TIPS

Moderne alternatieven voor het ouderwets peertje

Als symbool van een geniale ingeving, als de definitie van gezellig licht of als designobject: Gloeilampen hebben nog steeds niets aan populariteit ingeboet! Het gloeilampenverbod van de EU heeft ervoor gezorgd dat de gloeilampen grotendeels uit de handel zijn genomen. Maar moderne LED lampen zien de gloeilamp nog steeds als hun grote voorbeeld. De vorm, de gezelligheid en de kwaliteit van gloeilampen willen de LED lampen maar al te graag evenaren! Dit is het duidelijkst zichtbaar bij de filament lichtbronnen.

LED lampen

Hier bekijken

Slimme lampen

Hier bekijken

Filament lampen

Hier bekijken


Thomas Edison

Terug in de tijd:
De geschiedenis van de gloeilamp

Thomas Alva Edison wordt beschouwd als de uitvinder van de gloeilamp. Eigenlijk bestond ze daarvoor al, maar zoals bij veel uitvindingen ontbrak ook voor de gloeilamp een goed marketingidee.

Edison slaagde hierin en liet de gloeilamp in 1880 patenteren. Hij investeerde in de aanleg van een elektriciteitsnet en maakte de gloeilamp zo immens populair.


Waarom zijn gloeilampen zo speciaal?

Gloeilampen hebben een kleurtemperatuur van minder dan 2.900 Kelvin - dit zorgt voor huiselijk en gezellig licht. Alle gloeilampen zijn dimbaar en het licht lijkt warmer naarmate de lamp meer gedimd wordt. De kleuren worden tevens levensecht weergegeven (tot Ra 100).

Gloeilampen bereiken na het inschakelen onmiddellijk de maximale lichtsterkte, zonder opstarttijd. Met hun lichtgevende gloeidraad zien de ouderwetse peertjes er heel stijlvol uit. De LED gloeilampen in retro stijl proberen dit effect te imiteren.

Hoe is een gloeilamp opgebouwd?

De glazen bol verhindert dat de gloeidraad door het zuurstofgehalte in de omgeving gaat doorbranden. Het glas kan transparant, mat of gespiegeld zijn. Het glas is leeg of met gas gevuld.

De gloeidraad bestaat meestal uit wolfraam. Als er stroom door de gloeidraad vloeit, warmt de gloeidraad op tot hij gloeit. De tempratuur kan oplopen tot duizenden graden Celsius.

De sokkel fixeert de lichtbron in de fitting en zorgt ervoor dat elektrisch contact mogelijk is. De gebruikelijke gloeilamp heeft een Edison-sokkel (E27): een genormeerde schroefdraad met een diameter van 2,7 cm.

Opbouw gloeilamp

Welke alternatieven zijn er voor de gloeilamp?

Aangezien gloeilampen te veel energie verbruiken en in verhouding te weinig licht produceren, mogen ze, op enkele uitzonderingen na, niet meer worden gebruikt. Hetzelfde geldt voor halogeenlampen. Hoe energiezuinig alternatieve lichtbronnen zijn in vergelijking met gloeilampen en hoe lang ze branden, kunt u hieronder bekijken. Ter vergelijking: 1000 branduren zijn standaard voor een gloeilamp.

Halogeenlampen

tot 2 000 branduren, tot 30% energiezuiniger als gloeilampen

Spaarlampen

tot 20 000 branduren, tot 80% energiezuiniger als gloeilampen

LED lampen

tot 50 000 branduren, tot 90% energiezuiniger als gloeilampen


LED lampen - een moderne keuze

De vergelijking laat duidelijk zien dat LED lampen het energiezuinigst zijn. Met een levensduur tot 50.000 uur is de LED lamp vrijwel onderhoudsvrij. Degenen die vertrouwen op deze moderne technologie beschermen het milieu en hun portemonnee.

Geliefde armaturen die met gloei-, halogeen- of spaarlampen werden gebruikt, kunnen eenvoudig met een geschikte LEDlichtbron worden uitgerust. LED lampen hebben dezelfde soorten fittings als conventionele lampen, zoals bijvoorbeeld E27 of G9.

Welke LED lampen zijn geschikt voor open lampen?

Nu we de originele gloeilamp niet meer kunnen kopen, is er gelukkig een goed alternatief op de markt gekomen: De LED lampen in nostalgische retrostijl! Deze decoratieve blikvangers zijn er in verschillende soorten:

Peervormige filament lampen

Globe filament lampen

Kaarsvormige lampen

Rustieke filament lampen


De gloeilamp als inspiratie voor designverlichting

“Met de Bulb -een vergrote gloeilamp- begon ons hele verhaal. Het is een referentie van de Pop Art uit 1966", zegt Claude Maurer, directeur van het ontwerpbedrijf Ingo Maurer tijdens een interview. De legendarische Bulb, die eruit ziet als een gloeilamp maar kan worden bediend met LED lampen, is vandaag de dag nog steeds verkrijgbaar. Het bewijst hoeveel mensen verliefd zijn geworden op het design van de gloeilamp.

FAQ: all about bulbs

  • Keuze uit 40.000 lampen
  • Gratis verzending vanaf € 50
  • Gratis retourneren
  • 50 dagen bedenktijd

Exclusieve acties, alleen voor nieuwsbriefabonnees

Meld je nu aan voor de nieuwbrief en profiteer meteen!

€15 korting

*Bij een minimale uitgave van €80. Niet geldig in combinatie met andere acties.