TIPS

KLEURTEMPERATUUR / KELVIN

Eenvoudig uitgelegd

De kleurtemperatuur - ook lichtkleur genoemd - verandert de sfeer in de kamer. Verschillende lichtkleuren doen de ruimte warmer of koeler lijken. Daarom is het belangrijk om bij de aankoop van een nieuwe lichtbron of een armatuur met vast ingebouwde LED-technologie te letten op de kleurtemperatuur om het juiste licht voor wonen, leven en werken te kiezen.

Wat is de kleurtemperatuur / lichtkleur?

In tegenstelling tot gekleurd (RGB) licht heeft kleurtemperatuur altijd betrekking op het effect van wit licht. Elke lichtbron is samengesteld uit verschillende spectrale kleuren. De som van deze kleuren resulteert in een (verschillend) wit, dat wordt waargenomen als "warm", "neutraal" of "koel". De kleurtemperatuur wordt gemeten in Kelvin (K).

Lichtkleuren

Wat zijn de voordelen van de lichtregeling per app?

Lichtkleuren

Warmwit licht (minder dan 3.300 K)

Universeel wit licht (3.300 tot 5.300 K)

Daglicht wit licht (meer dan 5.300 K)

Warmwit

Warmwit

<3.300 Kelvin

Het perfecte licht om te ontspannen en te leven. Het heeft een warm en gezellig effect en wordt daarom vooral gebruikt in de woonkamer, eetkamer of slaapkamer.

Universeel wit

Universeel wit

3.300 tot 5.300 Kelvin

Dit soort licht bevordert de concentratie en prestaties. Daarom wordt het vooral gebruikt in de studeerkamer, keuken en badkamer.

Daglicht

Daglicht

>5.300 Kelvin

Door het hoge blauwgehalte heeft "koud wit" een activerend effect op het bioritme. Het wordt gebruikt in de industrie en in de particuliere sector, b.v. in de kelder of de werkplaats.

Lichtkleur

Kan het aantal Kelvin ingesteld worden?

Ja, deze extra functie wordt CCT-controle genoemd. Hiermee kunt u individuele lichtbronnen flexibel instellen voor verschillende situaties. De instelling gebeurt via afstandsbediening voor overeenkomstige lampen en LED-armaturen, of via smartphone- of spraakbediening voor slimme verlichtingssystemen in huis.

Kelvin

Hoeveel Kelvin heeft een gloeilamp?

Een conventionele gloeilamp heeft een kleurtemperatuur van ongeveer 2.700 Kelvin. Ook vandaag nog wordt het licht van de gloeilamp beschouwd als het perfecte levenslicht. Daarom hebben moderne lichtbronnen zoals de LED lamp zich qua lichtkwaliteit en uiterlijk aan deze lichtbron georiënteerd

HCL lampen

Hoe werken HCL-lampen?

Moderne kantoorverlichting vertrouwt op automatisch geregelde kleurtemperatuur en helderheid om het bioritme en dus de gezondheid van werknemers te ondersteunen: Human Centric Lighting (HCL). Zo werkt het: Verhoging van de helderheid en activerend licht in de ochtend tot warmwit licht in de avond (5.500 bis 2.700 K).

Daglicht Kelvin

Hoeveel Kelvin heeft echt daglicht?

Natuurlijk daglicht heeft een blauwachtige lichtkleur met een kleurtemperatuur van - afhankelijk van het tijdstip van de dag - meer dan 5.500 Kelvin. De naam "daglicht" voor blauwachtige verlichting stamt van de lichte kleur van natuurlijk daglicht. Net als echt daglicht heeft dit licht een stimulerend effect.

  • Keuze uit 40.000 lampen
  • Gratis verzending vanaf € 50
  • Gratis retourneren
  • 50 dagen bedenktijd

Exclusieve acties, alleen voor nieuwsbriefabonnees

Meld je nu aan voor de nieuwbrief en profiteer meteen!

€15 korting

*Bij een minimale uitgave van €80. Niet geldig in combinatie met andere acties.