van bijvoorbeeld een stenen of houten gevel.

Tuinplanten in de spotlight zetten

Flexibele spots met grondspies zijn ideaal voor de tuin en zijn wisselende beplanting. Hiermee benadruk je bloemperken en struiken prachtig door deze van onderaf te verlichten. Dit zorgt voor interessante licht- en schaduweffecten.

De garagepoort en binnenplaats verlichten

Grote buitenterreinen worden verlicht met wandspots voor buiten met bewegingsmelders. Dankzij de sensor lichten deze je optimaal bij als je met de auto of te voet nadert en brandt de lamp alleen wanneer dat nodig is.

Het keukenblad verlichten

De werkbladen onder keukenkastjes zijn vrijwel altijd te donker en kunnen een extra lichtbron goed gebruiken. Meubelverlichting is één oplossing.

Het beste licht bij de spiegel

Om verblinding te voorkomen tijdens het scheren, opmaken, tandenpoetsen of het wassen van je gezicht, heeft spiegelverlichting een diffuser die de verblinding van de lichtbron vermindert.

  • Keuze uit 40.000 lampen
  • Gratis verzending vanaf € 50
  • Gratis retourneren
  • 50 dagen bedenktijd

Exclusieve acties, alleen voor nieuwsbriefabonnees

Meld je nu aan voor de nieuwbrief en profiteer meteen!

€15 korting

*Bij een minimale uitgave van €80. Niet geldig in combinatie met andere acties.